Dirty Dozen laat zien welke groente en fruit meeste gif bevatten

De app Dirty Dozen toont welke 12 groente- en fruitsoorten de meeste gif bevatten. De app laat zien bij welke producten je het best biologisch kunt kopen.

dirty dozenBiologische groente koop je omdat het lekkerder smaakt of omdat er minder pesticiden zijn gebruikt bij de teelt. Maar de prijs is vaak een stuk hoger dan normale groenten, waardoor het nuttig is om te weten bij welke groente- en fruitsoorten biologisch nou écht zin heeft. De app The Dirty Dozen laat zien welke groente- en fruitsoorten de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij deze 12 soorten heeft ‘t het meeste zin om voor biologisch te kiezen. Appels, selderij en aardbeien voeren de lijst aan, maar ook met spinazie en paprika’s moet je voorzichtig zijn.

De app bevat ook een lijst met de ‘Clean 15’, de groente- en fruitsoorten die de minste bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën bevatten. Uien, maïs en ananas zijn een goede keuze en ook voor avocado en asperges hoef je niet langs de biologische groenteboer. De app is gemaakt door de Amerikaanse organisatie Environmental Working Group, die in de app ook een verantwoording geeft van de gebruikte meetmethoden. Maar omdat groente en fruit tegenwoordig vanuit de hele wereld in Nederland worden ingevlogen, is de app ook in Nederland goed te gebruiken. Naast het beste en slechtste groenvoer bevat de app ook een volledige lijst, zodat je ook de middenmoters zoals tomaten en bloemkool kunt terugvinden. In totaal zijn 53 groente- en fruitsoorten beoordeeld.

Voor het vinden van de juiste winkels kun je de eerder besproken Bio-Gids raadplegen, als je die al eerder had gedownload. Want de app is momenteel niet meer in de App Store verkrijgbaar. Wel verkrijgbaar is Libelle Groen, met diverse eco-adressen.

Downloaden: Dirty Dozen (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2012, 13:47
Categorie Naslagwerken
Onderwerp groente

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.