Exclusief: Review nieuwe voetbalapplicatie My Football

Binnenkort in de App Store: My Football, een applicatie waarmee je informatie over voetbal kunt opvragen en live standen kunt zien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

My FootballEr is een nieuwe voetbalapplicatie onderweg naar beschikbaar in de App Store: My Football. De applicatie is gemaakt door Supportware, dezelfde ontwikkelaar die eerder al Buienradar en WikiMe via de App Store publiceerde. My Football is anders dan de (schaarse) voetbalapplicaties die er al zijn, zoals iFutbol en iLiga. Je kunt namelijk niet alleen de stand en het programma bekijken, maar ook historische gegevens tot vele jaren terug opzoeken. Alle denkbare competities zijn aanwezig en er is zelfs een Live-knop aanwezig om te zien welke wedstrijden er aan de gang zijn.


Bij het opstarten van My Football zie je drie knoppen onderin het scherm: Competities, Live en Vandaag.

Openingsscherm van My Football met de aanwezige competities.   Vandaag

Hierboven zie je links de aanwezige competities en rechts de wedstrijden van vandaag.

Bij elke competitie kun je de stand opvragen.   Historische gegevens van de competitie

Bij elke competitie kun je de actuele stand opvragen, maar je kunt ook historische cijfers van alle competities in het programma vinden. Bij de meeste competities gaan de cijfers terug tot 1993, bij de Duitse competitie zelfs tot 1964.

Van elke competitie kun je zien welke wedstrijden al gespeeld zijn en nog gepland zijn.   Statistieken van elke competitie.

De lijst van wedstrijden in een bepaalde competitie. Je kunt op de wedstrijden klikken om nadere informatie op te vragen, bijvoorbeeld de tijdstippen van de doelpunten en de gele en rode kaarten. Er zijn ook statistieken aanwezig in het programma, zoals een lijst van topscorers per competitie, spelers met de meeste gele en rode kaarten en dergelijke.

Van elke club kun je gegevens opvragen.   Teamsamenstelling, ook met historische gegevens.

Van elk team kun je gegevens opvragen, waaronder de samenstelling van het team (ook historische gegevens) en de wedstrijden die een bepaald team heeft gespeeld of nog op het programma heeft staan.

Bij elke wedstrijd kun je gegevens opvragen, zoals uitslag, rode en gele kaarten.   Live-gegevens van voetbalwedstrijden.

Bij elke wedstrijd kun je gegevens opvragen, zoals opstelling, uitslag, rode en gele kaarten. Maar de beste functie van My Football is dat je live-gegevens kunt opvragen, ook van wedstrijden die nog aan de gang zijn.

Als My Football in de App Store verschijnt zal het programma €1,59 kosten. Gezien de enorme hoeveelheid gegevens die in het programma aanwezig zijn (en die je als ontwikkelaar moet kopen om te mogen gebruiken), is dat een heel schappelijke prijs. Het handige van My Football is dat je écht alle gegevens bij de hand hebt en ook een drill down op bepaalde gegevens kunt doen: je kunt van competities naar gespeelde wedstrijden, vervolgens naar gegevens van een bepaalde wedstrijd en daarna naar de opstelling van een bepaald team. Daarmee is het een naslagwerk waar je bij discussies in het café (of in het supportersvak) op kunt terugvallen: Wie won in 1998 ook alweer de UEFA Cup? Wanneer was Barcelona voor het laatst kampioen? En waar zat Ronald Koeman in 2001 ook alweer?

Behalve als naslagwerk is My Football ook erg handig als programmagids: je ziet precies welke wedstrijden er op het moment spelen en dat is vooral nu interessant vanwege de vele wedstrijden in de UEFA Cup. Bovendien is het erg handig om altijd de actuele speelstand bij de hand te hebben.

Verder nog handig: de ontwikkelaar kan dynamisch competities toevoegen zonder dat er een update via de App Store nodig is. In de App Store is op dit moment al iFutbol Scores verkrijgbaar, een applicatie die eveneens €1,59 kost en de gegevens van meer dan 20 competities bevat. Daarin vind je alleen de actuele wedstrijden, de stand in elke competitie en live scores. My Football zou je niet alleen moeten kopen omdat het Nederlandstalig is en door een Nederlandse ontwikkelaar wordt gemaakt, maar ook omdat je een gigantische hoeveelheid historisch materiaal erbij krijgt.

Veel andere voetbalapplicaties zijn er niet. In Nederland heb je de webapplicatie Eredivisie (alleen actuele gegevens van de Nederlandse competitie) en in Duitsland heb je iLiga 08/09 (Duits, €2,99) en Liga 2009 waar onze Duitse vrienden van iPhone-ticker laatst iets over hebben geschreven, maar die bevatten lang niet zoveel functies als My Football.

Verbeterpunten

Is er dan helemaal niets negatiefs te melden? Toch wel: ten eerste is het lettertype vrij klein waardoor de applicatie voor sommige mensen niet zonder leesbril te raadplegen is. Dat kleine lettertype was echter nodig, omdat de hoeveelheid gegevens die op één scherm moesten passen vrij groot is (en ook omdat de namen van sommige voetballers nogal lang zijn). Het is de vraag of de ontwikkelaar daar nog iets aan gaat doen. Vergroting van het lettertype betekent dat je zult moeten scrollen en het handige is nu juist, dat je alles overzichtelijk op één scherm kunt zien.

Een ander punt is dat de hoeveelheid gegevens nu wel erg groot is: alle competities staan erin terwijl je misschien helemaal niet geïnteresseerd bent in de Engelse Premier League of de speelstand in Frankrijk. De ontwikkelaar is van plan om in een volgende versie ook de mogelijkheid te bieden om de aanwezige competities in een favoriete volgorde te sorteren en te bepalen welke competities je zichtbaar wilt hebben.

Andere applicaties bevatten bijvoorbeeld plattegronden van stadions en grafieken waaruit je het (grillige) verloop van de speelstand in de competitie grafisch kunt bekijken. Dat ontbreekt in My Football. Misschien zou een stadionplattegrond nog handig kunnen zijn bij uitwedstrijden, zodat je kunt zien in welk vak je terechtkomt.

Conclusie

Aanrader of niet? Als je voetballiefhebber bent moet je gewoon My Football op je iPhone installeren. De prijs is lachwekkend laag, de hoeveelheid gegevens die je krijgt is gigantisch en terwijl je naar de ene voetbalwedstrijd kijkt kun je via deze applicatie de stand van gelijktijdig gespeelde wedstrijden volgen. De romantiek van luisteren naar de radio in het stadion is daarmee voorbij, maar ach: er zijn nog genoeg voetbaltradities over.

Info: My Football

  • Ontwikkelaar: Supportware
  • Applicatie: My Football
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 11,3kB
  • Cijfer: 9

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

57 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.