Bibliotheek Wise: alweer een bieb-app, nu met boeken reserveren

Bibliotheek Wise is de nieuwste iPhone- en iPad-app van de openbare bibliotheken in Nederland, waarin je boeken kan reserveren en verlengen.

Bibliotheek Wise iPhone iPad appHet aantal officiële Bibliotheek-applicaties voor de iPhone- en iPad ligt inmiddels zo hoog, dat het een beetje onoverzichtelijk wordt. Het is steeds moeilijker om te zien welke app nou wat doet. Bibliotheek Wise is de nieuwste aanwinst in het assortiment. De applicatie kopieert de faciliteiten die je misschien kent van ‘Mijn Menu’ in de bibliotheek zelf. Met de app zie je niet alleen welke boeken je in huis hebt. Je ziet ook wanneer je ze moet inleveren én kan boeken direct verlengen.


Bibliotheek Wise werkt helaas nog niet met elke openbare bibliotheek in Nederland. Na het opstarten en het accepteren van pushberichten van de app, zie je een lijst met vestigingen die het systeem ondersteunen. Zoeken kan op plaatsnaam en postcode.

Het sterke aan Bibliotheek Wise is dat je niet alleen je eigen boeken kan beheren. Als je daarvoor gemachtigd bent, kan je alle boeken van alle gezinsleden bekijken en eventueel verlengen.

Bibliotheek Wise iPhone nieuw in bieb Bibliotheek Wise boeken in huis

De mooiste optie is misschien nog wel dat je meteen vanuit de applicatie nieuwe boeken kan uitzoeken voor jou en/of andere gezinsleden. Je kan het aanbod van de bibliotheek doorzoeken op titel, auteur, onderwerp, series, genre, e-books en zelfs op woorden als je de gehele titel niet meer kent. Heb je een leuk boek gevonden, dan kan je hem op je verlanglijst zetten in de app. Ook kan je een reservering plaatsen. In de app geef je handig aan of je pushberichten wilt ontvangen als een reservering beschikbaar is, maar ook als een boek dreigt te verlopen. Het hoofdmenu zet alles op een rij: wat je thuis hebt, je reserveringen, je berichteninbox, je verlanglijst en eerder geleende titels.

Als je plezier haalt uit het struinen door een bieb op zoek naar interessante boeken, staat het je misschien tegen dat de app je ook persoonlijk advies kan geven voor nieuwe boeken naar aanleiding van wat je eerder las. Je ziet aanwinsten van de bibliotheek en beoordelingen van andere gebruikers.

Tijd voor duidelijkheid

Bibliotheek Wise boeken binnenDat Bibliotheek Wise van ontwikkelaar Bicatwise de meest veelzijdige iPhone- en iPad-app van de openbare bibliotheek tot nu toe is, lijdt geen twijfel. De gezinsfunctie is sterk en de zoekmogelijkheden zijn dik in orde. Maar de Nederlandse boekenuitleners mogen wel eens hun koppen bij elkaar steken over de uniformiteit en het onderscheid van apps. In het laaggewaardeerde De Bibliotheek (ontwikkelaar Cubis) kan je ook al boeken lenen en uitzoeken, Bibliotheek (zonder lidwoord, ontwikkelaar De Bibliotheek) is een nog slechter gewaardeerde leesapp en in VakantieBieb lees je ook al verhalen, maar die zijn slechts tijdelijk beschikbaar. Het wordt er niet duidelijker op.

Downloaden: Bibliotheek Wise (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Openingsfoto: Hotfield/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.