Exclusieve preview: SMS Betalen (CashMS) van de Rabobank, geld overboeken via je iPhone

iPhoneclub kreeg de mogelijkheid om de nieuwe applicatie SMS Betalen van de Rabobank twee weken uit te proberen. Met de applicatie kun je geld overboeken naar 06-nummers van andere gebruikers.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

sms betalenDe afgelopen twee weken hebben we een nieuwe iPhone-applicatie kunnen uittesten: SMS Betalen, een applicatie waarmee je via de dienst SMS Betalen geld kunt overmaken naar andere mobiele gebruikers. De dienst en de applicatie zijn gemaakt door de Rabobank, maar je hebt geen Rabobank-rekening nodig om er gebruik van te kunnen maken. Het enige wat je nodig hebt is een iPhone en een account op smsbetalen.nl, dat je gratis kunt aanmaken. SMS Betalen is eigenlijk een soort chipknip op je mobiele telefoon: het tegoed is gekoppeld aan je mobiele nummer en je kunt op elk moment geld overmaken naar andere 06-nummers.

Betalen via SMS

Met de nieuwe iPhone-applicatie SMS Betalen wordt het overboeken van geld naar anderen nog makkelijker. Je kunt overigens ook zonder iPhone-applicatie al gebruik maken van SMS betalen. Je doet dit door een SMS-bericht te sturen naar nummer 6689. Zo’n SMS-bericht ziet er als volgt uit: ‘0612345678 12,50 Bedankt voor het voorschieten groeten Piet’. De persoon die het geld heeft ontvangen kan dit tegoed gebruiken om zelf betalingen te doen, of kan het geld naar zijn bank- of girorekening laten storten door de boodschap ‘stort 12,50’ naar 6689 te sturen. Op de website van Rabo SMS Betalen staat onder het kopje Hoe werkt het? een lijst met veelgestelde vragen waarmee het allemaal duidelijk wordt.

SMS Betalen op de iPhone

Rabobank besloot in samenwerking met Service2Media een iPhone-applicatie te laten ontwikkelen, waarmee je gemakkelijk geld kunt overmaken naar andere mobiele gebruikers. Je kunt geld overmaken naar elk mobiel nummer, maar de ontvanger kan er alleen maar iets mee doen als hij ook een account aanmaakt. Zoals gezegd: dat is vrij eenvoudig te doen (zie onder).

rabo smsbetalen aanmelding

Je hebt een geldig e-mailadres en een 06-nummer nodig om je te kunnen aanmelden. Als je ook geld via je bankrekening wilt storten en opnemen, zul je ook die informatie moeten geven, maar dat is in eerste instantie niet nodig. Bij betalingen verschijnt jouw 06-nummer en de ingevulde voornaam in het sms-bericht, zodat de ontvanger weet van wie het geld afkomstig is.

rabo_sms_saldo

Vervolgens installeer je de iPhone-applicatie van SMS Betalen:

Startscherm Rabobank SMS Betalen   Welkomscherm van SMS Betalen.   Saldo opvragen.

Bij het opstarten van de applicatie zie je een Rabo-startscherm en een informatiescherm over het aanmaken van een account op smsbetalen.nl. Dat heb je natuurlijk al gedaan. Als de applicatie is gestart zie je onderin vier knoppen. Het eerste scherm is een goed startpunt: het opvragen van je saldo. Maar dit werkt natuurlijk pas wanneer je in de applicatie je mobiele nummer hebt ingevoerd. Dit doe je via het scherm Instellingen (rechtsonder).

Mobiel nummer invoeren.   Saldo opvragen.   SMS-bericht met saldo.

Na het invoeren van je mobiele nummer komt er een SMS-bericht binnen. Deze verschijnt als pop-up terwijl je nog in de applicatie zit. Hieruit lees je het actuele saldo en de vier laatst uitgevoerde transacties.

Geld overboeken met SMS Betalen

Hoe gaat het uitvoeren van een betaling nu in z’n werk? Hiervoor ga je naar het scherm Betalen (tweede knop).

Geld overboeken.   Schuiven met munten.   SMS-betalen.

Je ziet een scherm waarop je het mobiele nummer, het bedrag en een boodschap kunt invullen. Tik je op het bedrag, dan kom je op een scherm met bankbiljetten en muntjes. Je sleept de munten naar de onderkant van het scherm en hoort daarbij het geritsel van bankbiljetten en vallende munten. De interface is geanimeerd: je sleept de munten en bankbiljetten echt over het scherm. Omdat ik op het moment van deze screenshot bezig was om een munt van 50 eurocent omlaag te slepen, is deze alleen zichtbaar als een stipje. Heb je iets fout gedaan, dan kun je de iPhone schudden om het bedrag weer op nul te zetten. Je hoort dan een geluid dat doet denken aan het geldteruggavebakje van een automaat. Ben je klaar, dan vul je nog een omschrijving in en de betaling kan verstuurd worden.

Betaling verifiëren.   Code invullen.   Betaling ontvangen.

Om de betaling te bevestigen moet je een woord van 5 letters invoeren. Dit is een steeds wisselend woord, dat je in de applicatie zelf kunt intoetsen. Het maakt niet uit of je hoofdletters of kleine letters gebruikt. De ontvanger krijgt nu binnen 2 seconden een SMS-bericht binnen met de mededeling dat er geld is binnengekomen. De ontvanger hoeft geen account bij SMS Betalen te hebben; je kunt naar iedereen met een mobiel nummer geld sturen. Als je het steeds opnieuw intikken van aan 5-letterwoord vervelend vindt kun je in de instellingen ook aangeven dat er alleen boven een bepaald bedrag zo’n verificatiecode nodig is.

Pinautomaten zoeken.   Meer info bij pinautomaat.   Pinautomaat zoeken.

Het overboeken van geld naar je bankrekening kost 0,50 euro. In de FAQ valt verder te lezen dat de transacties tot 1 januari 2009 gratis zijn, daarna betaal je 5 eurocent per transactie gratis zijn.

Update: er is besloten om de kosten van 5 eurocent per transactie niet in rekening te brengen.

Zoeken naar Rabobank-pinautomaten

De applicatie bevat ook een functie om Rabobank-vestigingen en -pinautomaten te zoeken. Daarbij wordt op basis van je huidige locatie gekeken welke het dichtst bij zijn. Je kunt een telefoonnummer per gevonden locatie opvragen en meteen een route vanaf je huidige locatie laten plannen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Google Maps. De functie werkt alleen in Nederland.

Conclusie

De applicatie SMS Betalen maakt het makkelijker om gebruik te maken van de dienst Rabo SMS Betalen. Eigenlijk is alle functionaliteit al via SMS te gebruiken en het is vanuit de applicatie ook alleen mogelijk om betalingen te ontvangen en saldo op de vragen; voor het storten van geld zul je op de desktop moeten zijn. Het is dus vooral een grafische schil. De eerste indruk van de applicatie is goed: de applicatie is stabiel en alles werkt vlot. Het slepen van munten en bankbiljetten is misschien wat omslachtig, maar er is bewust voor gekozen en het geeft de applicatie ook iets speels.

De tweede betaversie die we hier hebben laten zien, zal nog op een paar punten worden aangepast. Zo komt er binnen de applicatie een melding aan de gebruiker dat de transactiecode is verstuurd. Ook zal de drag & drop-interface nog instructies voor de gebruiker krijgen. De applicatie zal volgende week worden aangeboden, nog voor de kerststop van iTunes Connect (van 24 t/m 27 december).

Info: SMS Betalen

  • Ontwikkelaar: Rabobank, in samenwerking met Service2Media
  • Applicatie: SMS Betalen
  • Te koop via: App Store (binnenkort verkrijgbaar)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: beta 2
  • Bestandsgrootte: 2,5MB
  • Cijfer: 8

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:37
Categorie Financiën
Onderwerpen betalen, financieel, rabobank, sms

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.