iBackup: complete backup en restore van je iPhone (OS X)

iBackup is een Mac OS X-aplicatie om een complete backup van je iPhone te maken via je draadloze Wi-Fi-netwerk, inclusief alle 3rd party applicaties en gemaakte aanpassingen.
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

iBackupEindelijk is er er een backup-programma beschikbaar om een complete kopie van je iPhone te maken via je draadloze Wi-Fi-netwerk. Helaas voor Windows-gebruikers is iBackup op dit moment alleen nog beschikbaar voor Mac OS X. In tegenstelling tot Apple’s iTunes dat alleen een backup van de standaardinstellingen en media maakt is het met iBackup mogelijk een backup te maken van je complete iPhone, inclusief alle 3rd party applicaties en gemaakte aanpassingen.


Het toegepaste mechanisme van iBackup is vrij simpel. Via SCP (secure copy, een variant op SFTP) wordt een complete backup van je iPhone gemaakt. Een belangrijke vereiste is wel dat er een rsa-key trust moet worden aangemaakt. Dit vereist enige kennis van de commandline, maar is door iedereen uit te voeren als je het stappenplan volgt.

iBackup-mogelijkheden:

  • Standaard backup: Maakt een kopie van alle bestanden en instellingen van zowel gebruiker root als gebruiker mobile. Daarnaast wordt een kopie gemaakt van alle 3rd party applicatis, SMS-berichten en verdere standaardinstellingen die ook door iTunes worden gebackupt.
  • Incremental (standaard): Na een eerste backup worden alleen de gewijzigde files gekopieerd, wat een enorme tijdwinst oplevert.
  • Full Backup en Restore: Een volledige backup en restore van alle op de iPhone aanwezige bestanden.

Omdat de iPhone automatisch de SSH-verbinding afsluit als het toestel in standby gaat, is het raadzaam om de instelling ‘Auto Lock’ voordat je de eerste of een volledige backup maakt even op ‘Never’ te zetten (Settings > General > Auto-Lock > Never)

Systeemeisen:

  • Mac OS/X 10.4 of later;
  • OpenSSH geïnstalleerd op je iPhone/iPod Touch
  • RSA-key trust tussen je Mac en iPhone (instructies);

iBackup is geschreven door Kerry K. Kerschbaumer en te downloaden via de website: http://ibackup.up.to/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.