Goedkope offline navigatie-app GPS Navigatie van Skobbler vernieuwd

GPS Navigatie van Skobbler op iPhone en iPad is totaal vernieuwd met een strak design, heldere kaarten en FCD-verkeersanalyse.

GPS Navigatie Skobbler 5.0 iPhone iPadOntwikkelaar Skobbler, bekend van applicaties met goedkope en offline te gebruiken kaarten, heeft de navigatie-app GPS Navigatie in het nieuw gestoken. Een grote update trekt de opzet en interface van de applicatie gelijk met de kaarten-variant ForeverMap 2. De iPhone- en iPad-app ziet er veel moderner en overzichtelijker door uit. Alle functies zijn weggestopt in een groot schuifmenu links, waar je ook eerder gedownloadde kaarten opnieuw downloadt. Bovendien moet de betrouwbaarheid van de routes toenemen. GPS Navigatie analyseert voortaan anoniem het rijgedrag van gebruikers.

Kaartprijzen en aankopen herstellen

GPS Navigatie van Skobbler voor iPhone en iPad laat je niet opnieuw betalen voor de kaarten als je ze al eerder hebt gedownload. Onder ‘Upgrades’ onder het kopje ‘Kaartgegevens’ in het nieuwe schuifmenu, vind je een grote gele knop waarop je eerder gedane aankopen kan herstellen. De offline kaarten en navigatiestemmen die je hebt gekocht, worden dan opnieuw gedownload in de app – al duurde het bij ons wel erg lang. De prijzen van de kaarten zijn onveranderd. Als je op reis beschikt over een internetverbinding kan je nog steeds gratis navigeren, als je gebruik wil maken van offline kaarten betaal je nog steeds 5,99 euro voor Europa of 2,69 euro per landkaart. Dat is véél goedkoper dan de concurrentie, maar de app doet er kwalitatief niet veel voor onder. De gemiddelde beoordeling in de Nederlandse App Store is dan ook 4 sterren op bijna 1300 gebruikersrecensies.

GPS Navigatie Skobbler schuifmenu GPS Navigatie iPhone Skobbler rijden

Verkeersanalyse

Het verschil tussen andere navigatie-apps en die van Skobbler is dat laatstgenoemde vooral de route op de kaart berekent, maar geen rekening hield met verkeer en situaties op de weg. Hield, want dat is met ingang van de nieuwe versie 5.0 veranderd. Aan de hand van je rijgedrag, analyseert de app of je te maken kan hebben met vertragingen of dat er ergens wellicht werkzaamheden of afwijkende situaties zijn. Daarbij heb je geen actieve rol zoals in Google’s Waze, maar het gebeurt op de achtergrond. Je kan de optie ook uit zetten.

Manieren van navigeren

GPS Navigatie van Skobbler lijkt als twee druppels water op ForeverMap 2 van dezelfde ontwikkelaar, met als enige zichtbare verschil dat je hier daadwerkelijk in kan navigeren in plaats van alleen routes uitstippelen. De navigatie vindt plaats op 3D-kaarten die soepel meebewegen en de volgende actie wordt voorgedragen en staat bovenin beeld. Tijdens het navigeren lijkt de app een stuk meer op Google Maps. In het schuifmenu kan je kiezen uit navigeren naar adres, zoek je lokaal op winkels of diensten, zoek je naar een categorie, specifieke coördinaten of raadpleeg je TripAdvisor voor hotels, restaurants en ‘belevenissen’. Daar moet je wel online voor zijn. Offline navigeer je ook eenvoudig naar recente bestemmingen, favorieten en contacten op je iPhone.

GPS Navigatie instellingen tijdens rijden GPS Navigatie TripAdvisor informatie

Vernieuwde kaart

Niet onbelangrijk is dat de app nu ook gebruik maakt van Skobblers eigen NGx-kaarttechnologie. Het gaat om een visuele laag over de veelgebruikte kaarten van OpenStreetMap die er lekker rustig uitziet en je de keuze geeft uit een ‘normale’ dag- en nachtstand, maar ook een grijze en bruinige buitenmodus biedt. In de snelle opties met het menu rechts, wissel je ook makkelijk tussen auto, fiets en voetganger. Overigens zijn de opties niet meer op dezelfde manier voorhanden tijdens het navigeren. Dan zie je een (‘s nachts onhandig) wit scherm met snelle instellingen, als de nachtmodus, 2D-weergave, het volume en een situatie melden.

Het ontbreekt in de App Store-omschrijving, maar na de update melden gebruikers dat GPS Navigatie (skobbler) niet meer goed werkt op een iPad 1 en iPhone 3GS. De minimumvereisten lijken voortaan iPhone 4 en iPad 2.

Duidelijker en moderner

GPS Navigatie 2 van Skobbler is een duidelijkere en moderner aanvoelende applicatie geworden, met nog altijd uiterst betaalbare offline kaarten en een duidelijke Nederlandse stem. Bovendien kan versie 5.0 door de verkeersanalyse op de achtergrond ook wel eens een slag maken als het aankomt op betrouwbaarheid.

Downloaden: GPS Navigatie (skobbler) (€1,79, universeel, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 november 2013, 11:41
Categorie Navigatie
Onderwerpen gps, Navigatie, skobbler

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.