Cloudia: weerbericht in een veegbeweging op de iPhone

Cloudia is een nieuwe weer-app voor de iPhone met geanimeerde achtergronden en een uitgebreid weerbericht onder een veegbeweging.

Cloudia weer-app iPhone met vegenMisschien is het te vroeg om van een subgenre binnen een genre te spreken, maar hij is bezig met een opmars: de weer-app waarin je alleen maar hoeft te vegen om het weerbericht te zien. Na trendsetter Solar volgde de Nederlandse iPhone-app YoWindow en recenter nog Weathertron. Nu voegt Cloudia zich in die rij. Werp er een snelle blik op en je ziet alleen de huidige temperatuur en het verschil met gisteren. De app geeft verder geen enkele uitleg, maar je weet wat je te doen staat: vegen.

Temperatuurtijdlijn

Door naar onderen te vegen zie je een tijdlijn van het weer vandaag. Het is de temperatuurlijn, die als altijd rond het middaguur naar een hoogste punt klimt. Het huidige tijdstip wordt aangeduid in een bubbel en je kan naar links en rechts vegen om (in tegenovergestelde richting!) de temperatuur op een ander tijdstip te zien. Veeg helemaal naar links en je komt terecht bij de weertijdlijn van morgen. Omdat de temperatuurbubbel wat klein is, pakt hij soms lastig vast en is het ook wat tricky om weer naar het weer van vandaag te keren.

Cloudia onweersbui iPhone Cloudia weerbeelden iPhone

In een oogopslag

De tijdlijn mag dan klein zijn; hij heeft in combinatie met de achtergrond wel een aardig overzicht van het weer. Helemaal bovenin beeld vind je een balk waarop je het tijdstip afleest en aan minuscule icoontjes ook ziet wanneer de zon opkomt en weer ondergaat. Bovendien zien je aan de kleur van die balk ook of het bewolkt is (witte achtergrond) of juist helder, door een transparante achtergrond. Als het regent, kleurt de balk duidelijk lichtblauw. Zo kan je in die klein uitgevallen balk en de weertijdlijn eronder het weer van die dag in één oogopslag zien. De geanimeerde achtergrond onderstreept het weerbeeld. Die past zich aan op regen, bewolking, zonsondergang en schemering.

Je kan de tijdlijn nog een keer naar onderen vegen. Dan toont de app een vijfdaagse weersvoorspelling, inclusief vandaag. Je ziet het weertype uitgelegd in een pictogram en de maximum- en minimumtemperatuur worden in een zelfde soort grafiek als de weertijdlijn weergegeven.

Cloudia bewolking met tijdlijn Cloudia nog een keer vegen voor weer iPhone

Optimistische temperatuur

Cloudia werkt leuk en ziet er verzorgd uit, maar de animaties zorgen er wel voor dat de app niet al te snel opstart. Je ziet elke keer weer even de melding dat de app de huidige temperatuur nog even moet aflezen. Bovendien is het allemaal al eens beter gedaan door het saaier uitziende Weathertron. Die biedt dezelfde informatie in een weertijdlijn opgeknipt in twee schermhelften in plaats van helemaal bovenin en is daardoor makkelijker af te lezen. Last but not least is het weergegeven weer in onze test in Groningen nogal optimistisch. De app geeft een substantieel 2 tot 3 graden Celsius hogere temperatuur weer dan WeatherPro, Yahoo Weer en Live Weer – al komt de waarde wel overeen met de gevoelstemperatuur van die laatste. Het geeft te denken over de accuratesse bij andere waarden als neerslag en bewolking.

Downloaden: Cloudia (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 augustus 2013, 15:26
Categorie Het weer
Onderwerp weerbericht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.