Cloud Mate: iCloud-bestanden makkelijk op je Mac vinden

Cloud Mate is een handige Mac-applicatie waarmee je iCloud-bestanden en Photo Stream-foto's op één plek kunt terugvinden onder OS X.

Cloud MateApple heeft er bij iCloud voor gekozen data te synchroniseren zonder je op een universele manier toegang te geven tot de hiervoor gebruikte bestanden. Een game met iCloud-ondersteuning kan zijn voortgang synchroniseren tussen een iPhone, iPad en een Mac, maar het is vaak niet mogelijk om zonder veel moeite deze spelbestanden te openen. Het Mac-programma Cloud Mate biedt hiervoor alsnog een makkelijke tool. Door aan de linkerzijde in de applicatie te klikken op één van je geïnstalleerde apps, krijg je rechts alle bestanden opgeslagen in iCloud te zien.

De iCloud-bestanden die Cloud Mate laat zien zijn in principe wel op je Mac te vinden en te openen, maar op lastige plekken verstopt diep binnen het bestandssysteem van OS X. Door deze bestanden op te zoeken en per app te sorteren, biedt Cloud Mate een handig en consistent overzicht van al je iCloud-bestanden – die hierdoor net zo makkelijk te vinden zijn als een bestand in een andere cloud-dienst zoals Dropbox.

Je kunt in Cloud Mate bestanden bekijken, maar zodra je ze wil kopiëren, verwijderen of iets wil toevoegen moet je de app verlaten. Dit doe je dan door met de rechtermuisknop of met control ingedrukt op een wit deel van de betreffende app-map te drukken en te kiezen voor Reveal in Finder. Je krijgt dan in Finder voor OS X alle bestanden op de originele plek in iCloud te zien. Cloud Mate bevat ook een optie voor Photo Stream, waar je alle gesynchroniseerde foto’s als bestanden kunt openen.

Cloud Mate screenshot

Cloud Mate kan gebruikt worden om een backup van iCloud-bestanden te maken of om een bestand aan een app toe te voegen, maar hoe je het programma inzet hangt af van de applicatie waar je bewerkingen bij maakt. Bij een tekstverwerker kun je in veel gevallen gewoon een document van het juiste bestandstype in de map zetten, maar andere apps gebruiken specifiek bestanden in iCloud om informatie te delen. Daarbij moet je het bestand vervangen of wijzigen om iets te doen – een handeling die niet zonder enige voorkennis uitgevoerd moet worden.

Je kunt Cloud Mate niet in de Mac App Store vinden. In plaats daarvan verkoopt de ontwikkelaar de applicatie in een eigen webshop. Daar betaal je voor Cloud Mate $6,99, een bedrag dat op het moment neerkomt op iets meer dan 5 euro.

Downloaden: Cloud Mate ($6,99)

Cloud Mate heeft ook een universele iOS-app, maar deze is bedoeld voor cloud-diensten zoals Dropbox en SkyDrive.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2013, 18:48
Categorie Diensten
Onderwerp cloud
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.