Evernote Food vernieuwd: recepten opslaan, aangepast voor iPad

Evernote Food is voortaan geschikt voor de iPad en bevat nieuwe functies om recepten op te slaan. Het werkt alleen nog niet goed.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

evernote foodEvernote Food heeft een grote update gekregen naar versie 2.0. Daarmee zijn twee grote wensen van gebruikers in vervulling gegaan: Evernote Food op de iPad en de mogelijkheid om recepten op te slaan van allerlei receptensites. Evernote Food verscheen een jaar geleden als app om je eetbelevenissen vast te leggen. Maar na een paar foto’s van een bordje eten is het wel eens tijd voor meer functies. Evernote heeft geprobeerd om zich niet langer alleen te richten op herinneringen, maar ook inspiratie te bieden. Evernote Food 2.0 is het resultaat, een compleet vernieuwde app die nu dus ook voor de iPad geschikt is. Alleen: het werkt nog niet goed.

Bij het opstarten van de app zie je vier opties: Recepten verkennen, Mijn kookboek, Restaurants en Mijn gerechten. Je tapt op een onderdeel om één van de vier onderdelen te bekijken. Recepten verkennen is het startpunt, waar je tienduizenden recepten kunt binnenhalen van receptensites en -blogs. Met een knipfunctie kun je het recept uitknippen, voorzien van tags en notities. Tenminste, dat is de theorie. Na het inloggen met mijn Evernote-account zag ik alleen een knalroze scherm. Zoeken op een algemeen begrip als ‘pizza’ (via het half verborgen formulier links) leverde niets op.

evernote food roze

De gebruiksaanwijzing op de website van Evernote werkt ook niet, want die stuurt je automatisch door naar een (niet-bestaande) in het Nederlands vertaalde versie van de webpagina. Terwijl ik best de Engelse handleiding had willen lezen. Dat de app niet goed werkt, zou te maken kunnen hebben met een goedbedoelde ‘service’ aan Nederlandse gebruikers, waardoor je geen Engelstalige websites krijgt voorgeschoteld. Na het clippen van wat recepten via de Evernote Webclipper, verschenen de recepten opeens wel.

evernote food 1

Rechtsboven vind je de optie om te clippen. Het kan dus zijn dat dit aanvankelijk niet zichtbaar is en dat je net als ik een tijdlang tegen een roze scherm aan zit te kijken. De clipfunctie in de app werkt op dezelfde manier als de Webclipper op de desktop: je opent een webpagina (binnen de ingebouwde browser), tikt op het schaaricoon en vult wat algemene gegevens in zoals titel, gewenst notitieboek en tags. Je krijgt alleen Engelstalige foodblogs te zien, dus je zult geen moeite moeten hebben met Engelse benamingen en maateenheden. Zoek je op Nederlandse begrippen zoals ‘wortel’ of ‘aardappel’, dan blijft de app eindeloos zoeken en vindt uiteindelijk niets.

Onderstaande video laat zien hoe het zou moeten werken:

Wat werkt dan wel goed? Natuurlijk het toevoegen van foto’s van maaltijden die je hebt genoten, zoals in Evernote Food 1.0 ook al mogelijk was. Wat de app ook kan doen, is het tonen van al je Evernote Food-notities met recepten. Daarnaast krijg je te zien welke maaltijden je eerder hebt gefotografeerd.

Het onderdeel Mijn kookboek “will blow you away”, belooft Evernote. Maar ik zit nog gewoon op mijn stoel. Het ziet er zo uit:

evernote food 2

Je kunt ook zelf je recepten toevoegen, door gewoon een notitie aan je Evernote-account toe te voegen. Evernote analyseert de tekst en herkent automatisch dat het een recept is, zonder dat je zelf tags hoeft toe te voegen. Dat is wel handig, maar ook hier is er een beperking: hij herkent alleen Engelstalige recepten.

Evernote Food synchroniseert de info tussen meerdere apparaten, zodat je met het recept naar de winkel kunt gaan om de ingrediënten bij elkaar te shoppen (tenminste, als het werkt). Wat natuurlijk wel onhandig is, is dat je je Evernote-account vaak persoonlijk gebruikt, zodat je niet samen met je partner een receptencollectie kunt aanleggen, zoals bij apps als Paprika wel gemakkelijk kan.

evernote food 3

Heb je boodschappen gedaan, dan kun je vanaf het scherm van je iPad het recept aflezen. Je kunt ook foto’s en notities maken tijdens het bereiden van de maaltijd, zoals bovenstaand filmpje liet zien. Recepten delen kan via e-mail, Twitter en Facebook.

Evernote Food 2.0 heeft ook een overzicht van restaurants. Je kunt zoeken naar restaurants, leuke adressen aan een lijst toevoegen en aanvinken welke je al hebt bezocht.

Ik ben fan van Evernote, maar deze update slaat een beetje de plank mis. Hou er bovendien rekening mee dat je voor deze app minimaal iOS 6.0 (!) nodig hebt. Wie het blije verhaal van Evernote zelf wil horen kan hier terecht. Maar probeer het vooral ook even zelf uit, want de app is gratis.

Downloaden: Evernote Food (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 december 2012, 0:24
Categorie Lifestyle
Onderwerpen eten, evernote, planeten, recepten, voeding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.