Goede Mannen-app van Arnon Grunberg

Review: Goede Mannen-app van Arnon Grunberg

Vernieuwende leesapp voor iPhone
Wat is de beste manier om 'Goede mannen' van Arnon Grunberg digitaal te lezen? Deze nieuwe boekenapp van Niels 't Hooft, die probeert je leeservaring net iets prettiger te maken.

Digitale boeken lezen gebeurt vaak rechttoe rechtaan. Je hebt de Kindle-app of Apple’s eigen Boeken-app en het enige wat je doet is de pagina omslaan of naar beneden bladeren om het volgende stuk tekst te zien. Apple probeerde met iBooks Author boekenmakers er wel toe aan te zetten om wat meer multimedia in boeken te stoppen, maar dat lukt alleen als een boek de juiste content bevat. Een studieboek met veel animaties is er geschikt voor, maar bij een roman lijken de mogelijkheden de mogelijkheden op het eerste gezicht beperkt. Toch denkt schrijver/blogger Niels ’t Hooft een betere manier gevonden te hebben met zijn Immer-systeem. Hiermee kun je de leeservaring van een digitaal boek veel interessanter maken.

Waarom Goede Mannen anders is

Lezen op het scherm biedt niet altijd dezelfde ervaring als bladeren door een fysiek boek, waarbij je de structuur van het papier voelt en de geur van de inkt ruikt. Die ervaring is moeilijk digitaal te maken, maar je kunt wel wat andere dingen doen. In de app Goede Mannen lees je het laatste boek van Arnon Grunberg in een rustige interface, terwijl je muziek luistert. Je ziet ook veel duidelijker wat je voorgang is.

Goede Mannen-app

Je kunt deze boekenapp gratis downloaden vanuit de App Store. Wil je het hele boek lezen, dan kan dat voor een eenmalige aankoop van €10,99. Onderin het scherm vind je drie knoppen: lezen, info en opties. Bovendien krijg je op het openingsscherm linksboven toegang tot nog wat extra verhalen van Arnon Grunberg, die zelf aan de totstandkoming van deze app heeft meegewerkt.

Goede Mannen-app

Drie ringen geven aan hoe ver je bent in het boek: het hoofdstuk (binnenste ring), in het deel (middelste ring) en in het totale boek (buitenste ring). Ieder deel heeft een eigen kleur, zodat je in een oogopslag ziet waar je in het boek bent.

Terwijl je het boek leest, luister je via je oordopjes naar de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Dit is hetzelfde muziekstuk waar Arnon Grunberg naar luisterde tijdens het schrijven van het boek. De rustige klanken helpen je om je helemaal op het verhaal te concentreren. Ik kende het muziekstuk al en had het al een paar keer tijdens een concert beluisterd. Heb je Spotify of een andere streaming muziekdienst, dan kun je natuurlijk ook zelf zorgen dat de Canto Ostinato in je oordopjes klinkt terwijl je het boek aan het lezen bent. Maar het is een fijne extra dat het al standaard in deze app zit.

De app vraagt je na de installatie of je gebruiksgegevens wil delen, zodat de maker kan bijhouden hoe vaak en hoe snel je leest. Dit helpt om Immer (het leessysteem) steeds beter te maken. Je kunt op elk moment opt-out doen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Ik lees zelf regelmatig boeken in Kindle en de Boeken-app van Apple en vond de leeservaring van Goede Mannen op bepaalde manieren wel prettig. Wel miste ik een aantal dingen. Zo kun je niet de weergave (zwarte letters op wit) aanpassen, kun je het lettertype en de lettergrootte niet wijzigen en is het ook niet mogelijk om tekst te markeren. Dat laatste doe ik vaak bij non-fictieboeken en lijkt bij een roman wat minder noodzakelijk. Maar als je dit boek voor een boekenlijst gaat lezen, of literatuurliefhebber bent en belangrijke passages snel wilt terugvinden, zou het toch handig zijn.

Score

8

Goede Mannen

Goede Mannen

Voordelen +

  • Vernieuwende functies
  • Beter zicht op je voortgang
  • Muziek luisteren tijdens het lezen

Nadelen -

  • Weergave niet aanpasbaar

Conclusie Goede Mannen-app review

Al met al voegt de Goede Mannen-app wat vernieuwingen toe die je leeservaring verbeteren, maar ik zou graag ook nog de gebruikelijke functies dien zie je in bestaande boekenapps al vindt. Daarbij bedoel ik vooral de mogelijkheid om de weergave aan te passen en dingen in de tekst te markeren.

Lees je liever op de traditionele manier, dan kan dat ook want het boek is ook als normaal digitaal boek verkrijgbaar in Apple’s digitale boekhandel. Daarnaast ligt ‘ie natuurlijk ook gewoon als papieren boek in de winkel bij Bol.com en andere boekwinkels.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.