Chatology: bekijk je iMessage-geschiedenis op de Mac

Chatology van Flexibits is een Mac-app waarmee je iMessage-berichten zoekt. Helaas verbetert hij de synchronisatie tussen berichten niet.

Chatology Mac-app iMessage doorzoekenHet zou dé kracht van iMessage moeten zijn: de synchronisatie tussen berichten in iOS en Mac OS X Mountain Lion. Maar zo pakte het helaas nog niet helemaal uit: de Berichten-app op de Mac kampte lange tijd met grote synchronisatieproblemen tussen de berichten op iOS en Mac. Chatology is een nieuwe Mac-app van Flexibits, de ontwikkelaar achter agenda-app Fantastical. Die moet ervoor zorgen dat je iMessage en andere berichten in ieder geval goed kan doorzoeken op de Mac.

Zoekmachine

Chatology is ingericht voor gebruikers van iMessage of iChat, en doorzoekt de berichten die de Berichten-app op Mountain Lion heeft opgeslagen. De applicatie is dus geen vervanging van de Berichten-app op de Mac. Je kan er geen berichten vanuit sturen en de toepassing neemt ook niet de synchronisatie van de Berichten-app één-op-één over. Hij doorzoekt de berichten die door de Berichten-app al zijn gesynchroniseerd. Dat maakt dat de applicatie misschien niet doet wat je ervan verwacht. Wat het wel is: een zoekmachine voor je berichten die je in principe ook in de Berichten-app moet kunnen zien (maar niet makkelijk kan doorzoeken).

Chatology Mac-app berichten doorzoeken

Zoekfuncties en instellingen

Chatology is Nederlandstalig uitgevoerd en laat je met tabbladen bovenin beeld berichten sorteren op vandaag, laatste week, laatste maand en laatste jaar. Binnen een tijdsbestek kan je blijven zoeken op de gebruikers en daar weer binnen filter je op alle berichten, afbeeldingen en links. Natuurlijk is er ook een zoekbalk waarmee je snel op een trefwoord kan zoeken. Daar is de grote winst van de applicatie te behalen, omdat het lekker snel gaat.

Om optimaal gebruik te maken van Chatology, moet je eigenlijk ook optimaal gebruik maken van de Berichten-app op de Mac. Daar dien je bij de instellingen aan te geven dat je chatgeschiedenis wil bewaren wanneer conversaties worden gesloten. Ook is het handig om in je accountinformatie aan te geven dat je iMessage vanaf de Mac wil koppelen aan je e-mailadres én telefoonnummer, zodat beide berichten net als in iOS worden geïndexeerd in één overzicht, en niet apart van elkaar.

Niet erg overtuigd

Wij zijn helaas niet erg overtuigd na een testsessie. Berichten die binnenkomen in de Berichten-app, worden vrij snel geïndexeerd door Chatology, maar de datering klopt in meerdere gevallen niet. Zo worden berichten van vandaag en gisteren beide neergezet op afgelopen zondag. Daarnaast laat de zoekfunctie te wensen over. We zoeken op woorden die in berichten staan, maar die worden niet altijd gevonden door de app. Andere woorden vindt hij wel probleemloos.

De Nederlandstalige toepassing is 14 dagen lang gratis te downloaden en als hij bevalt, kan je voor 17,99 euro een licentie kopen op Chatology zodat je hem oneindig kan gebruiken.

Downloadlink: Chatology

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2013, 13:00
Categorie Diensten
Onderwerpen chatten, imessage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.