Cycloramic-app draait iPhone rond voor een panorama

Met Cycloramic voor iOS kan je de iPhone laten ronddraaien door trillingen, om daarmee een panorama-video te maken. Het werkt... soms.

Cycloramic iPhone panoramavideo's laten makenEen panorama zonder dat je er zelf wat voor hoeft te doen! De iPhone-app Cycloramic belooft uit zichzelf panoramafoto’s te maken. Je hoeft de iPhone 5 maar op een plat vlak te zetten en de telefoon wordt vanzelf rondgedraaid door de trillingen van de app. Cycloramic maakt er een video van en zo krijg je een fragment waarin je de omgeving vastlegt zonder schokkerig beeld, dat anders ontstaan was omdat je de telefoon in de hand hield tijdens het ronddraaien.

Dat is de prachtbelofte die Cycloramic doet, maar het loont om de App Store-beschrijving goed door te lezen voordat je de app koopt. Op het eerste screenshot kan je namelijk lezen dat je de telefoon niet alleen op een plat vlak moet neerzetten, maar dat je ook nog een vlak van een bepaald type moet hebben om het goed te laten werken. Ontwikkelaar Ego Ventures oppert dat de applicatie het best presteert op glas, marmer en graniet – en dat zijn ondergronden die je niet altijd bij de hand hebt, om het zacht uit te drukken. De iPad als glasoppervlakte gebruiken, werkt proefondervindelijk helaas niet naar behoren.

Cycloramic instructie Cycloramic omdraaien

We hebben tijdens het testen de drie verzochte ondergronden niet bij de hand, maar uit de App Store-beoordelingen in Nederland kunnen we destilleren dat de applicatie bij anderen goed functioneert. Zelf proberen we het op karton, kunststof, hout, geverfd en gladgestreken hout, metaal, een bierviltje en een MacBook. Geen van de ondergronden is blijkbaar glad genoeg om de iPhone in het rond te laten draaien. Bij de eerste minimale oneffenheid stopt de telefoon met draaien, of het draaien lukt helemaal niet. Als je van tevoren ideeën hebt waar je Cycloramic voor wil gebruiken, kan je maar beter nagaan of het oppervlakte waarop je dat wilt doen, echt glad en vlak is.

Cycloramic laat je instellen of de telefoon 360, 720 graden of 1080 graden (van één tot drie rondjes) moet draaien voor de opname stopt, maar wanneer dat is, hangt af van het draaien van de telefoon. Soms stopt de telefoon al na een kwartslag omdat hij daarna niet meer verder draait, een andere keer gaat hij verder tot je er zelf genoeg van hebt en Stop drukt. Tamelijk inconsistent. Behalve het aantal rondjes, kan je ook aangeven of het filmen met de voor- of achtercamera gebeurt.

De applicatie giet het resultaat in video’s die worden opgeslagen in je fotoalbum van de iPhone. Er zijn geen verdere deelmogelijkheden aan boord van de app. Wel kan je video’s openen in de app doormiddel van de Choose-knop, maar de applicatie doet daar verder niks mee. Vreemd. Daarnaast is het jammer dat je het resultaat niet kan opslaan als zuivere panorama-foto, maar alleen als video. Je moet je voor de aanschaf van Cycloramic dus afvragen of je video als eindresultaat leuk genoeg vindt, en of je ondergronden écht glad zijn. Anders kan je hem beter laten liggen.

Downloaden: Cycloramic (€0,89, iPhone, iPhone 5 en iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 december 2012, 15:44
Categorie Fotografie en video
Onderwerp panorama

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.