CanOpener optimaliseert koptelefoongeluid op iPhone en iPad

CanOpener is een iPhone-app voor de audiofiel. Hij optimaliseert het geluid door de koptelefoon via crossfeed, dosimeter, spectrum en meer.

CanOpener betere muziek op iPhoneDe audiofiel kan zijn hart ophalen op de iPhone in de laatste week. Vorige week verscheen Radium, een fraaie muziek-app met een uitgebreide equalizer waarmee je hoge, midden en lage tonen zelf kan bijschaven. CanOpener doet er nog een schep bovenop. De applicatie van ontwikkelaar Good Hertz heeft als doel muziek door de koptelefoon meer te laten klinken als muziek door een uitgebreide speakerset, zodat je ‘het hoort zoals het gecomponeerd is’.

Nee, het is geen kwestie van drie schuifjes voor verschillende toonsterkten in CanOpener. De applicatie van 4,49 euro is er een voor specialisten die iets verder durven kijken, of luisteren dan. Het begint al met de volumeknop. Zodra je een nummer hebt geselecteerd uit je iTunes-collectie die op de iPhone staat, kan je centraal in het nummer met een veeg omhoog of omlaag het volume veranderen. Dat doe je niet met een schuifje, maar exact: je kiest letterlijk tussen db’s meer of minder. En het is echt nog maar de meest eenvoudige bedieningsoptie.

Knoppen met cursieve teksten onderin beeld leiden je naar andere geluidsfuncties van de applicatie. De crossfeed speelt de hoofdrol. Je ziet een scherm met blauwe en rode cirkels die de linker en rechter kant van het geluid simuleren. Je kan ze naar hartelust verplaatsen om ze te intensiveren of wat te dempen. Tabbladen bovenin geven extra opties: speel de muziek Mono af voor een vergelijk, Flip de audio of kies voor Polarity: het totaal omkeren van de audiolijnen.

CanOpener muziek optimaliseren iPhone crossfeed CanOpener uitgebreide equalizer iPhone

Met een kruis onderin keer je steeds terug naar het ‘hoofdmenu’ waarop je het nummer weer ziet afspelen. Alleen zo bereik je de andere mogelijkheden van CanOpener. Er is een uitgebreide equalizer waarbij je zelf kan tekenen in de golfbeweging voor de verschillende toonhoogten. Aan de kleurintensiteit van de balken daaronder, zie je hoe vaak een toonhoogte wordt gehaald door een liedje en als je de kleuren graag verandert, is dat geen probleem. Ook is er een Dosimeter voorhanden in de app, waarmee je de dosering van het volume en het geluid naar je hand zet.

Zo algemeen als we het hier beschrijven, zo gericht zet CanOpener zijn functies voor de specialist neer. De app rept van een ‘mastering-grade baxandall equalizer’, spectrogram, ‘db SPL prediction & dosimeter’, FLAC-support, 64-bit digital audio path en ‘sample rates up to 96 kHz’. Juist de simpele opties ontbreken nog, maar worden beloofd in een volgende update. Daarin wordt het mogelijk om ook muziek via iTunes Match te raadplegen en dus niet alleen de muziek die offline op je iPhone geïnstalleerd staat. Ook wordt dan een tabblad toegevoegd waarmee je muziek op je iPhone op genre kan kiezen. Nu ben je beperkt tot nummers en artiesten. Van integratie met online muziekdiensten als Spotify en Deezer is vooralsnog helaas geen sprake.

Downloaden: CanOpener (€4,49, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2013, 11:32
Categorie Muziek
Onderwerpen audio, koptelefoon, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.