Days voor iPhone: persoonlijk fotodagboek kijkt terug naar willekeurige momenten

Days is een fotodagboek, waarmee je ook animaties kunt maken. Met Days voor iPhone maak je de hele dag foto's, die je aan het einde van de dag deelt met vrienden.

days-foto-kleinEr zullen waarschijnlijk honderdduizenden en misschien wel miljoenen mensen op de aardbol rondlopen, die een boek willen schrijven over hun leven. Een superinteressant levensverhaal, met alle hoogte- en dieptepunten, dat wildvreemden gretig zullen lezen in de hoop er iets van op te steken. Maar ja, een boek schrijven kost tijd en op een zonnige zondagmiddag zit je waarschijnlijk liever op een terrasje, dan op een zolderkamertje aan je levenswerk te tikken. Gelukkig zijn er tegenwoordig apps waarmee je toch je fascinerende leven kunt vastleggen, zonder dat het veel tijd kost. Days is de nieuwste aanwinst op dit gebied. Je hoeft niet eens leuk te kunnen schrijven, want bij Days draait het om foto’s en gif’jes. Wat deze app onderscheidt van alle andere apps waarmee je foto’s kunt delen, is dat je niet de hele dag je vrienden bestookt met leuke gebeurtenissen, maar pas aan het einde van de dag.

Pas als de dag voorbij is en je terugkijkt op de leukste momenten, ontdek je wat nou écht de moeite waard was. Het idee is dat vrienden een wat realistischer beeld krijgen van je dag, dan wanneer je alleen de hoogtepunten publiceert. Het voorkomt ook dat mensen denken dat je de hele dag cocktails drinkt, constant met coole vrienden rondhangt en altijd glamorous op de foto staat. Gedurende de hele dag maak je foto’s, die je niet meteen mag delen met vrienden. Probeer je dat wel, dan krijg je een waarschuwing dat je moet wachten tot de timer is afgelopen. Days ziet er mooi uit, maar niet alles is even handig gedaan. Zo kun je geen foto’s gebruiken die in de camerarol staan, zodat je spontaan gemaakte foto’s van de Camera-app niet kunt gebruiken in je dagoverzicht. Dat is jammer, want het betekent dat je op elk fotografeerbaar moment eraan moet denken om de Days-app op te starten. Aan het einde van de dag kun je ongewenste foto’s weghalen, zodat je alsnog een smetteloos jetsetter-imago houdt.

Automatische animaties

days-overzichtMet Days kun je ook korte animaties maken, zoals je de laatste tijd vaak ziet met apps als Vine. Days maakt ze automatisch voor je, zodra je meerdere foto’s binnen 10 seconden maakt. Het is niet nodig om de foto’s in Days te delen met anderen. Je kunt ze ook voor jezelf houden als een soort fotodagboek. Maar wil je toch delen, dan kun je via Twitter en Facebook vrienden toevoegen.

Voorkomt oversharing

De insteek van Days is anders dan andere apps. In plaats van besluiten welke foto’s je gaat delen, moet je bij Days besluiten welke je weghaalt. Elke ochtend rond 5 uur staat er een nieuwe set foto’s klaar, zodat je vrienden kunnen terugkijken op jouw dag. Het levert een serie foto’s op die minder mooi zijn dan op Instagram, maar die wel een beter beeld geven van de dag. De vraag is alleen (net als bij memoires in boekvorm): zitten anderen daarop te wachten? CEO Jeremy Fisher denkt dat vooral ouders met jonge kinderen de app zullen gebruiken. Maar ook vakantiegangers vinden het misschien leuk om hun dagelijkse foto’s te delen. En het feit dat er maar één keer per dag een lijst met foto’s voorbijkomt lost ook weer een ander probleem op: dat van oversharing, de ‘terreur’ van vrienden die elke drie minuten wel iets te melden hebben.

Downloaden: Days (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2013, 10:23
Categorie Lifestyle
Onderwerp dagboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.