iCulture speelt Flappy Bird-klonen: wat is de beste?

Wat is de beste Flappy Bird kloon? We testen Splashy Fish, Fly Bidie, Ironpants, Flappy Bee, Jolly Fish en meer voor iPhone en iPad!
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Flappy Bird klonen iPhone iPad testFlappy Bird is sinds deze zondag uitgefladderd in de App Store, maar er zijn heel wat nieuwe games voor de iPhone en iPad die het succes graag willen overnemen. Knap eigenlijk, dat ontwikkelaars zo snel te werk kunnen gaan. Misschien omdat het originele spelletje ook in drie dagen gemaakt werd? We testen de nieuwe klonen Splashy Fish, City Bird – Flappy Flyer, Fluffy vs Flappy Birds, Flappy Bee, het splinternieuwe Jolly Fish en het al wat langer verkrijgbare Ironpants.

Ironpants: de eerste, de beste?

Flappy Bird-kloon IronpantsIronpants was al een Flappy Bird-kloon voordat het fenomeen Flappy Bird-kloon een eigen genre was in de App Store. Het hanteert dezelfde pixelstijl, maar speelt een stuk minder goed dan het Vietnamese voorbeeld. Sterker nog: de besturing is armetierig te noemen. Waar Flappy Bird een intrigerend lastig mechanisme heeft, daarin kan Ironpants duikelen als een malle ondanks drukken in beeld en dat is bitter lastig te combineren met de blokkentorens die op je af komen vliegen. Niet de beste kloon.

Downloaden: Ironpants (gratis, universeel, iOS 4.3+)

City Bird – Flappy Flyer: reclamezuil

Flappy Bird-klonen City BirdCity Bird – Flappy Flyer is qua speelbaarheid geen slechte Flappy Bird-kloon. De besturing komt behoorlijk overeen en de ‘flow’ van het origineel is aardig intact gebleven. Maar nog voordat je het eerste potje speelt, wordt je via een reclame al via een link doorverwezen naar Farm Heroes Saga in de App Store – en de game blijft je maar doodgooien met pop-up reclames die het hele beeld innemen. Jammer dat City Bird zo’n agressieve reclamezuil is, want City Bird heeft het verslavende karakter van Flappy Bird wel.

Downloaden: City Bird – Flappy Flyer (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Flappy Bee: nee, nee, nee

ICS Flappy Bee iPhoneFlappy Bee jatte rechtstreeks het artwork en het hoofdpersonage van het spelletje Bee Leader. Het zou daarom natuurlijk niet mogen bestaan en Apple zou er best tegen kunnen optreden, temeer omdat Bee Leader al eens Apple’s gratis app van de week was. Maargoed, het spel is er nou eenmaal. En jammer maar helaas: het spel heeft het mechanisme van Flappy Bird niet gejat. Flappy Bee is ronduit lelijk en veel, veel te simpel. Je hoeft alleen maar wat dingetjes op te pakken tijdens het vliegen. Miserabel spel.

Update: Flappy Bee heet inmiddels Jumpy Bee.

Downloaden: Flappy Bee (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Jolly Fish: andersom

Flappy Bird-klonen Jolly FishJolly Fish draait het principe van Flappy Bird om. In deze game druk je op het scherm om een kwal juist naar beneden te laten duiken, in plaats van omhoog te laten zwemmen. Maar zo groot is het verschil niet hoor. Na een paar drukken heb je het verschil door en zie je dat Jolly Fish niet al te leuke kleuren heeft en het ook niet helemaal goed is uitgewerkt. De palen waar je doorheen moet ‘kwallen’ zijn vergeeflijk en betekenen soms wel en soms niet je einde. Raar en daardoor meteen minder leuk.

Downloaden: Jolly Fish (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Fluffy vs Flappy Birds: fladderziekte

Flappy Bird-klonen Fluffy vs Flappy BirdsNou nou, waar te beginnen? Ten eerste speel je Fluffy vs Flappy Birds in de liggende houding van de iPhone in plaats van de staande, waardoor iedereen ziet dat je met een spelletje bezig bent. Maar dat is nog de minste kritiek. In het spel tap je je helemaal suf om je vogel de lucht in te krijgen en te houden en dat is een verschrikkelijke combinatie met de rotsen die van boven en beneden op je af komen in dit spel. Niet leuk.

Downloaden: Fluffy vs Flappy Birds (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Fly Birdie Flappy Bird Flyer: oef

Flappy Bird-klonen Fly Birdie iPhone iPadFlappy Bird was geen mooi spel, maar het design was in ieder geval nog functioneel. Fly Birdie: Flappy Bird Flyer is helaas gewoon rampzalig lelijk getekend. De achtergrond, de wazige vogel die je bestuurt: het ziet er niet uit. En ook de gameplay zelf is een slecht aftreksel. De gaten tussen de buizen zijn enorm en dan heb je ook nog eens drie levens. Als je die koopt. Het leukste aan dit spel is het verwijderen van je iPhone.

Downloaden: Fly Birdie: Flappy Bird Flyer (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Splashy Fish: dit is ‘m

Flappy Bird klonen Splashy FishSplashy Fish bereikte de nummer één positie in de App Store op de allereerste dag in het bestaan. Welke applicatie van een kleine zolderkamerontwikkelaar kan dat zeggen? De reden is simpelweg dat Splashy Fish een 1 op 1 kloon is van Flappy Bird. En als je zoekt naar Flappy Bird in de App Store, is dat precies wat je moet weten. De nauwkeurigheid waarmee je in Splashy Fish tussen de ‘buizen’ door moet ‘fladderen’ komt nagenoeg overeen en de aankleding van Splashy Fish is zelfs wat leuker. Er gebeurt net wat meer op de achter- en ondergrond, maar het is niet storend. Dankzij de geluidseffecten voelt Splashy Fish net even wat sneller aan en dat is best welkom. Ondanks dat het beeld soms even overslaat omdat er een nieuwe reclame wordt ingeladen, is dit de beste kloon.

Downloaden: Splashy Fish: The Adventure of a Flappy Tiny Fish (gratis, universeel, iOS 5.0+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 februari 2014, 9:23
Categorie Games
Onderwerpen flappy bird, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.