Tonara: bladmuziek die meeluistert op de iPad

Tonara is een knappe iPad-applicatie die bladmuziek weergeeft en laat zien waar je bent in de muziek. Dat doet hij door te luisteren naar je spel en pagina's worden automatisch omgeslagen.

Tonara bladmuziek die luistert voor de iPadNooit meer zelf een pagina bladmuziek omslaan terwijl je aan het spelen bent. Dat is de doelstelling van Tonara, een nieuwe iPad-app die bladmuziek kan weergeven én meeluistert. Middels een cursor geeft de app precies aan waar je bent in een muziekstuk en ook als je tijdens het spelen van tempo verwisselt, registreert het de noten die je speelt. De app kan het trucje zelfs met meerdere instrumenten naast elkaar vertonen.

Het is de vraag of een heel orkest een iPad op de bladmuziek-standaard kan zetten, zonder dat Tonara in de war raakt, maar in de video van de ontwikkelaar is reeds te zien dat een violist en een pianist naast elkaar muziek kunnen spelen met de app. Een bijzonder knap staaltje, het mag gezegd.

Tonara is behalve een app om bladmuziek mee weer te geven, ook een online winkel voor die muziek. In de online winkel wordt muziek verkocht voor akoestische en elektronische instrumenten, maar de nadruk ligt erg op piano, viool, cello en fluit. Via onderhandelingen met muziekuitgevers hoopt de ontwikkelaar snel meer muzikale, modernere content toe te voegen. Een liedje kost 79 eurocent in de winkel, maar daar staat tegenover dat de app gratis is. Het is helaas niet mogelijk om ingescande of reeds bestaande bladmuziek in bijvoorbeeld PDF te openen.

Downloaden: Tonara (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 september 2011, 11:30
Categorie Muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.