Frax HD voor iPad: prachtige meetkundige figuren ontdekken

Het bijzondere Frax voor iPad combineert wiskunde en kunst, en geeft gebruikers prachtige meetkundige figuren die ze zelf kunnen aanpassen.

Frax logoBij het woord “fractals” gaat niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen, dus eerst een -heel klein- lesje meetkunde. Een fractal of fractaal is een meetkundige figuur die is opgebouwd uit onderdelen die min of meer gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Fractals hebben een oneindige hoeveelheid details, en bij sommige fractals kunnen motieven voor die zich op steeds kleinere schaal herhalen. In de natuur bestaan ze ook: boomtakken en rivierbeddingen zijn voorbeelden van fractale vormen. De nieuwe Frax HD app laat zien dat fractals bovendien bijzonder mooi kunnen zijn, en geeft gebruikers de gelegenheid om met de figuren te spelen. “Frax is exquisite—a work of artistic inspiration fueled by scientific and mathematica obsession”, aldus CNET. En dat is nog maar een snipper van de lof die de Frax app al oogstte.

De bijzondere app is moeilijk uit te leggen, en klinkt misschien enigszins vaag, maar eigenlijk moet je het gewoon zien. De ontwikkelaars van de app hebben drie jaar over de ontwikkeling van de software gedaan, en dat is te merken. Op je iPad kun je uren naar de fractals staren en ze naar eigen gelang aanpassen om nieuwe creaties te maken. De potentiële praktische toepassingen van de app zijn groot: je zou er textiel of behang mee kunnen ontwerpen, of ze als achtergrond visuals bij clubs of concerten kunnen inzetten. Het toffe aan deze app is dat ingewikkelde materie op een toegankelijke en creatieve manier wordt behandeld. Je leert iets over fractals, maar de app heeft een zeer eenvoudige interface, die uitnodigt om zelf aan de slag te gaan.

Fractal geel

De onderliggende algoritmes geven de processor en de grafische chip in je iPad een behoorlijke work-out. Zo kun je relatief snel zoomen en pannen, maar bij het veranderen van structuren moet je soms twee minuten wachten voordat het beeld volledig is gerenderd. Dat betekent overigens niet dat je in de tussentijd naar een zwart scherm zit te staren: na een aantal seconden zie je al een een redelijk gedetailleerd beeld van jouw creatie. Zodra je een volledig gedetailleerd beeld hebt kun je eenvoudig experimenteren met de kleurinstellingen. Met een paar tikken verander je het gehele uiterlijk van de fractal, bijvoorbeeld van koperkleurig naar het diepste zwart.

Tot slot kun je de cycli van de kleurenanimaties met simpele veegbewegingen aanpassen. Dat geeft soms zulke mooie effecten dat het jammer is dat je geen video’s van de animaties kunt opnemen. Gelukkig kun je wel stilstaande afbeeldingen van jouw creaties opslaan in je filmrol, of in hogere resolutie in de zogeheten Frax Gallery. Frax is ook beschikbaar voor de iPhone, en kost dan €1,79. De app verscheen al eerder in de App Store, maar werd met de laatste update pas aan het grote publiek bekend gemaakt. Door de intense animaties is de app niet geschikt voor jonge kinderen of mensen die snel misselijk worden.

Downloaden: Frax HD (€3,59, iPad, iOS 6.0+)
Downloaden: Frax voor iPhone (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2013, 18:30
Categorie Amusement
Onderwerp wiskunde

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.