Bordspel Qwirkle nu op iPhone en iPad te spelen

Qwirkle voor iPhone en iPad is verschenen. Het populaire bordspel lijkt op Scrabble, maar dan met kleuren.

qwirkleOp iPhoneclub hebben we wel eens geschreven over MindFeud. We noemden het toen een soort ‘WordFeud met vormen op de iPhone‘. Een oplettende lezer wees er toen al op, dat MindFeud eigenlijk gebaseerd is op een fysiek bordspel: Qwirkle. Het is het meest populaire bordspel van spelletjesmaker MindWare en het is nu verkrijgbaar in een iOS-versie. Qwirkle lijkt op Scrabble, maar ook op domino. Je moet stenen op het speelbord leggen en scoort punten door rijen te maken met dezelfde kleur of vorm. Qwirkle is geschikt voor spelers vanaf 6 jaar en je kunt met maximaal vier vrienden spelen.


Qwirkle is een tactisch spel, geschikt voor jong en oud. Het spel bestaat uit 108 blokjes met zes verschillende vormen en zes verschillende kleuren. Nadat de eerste speler een rijtje heeft gelegd moeten anders spelers aanleggen, maar je moet daarbij wel een rijtje in dezelfde kleur of met dezelfde vormen maken. De opgetelde lengtes van rijen en kolommen vormen de score. De speler die het eerst alle steentjes kwijt is, krijgt bonuspunten. Qwirkle is redelijk recent: het spel won in 2007 en 2011 nog onderscheidingen, waaronder de titel Spiel des Jahres. Een potje duurt gemiddeld 30 minuten.

qwirkle-iphone-ipad

De iOS-versie van Qwirkle heeft als voordeel dat je het ook alleen kunt spelen tegen de computer. Ook kun je online spelen tegen anderen of met pass-and-play samen spelen, terwijl je de iPhone of iPad steeds doorgeeft. Er zijn vier moeilijkheidsgraden, zodat ook fanatieke Qwirkle-spelers ermee aan de slag kunnen gaan. Via Game Center kun je kijken hoe je scoort ten opzichte van andere spelers. Om het extra leuk te maken kun je verschillende achtergronden instellen (bijvoorbeeld een houten tafel of een geblokt tafelkleedje) en kiezen tussen 2D- of 3D-weergave. Sterker nog: je kunt behalve de klassieke Qwirkle-kleuren ook je eigen speelset maken door de kleuren aan te passen. Is de game nieuw voor je, dan kun je een handleiding doorbladeren om te zien hoe het werkt.

Downloaden: Qwirkle (€2,69, universeel, iOS 5.0+)
Ook verkrijgbaar: Qwirkle als bordspel (€29,95 via Bol.com)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2014, 19:57
Categorie Games
Onderwerp bordspel
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.