Genius Maps: goede navigatie-app voor iPhone gratis proberen

Genius Maps van Mireo van iPhone en iPad is een goede, gratis te proberen navigatie-app met een simpele interface en soepele bediening.

Genius Maps iPhone navigatie-app iPadValt er nog terrein te winnen op het gebied van navigatie-apps op de iPhone en iPad? Het antwoord luidt ja. De ene app kan overzichtelijker, de andere app goedkoper en een derde mag betrouwbaarder. Eerder deze maand zagen we nieuwkomer NLife met fraaie 3D-kaarten van TomTom. Vandaag komt er een serieuze nieuwe speler bij. Genius Maps van Mireo werkt opvallend soepel, heeft een begrijpbare interface, kent allerlei slimmigheden en lokt je met een gratis proefperiode van een week.

Soepele kaart

Genius Maps maakt gebruik van de kaarten en verkeersinformatie van Navteq. Dat is een opvallende keuze tussen de vele applicaties die leunen op TomTom, Navigon of Open StreetMap, maar pleit vanaf het eerste moment in het voordeel van Genius Maps. De kaart in de applicatie heeft vriendelijke, maar serieuze kleuren. Hij laat zich ongelooflijk soepel beroeren. Zowel in- als uitzoomen, scrollen en schakelen tussen 2D en 3D gaan heerlijk snel in de app. Ook zie je meteen op welke wegen en werkzaamheden zijn en welke wegen gesloten zijn. De keerzijde is dat kleinere plaatsen niet erg duidelijk worden aangeduid op de kaart. De kaart is geen ster in detaillering, maar daardoor wel overzichtelijk.

Genius Maps iPhone verkeer Nederland Genius Maps navigatie iPhone

Interface met slimme menubalk

Een ander aspect van Genius Maps dat in positieve zin opvalt is de interface van de applicatie. Die kent welgeteld één knoppenbalk onderin beeld. Even doornemen: met de eerste zoek je naar een plek in een voortreffelijke zoekbalk. Hier niet ouderwets plaatsnaam, dan een adres en dan een huisnummer invoeren. We laten verschillende uitgeschreven adressen op de app los en de app pakt ze meteen op.

Met de tweede knop in de menubalk stel je volume in, de derde laat je altijd navigatie hervatten. Knop vier geeft je overzicht van de route, het resterend aantal kilometer en tijd van bestemming. Met een extra druk zoek je daar naar alternatieve routes, kan je aangeven welke routes je wil vermijden en stel je tussenstops in. De laatste menuknop is voor overige zaken. Snel naar huis navigeren, je favoriete plaatsen en routes oproepen, kaarten beheren en instellingen.

Genius Maps nabij restaurant iPhone Genius Maps optiemenu iPhone

Handigheden op de kaart

Vernuft vind je ook tijdens het rijden op de kaart. Rechtsboven zie je een vermelding van de twee dichtstbijzijnde tankstations op en nabij je route. Druk erop en je ziet een groot overzicht staan en een extra druk volstaat om aan te geven dat je die benzinepomp op je route wil vastleggen. Zit je aan de kaart tijdens het rijden, dan zoomt de kaart uit en zie je tankstations op hun locatie.

De kaart zelf is een belangrijk onderdeel van de interface. Tijdens het rijden kan je een locatie op de kaart markeren om erlangs te navigeren; als je niet rijdt krijg je een nog uitgebreider optiemenu met de optie een locatie te delen, te bekijken op Google StreetView en points of interests (POI) in de buurt te bekijken. De categorie van interessante punten kies je met een zoekopdracht. Opnieuw werkt het uitstekend.

Genius Maps locatie op kaart iPhone Genius Maps nabije punten iPhone

Wat kost het?

Genius Maps heeft een bijzonder verdienmodel. Je downloadt de applicatie gratis en kan de volledige functionaliteit een week lang proberen. Daarna kan je nog steeds onbeperkt gratis offline kaarten met POI’s downloaden. Die zijn stuk voor stuk te downloaden en lekker compact: Nederland ‘weegt’ 90MB bijvoorbeeld. Maar het verdienmodel zit hem niet in de kaarten: die schuilt in twee in-app aankopen die van Genius Maps een echte navigatie-app maken. Live verkeersinformatie is een koopje: daarvoor betaal je eenmalig 11,99 euro en heb je verder geen omkijken naar abonnementen. Qua stemnavigatie zit Genius Maps echter in het hogere marktsegment. Je betaalt 35,99 euro voor navigatie in heel Europa. Minder dan de helft van een TomTom en Navigon, maar beduidend duurder dan budgetspelers als GPS Navigatie – en Genius Maps heeft zich qua betrouwbaarheid onderweg nog te bewijzen.

Genius Maps instellingen Genius Maps stem kiezen iPhone

Aanbeveling

Omdat je Genius Maps een week lang gratis kan proberen, kan je de betrouwbaarheid van de aangegeven routes zelf (hopelijk) risicoloos ondervinden. Die proefsessie is warm aan te bevelen. Genius Maps van Mireo is snel, heeft vier plezierige gratis Nederlandse stemmen, telt talloze slimmigheden en blinkt uit in gebruiksgemak. We zijn benieuwd naar je bevindingen. Want los van de routeberekening op de weg, is het een dijk van een navigatie-app.

Downloaden: Genius Maps (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2014, 14:30
Categorie Navigatie
Onderwerpen google maps, Navigatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.