Getty Images Moment wil je stockphoto’s hebben in iPhone-app

Stockfoto-website Getty Images heeft met Moment een iPhone-app uitgebracht waarin je als gebruiker zelf foto's uploadt naar de website.

Getty Images foto's voor geld opsturen vanaf iPhoneEen van de grootste spelers op het gebied van stockfoto’s heeft een iPhone-app uitgebracht waarbij je zelf foto’s kan versturen naar de site. Getty Images Moment heet de applicatie van Getty Images, waarin je in het hoofdmenu steeds ziet in welke tijdloze categorie de website naar foto’s zoekt. Wie staat te springen om mee te doen, zal nog even geduld moeten hebben. Getty Images laat niet meteen iedereen toe tot de app.

Wanneer je wel wordt toegelaten, krijg je nog niet te horen na je registratie. Gebruikers worden in selecties toegelaten, maar getallen worden niet genoemd en een indicatie van een nummertje in de wachtrij mist ook. Maar de mogelijkheden in de app houden daarmee niet meteen op. Na het aanmelden met mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord, zie je nog wel de verschillende tijdelijke rubrieken waarin Getty Images naar foto’s zoekt. Met een groen vaandel in de foto kan je ze meteen toevoegen aan favorieten.

Wat zijn die rubrieken dan? Ze zijn in ieder geval bruikbaar voor vele doeleinden en op lange termijnen. Daarom zijn het stockfoto’s – voorraadfoto’s die je voor allerlei dingen nodig kan hebben. In de app wordt gevraagd naar bijvoorbeeld Duitse verkeersborden, pasgeboren kinderen, huizen in Amerikaanse suburbs, Europese boerenmarkten, Japanse ‘bullet trains’ en iets creatiever: ‘visualiseer keuze’. Voor de laatste heb je nog bijna een jaar om je eigen foto’s in te zenden. Je ziet die deadline meteen op de foto’s die de verschillende rubrieken aankondigen. Zodra je een foto hebt ingestuurd, verschijnt een vierde tabblad in de applicatie en zie je de ingezonden foto’s op rij onder elkaar staan. Bij elke foto zie je of hij is goedgekeurd voor plaatsing of niet.

Getty Images Moment rubrieken foto's Getty Images foto verzoeken ingestuurd

Wat er daarna gebeurt is onduidelijk, omdat we op moment van schrijven geen toegang hebben tot foto’s versturen in de applicatie. Het is onduidelijk wat de vergoeding is als je foto wordt geaccepteerd. Daar wordt in de app met geen woord over gerept. Toch lijkt het aannemelijk dat je als fotograaf een financiële bijdrage toekomt bij verkoop via Getty Images. De stockfoto-site hanteert namelijk behoorlijke tarieven. Een foto van 18 KB ‘groot’ met bewerkingsrechten kost bijvoorbeeld 26 euro en voor een bewerkbare foto van 50 MB groot en 5200 x 3467 pixels, wordt bijna 600 euro gevraagd. We hebben Getty Images in Amsterdam gevraagd naar de financiële tegemoetkoming als je een foto verstuurt. In de voorwaarden van de app valt wel te lezen dat je alle rechten op de foto verder verliest na het afstaan.

Downloaden: Getty Images Moment (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 november 2013, 13:29
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotografie, geld

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.