Filmic Pro: geavanceerd filmen op de iPhone

Filmic Pro geeft een hele reeks opties aan filmfanaten met een iPhone. Onder andere de exposure, resolutie, framerate en het volumelevel kunnen worden ingesteld.

Filmic Pro filmen op de iPhone volumeJe kan snel kiekjes maken met de iPhone, maar je kan ook een applicatie als Camera+ installeren en gebruiken om geavanceerd foto’s te schieten. Door opties als belichting instellen en op een grid fotograferen, ziet het resultaat er ineens veel overtuigender uit. Filmic Pro wil diezelfde stap betekenen voor video als Camera+ voor fotografie doet. De applicatie voegt talloze functies toe aan filmen op de iPhone, inclusief het selecteren van een framerate, resolutie en het instellen van exposure.

Filmic Pro heeft drie manieren van filmen: Single Reticle Mode, Double Reticle Mode en Full Frame Mode. De eerste daarvan kennen we reeds van het filmen op de iPhone en gaat van een enkel focuspunt uit. In de Double Reticle Mode heb je, vergelijkbaar met de focus- en belichtingsspot in Camera+, een vierkante shooter voor de focus en een ronde voor de exposure. De eerste concentreert zich op het gedeelte van het beeld dat scherpgesteld wordt en de tweede over de hoeveelheid licht en de verhouding scherpte-diepte die er ontstaat. De derde manier van filmen is de Full Frame Mode, waarin de focus en exposure beide door het hele frame worden bepaald.

Filmic Pro nachtopname

Het is lastig om bovenstaande functies nauwkeurig uit te leggen. Exposure is niet zo simpel als de belichting in een foto. Je moet er een paar keer mee spelen om er gevoel voor te krijgen. Opties die meteen invloed hebben op het gefilmde zijn er ook: er zijn drie resoluties om uit te kiezen (film je in de hoogste resolutie of moet een filmpje snel op sociale media kunnen), de framerate is handmatig in te stellen van 1 tot en met 25 én 30 frames per seconde en de beeldverhouding kan eveneens ingesteld worden. Zo kun je op elk moment schakelen tussen 4:3 en 16:9 verhoudingen, iets wat je natuurlijk niet moet doen als jouw verschillende filmfragmenten uiteindelijk één film moeten worden.

De Slate-opties zullen waarschijnlijk slechts besteed zijn aan een select publiek, maar zijn een welkome aanvulling. Filmpjes in de bibliotheek van de iPhone worden ermee van technische informatie voorzien en de techniek leent zich om te synchroniseren met een externe audiobron die je kan aansluiten op de iPhone. Handig is ook de mogelijkheid om het volume van de audio in te stellen, zodat er minder kans is op plotselinge harde geluiden. Een meter in beeld geeft aan of het volume op een fatsoenlijk niveau zit.

Filmic Pro professioneel shot

Filmic Pro is niet voor de persoon die de telefoon erbij pakt om even snel een filmpje te schieten en richt zich op toegewijde filmers. Dat blijkt ook uit het feit dat je rechtstreeks naar een FTP-server kan uploaden als een film klaar is. Andere uploadmogelijkheden zijn Facebook, YouTube, Vimeo en de online opslagdienst Dropbox. Twitvid, een Twitter-videodienst die vooral op snelheid is gericht, wordt dan weer niet ondersteund.

Op de iPhone 4 kan Filmic Pro gebruik maken van de front-facing camera en de normale camera. Op oudere toestellen is die luxe er natuurlijk niet. Sowieso lijkt de applicatie meer gericht op de filmcapaciteiten van de iPhone 4, die in een veel hogere resolutie kan filmen dan de iPhone 3G(S).

Downloaden: Filmic Pro (€2,39)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2011, 16:30
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen camera, filmen, opname, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.