Elke dag een andere artiest leren kennen met Band of the Day

Band of the Day is een prachtige app voor de iPhone en iPod touch waarmee je elke dag kennis kan maken met een nieuwe onbekende artiest. De app zit tjokvol muziek, mogelijkheden en gelikt uitziende informatie.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Band of the Day iPhone iPod touchAls er één genre is van applicaties waar ontwikkelaars hun best op doen, dan is het wel die van muziek ontdekken. In de afgelopen periode zagen we onder meer al Discovr Music, Hype Radio, 22tracks en 8 Tracks voorbij komen. Stuk voor stuk applicaties die overlopen van de mogelijkheden en een eigen visuele stijl. Band of the Day heeft ook al zo’n bijzonder concept. Het stelt je elke dag voor aan een nieuwe band, waarvan je meerdere nummers kan horen en meteen alles te weten komt.

Het introductiescherm in Band of the Day is een maandkalender – om maar even te onderstrepen hoe letterlijk het concept is uitgewerkt. Klik op een dag en de achtergrond verandert in een foto van de artiest. Daaronder in het groot de bandnaam en een kleine omschrijving. De artiest van morgen? Daar moet je nog een dag op wachten. De artiesten van eerdere dagen kun je nog wel gewoon nalezen en -luisteren.

Klik op een artiestennaam en de achtergrondfoto wordt duidelijker. Er zoeft een menu in beeld met de opties Review, Bio, Buzz, Video en Albums. En boven in beeld, daar wordt een hint gegeven van de Play-knop. Druk erop en hij schuift het scherm in. Nog een keer en hij begint een van de nummers van de artiest te spelen. Druk op de pijl ernaast en alle zes te beluisteren nummers vouwen uit. De ‘additional songs’ zijn lange samples, de ‘featured songs’ spelen volledig af. Bij de menu-optie Albums kun je zelfs alle samples van alle albums van de artiest afspelen. Het wordt vanzelf een diepe kennismaking met de band van de dag.

Terwijl je luistert naar de nummers, kun je een Review van de artiest en een Biografie van ze lezen. Bij Buzz zie je wat anderen erover zeggen. Wat opvalt, is hoe ontzettend goed de Review en Bio zijn opgemaakt. De smalle stroken tekst zijn uiterst leesbaar op de iPhone en ze zijn verrijkt met foto’s, video’s en tekstkaders. Druk rechts op het scherm en de volgende pagina rolt over de huidige heen. Bij sommige artiesten staat een interview van wel acht pagina’s lang, maar de Engelstalige content is ook nog van dermate kwaliteit dat het goed wegleest.

Op elke tekstpagina kom je een rode kronkel tegen. Die kan je indrukken en daardoor kom je terecht komt op jouw persoonlijke pagina. Daar kan een artiest een 1 tot 5-sterren waardering worden gegeven en kan gedeeld worden via Twitter, Facebook en e-mail. Dezelfde kronkel zie je ook op elke video en op elk nummer dat je kan afspelen. Je kan alles waarderen dus, en dat is geen loos gebaar. In het kalendermenu kan je op de ster klikken om terecht te komen op de favorietenpagina. My Lists, heet die eigenlijk. Alle bands, liedjes en video’s die je gewaardeerd hebt, staan er bij elkaar. Een klein minpuntje is wel dat het nummer dat je gewaardeerd hebt, niet meteen begint te spelen als je erop klikt. Hij gaat weliswaar terug naar de bijbehorende artiestenpagina, maar speelt daar een willekeurig nummer van de artiest. Een eigen playlist maken is dus niet mogelijk.

Waar we het nog niet eens over hebben gehad, is dat je bij de tracks van een artiest een knop kan indrukken waardoor er een Mix Tape van actueel behandelde artiesten in beeld komt. Begin met spelen, sluit de applicatie af en de app werkt de lijst af met favoriete nummers van de appmakers af. Als je nummers deelt, kunnen zelfs niet-gebruikers van de app het afspelen.

Maar helaas: voor niets gaat de zon op. Je mag de applicatie zeven dagen gratis gebruiken. Daarna moet je een abonnement afsluiten om meer bands te leren kennen. De prijs daarvan is 79 eurocent voor een maand en 7,99 euro voor een jaar. Dat is in principe een acceptabele prijs. Band of the Day is een prachtige applicatie die staat of valt bij de kwaliteit van de bands die de app blijft aandragen. Vooralsnog zit het wel snor met dat niveau en is de kwaliteit van de onafhankelijke of onbekende artiesten hoog, maar we kunnen niet voorspellen of dat na de introductieperiode ook zo zal zijn.

Downloaden: Band of the Day (gratis – abonnement verplicht na proefperiode)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2011, 12:56
Categorie Muziek
Onderwerpen band of the day, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.