iAmiga – digitale nostalgie op je iPhone

Preview van de iAmiga app, die de legendarische Commodore Amiga emuleert voor de Apple iPhone.
Metin Seven - · Laatst bijgewerkt:

iAmiga app iconIn 1985 introduceerde de computerproducent Commodore een computer die een digitale revolutie ontketende: de Amiga. De toenmalige electronische krachtpatser is nu onderweg naar onze troetelgadget, de iPhone, in de vorm van de iAmiga-emulator.

De Commodore Amiga 1000 was halverwege de jaren tachtig zijn tijd ver vooruit. Het was de vol verwachting geanticipeerde grote opvolger van de succesvolle Commodore 64. Het systeem introduceerde onder meer hardware-gebaseerde multitasking, een voor die tijd hoge resolutie van 640 x 512 pixels, 4.096 kleuren, 4-kanaals stereogeluid met sampled sound (in tegenstelling tot synthesizerchips), custom chips voor deeltaken en een OS dat werd geladen van disk voor gemakkelijke OS-updates.

Amiga 500In 1987 bracht Commodore een compactere en betaalbaardere versie van de Amiga uit: de Amiga 500, waardoor de computer echt doorbrak. Er werden ongeveer zes miljoen Amiga’s verkocht en naarmate programmeurs de Amiga-hardware beter onder de knie kregen verscheen er steeds indrukwekkendere software, waarbij de custom graphics en sound chips zich bij uitstek leenden voor games. Beroemde games, zoals Lemmings, kwamen indertijd eerst op de Amiga uit, daarna pas voor andere systemen. De meeste pixelgraphics uit die tijd werden gefabriceerd met behulp van het legendarische tekenpakket Deluxe Paint, dat ook ondergetekende vele uren zoet heeft gehouden bij het vervaardigen van graphics voor een reeks commerciële Amiga-games.

Defender of the Crown - AmigaManomio, de groep retro-liefhebbende ontwikkelaars van de C64-app voor de iPhone (die eerder al Commodore 64-nostalgie bood) legt momenteel de laatste hand aan iAmiga, een Amiga-emulator voor de iPhone waarmee klassiekers als Defender of the Crown, Battle Squadron, International Karate +, R-Type, R-Type II, Speedball, Stunt Car Racer, Shadow of the Beast, Virus, en Xenon 2: Megablast tot je beschikking zullen komen.

Hopelijk biedt iAmiga een betere speelervaring dan de C64-app, die qua controle over de Commodore 64-games wat te wensen overliet. Vanzelfsprekend brengt iPhoneclub je op de hoogte zodra de iAmiga-app beschikbaar is. Dan gaan we ook wat uitgebreider in op de interessante geschiedenis van het fenomeen Amiga.

Info

  • Applicatie: iAmiga (ten tijde van artikelpublicatie nog niet beschikbaar)
  • Ontwikkelaar: Manomio
  • Prijs: ten tijde van artikelpublicatie nog onbekend

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2010, 23:19
Categorie Games
Onderwerpen apple, emulator, retro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.