GymPact voor iPhone heet voortaan Pact: geld verdienen met gezond leven

Sport-app GymPact voor iPhone heet nu Pact. Voortaan kun je niet alleen geld verdienen en verliezen met sporten, maar ook met gezond leven.

pactMotivatie-app GymPact is compleet vernieuwd en gaat voortaan als Pact door het leven. Pact is een bijzondere app waarmee je geld kunt verdienen door te sporten en geld kunt verliezen door te vaak op de bank blijven zitten. In de app kun je financiële consequenties verbinden aan het behalen van je sportieve doelstellingen. Alle gebruikers zetten geld in, maar mensen die hun wekelijkse sportprestaties halen krijgen geld van mensen die hun gestelde doelen niet hebben behaald en andersom. Na deze update laat de app je niet alleen doelen stellen over het aantal keer dat je zult sporten, maar ook over het aantal keer dat je voedsel in MyFitnessPal invoert en het aantal keer dat je groenten en fruit eet.

Integratie en valsspelen

In het nieuwe Pact kun je nu ook je workout tracken via de accelerometer van je iPhone en kun je de app koppelen aan RunKeeper, Fitbit, Jawbone Up, MapMyRun en nu dus ook MyFitnessPal. Uiteindelijk draait de app nu om gezond leven en niet alleen meer om het bezoeken van een sportfaciliteit. Vandaar het verdwijnen van de “Gym” voor Pact. Je kunt overigens instellen zelf hoeveel keer je per week wilt sporten, eten wilt invoeren en fruit of groente eten. Daarna geef je aan hoeveel geld je verliest als je deze doelstellingen niet haalt, van 5 tot 50 dollar.

profielveggies

Natuurlijk is Pact niet volledig cheat-proof. Mensen kunnen proberen om naar de sportschool gaan zonder daadwerkelijk te sporten, voedsel inloggen dat ze niet hebben gegeten of foto’s posten van groenten die ze nooit in huis hebben gehad. De makers proberen dit soort activiteiten echter zo moeilijk mogelijk te maken. Om “driveby-check-ins” te ontmoedigen moet je bijvoorbeeld minmaal 30 minuten op een sportlocatie verblijven om een check in te laten tellen, wat de app ziet via GPS-metingen op de achtergrond. Als mensen een foto van groente of fruit uploaden controleert de app of de foto wel is genomen met de smartphone van de gebruiker. Bovendien heeft het groente en fruit-pact een eigen gemeenschap, waarin leden worden gestimuleerd om aan te geven of zij vinden dat andermans foto’s zouden mogen tellen. Een mandarijn van het internet krijgt negatieve stemmen; een selfie met een mandarijn in je mond ontvangt juist veel duimen omhoog.

Het is natuurlijk sympathiek dat de ontwikkelaars blijven denken hoe ze valsspelen tegengaan, maar wij denken eigenlijk dat de gemiddelde iPhonebezitter niet zoveel moeite zal willen doen om een euro extra te verdienen. Gebruikers van de app geven het in hun beoordelingen van de app al aan: echt veel verdien je niet met Pact, de app is vooral motiverend omdat je anders geld verliest. Dat besef kan soms juist een extra steuntje in de rug zijn.

Controversieel maar succesvol

Pact bestaat deze week precies een jaar en is bedacht door twee studenten van Harvard die in 2010 zijn afgestudeerd. Volgens de bedenkers zijn mensen sterker gemotiveerd door een de gedachte dat ze geld gaan verliezen, dan wanneer een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld. Geld zou daarbij beter werken dan badges en andere virtuele beloningen. Afegelopen juni ontvingen de ontwikkelaars van Pact 850.000 dollar financiering van de oprichters van Guitar Hero. Een maand geleden kregen ze een extra $1,5 miljoen van andere investeerders, om de app van alleen sporten naar gezond leven te kunnen uitbreiden.

trackinggroenten keuren

Een jaar geleden leek het businessmodel van GymPact ons in theorie leuk, maar twijfelden we of mensen hun creditcardgegevens aan deze app zouden afstaan. Ook veel lezers waren negatief over de nieuwe app. Inmiddels is Pact ook geïntegreerd met PayPal, zodat je geen creditcardgegevens hoeft in te vullen. Daarnaast blijkt dat de app door meer dan 500.000 mensen wordt gebruikt. Uiteindelijk kun je het natuurlijk ook zo bekijken: van de app zelf zul je niet rijk worden, maar als Pact ervoor zorgt dat je jouw dure sportschoolabbonnement of clubcontributie optimaal benut voelen die bedragen in ieder geval minder als weggegooid geld.

Downloaden: Pact (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2014, 16:30
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen fitness, geld, sport

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.