Boodschapp: iPhone-app toont voedingswaarde van je boodschappen

Met Boodschapp voor de iPhone kan je een product uit de Albert Heijn, C1000 of Jumbo supermarkten scannen en zie je in de applicatie meteen wat de voedingswaarde ervan is. Ook krijg je alternatieve boodschappen te zien.

Boodschapp iPhone app prijsvergelijking voedingswaardeZo’n 3600 producten van de Albert Heijn, Jumbo en C1000 die je wel eens in de winkelwagen legt, zijn geïndexeerd in een nieuwe Nederlandse applicatie waarmee je kan zien welke producten van een soort het goedkoopst zijn. Daarnaast krijg je alternatieven voor je product aangedragen met een recensiescore van Boodschapp en een overzicht van de voedingswaarden ervan. Je ziet de gegevens al door simpelweg de streepjescode van een product te scannen. De vanochtend verschenen applicatie wordt vanaf maart dit jaar een abonnementsdienst, maar is tot die tijd volledig gratis te gebruiken.

In de app krijg je meteen te zien hoe het werkt. Je scant je bijna lege pak tomatensoep omdat je nieuwe wilt hebben. Of je scant een pak tomatensoep in de supermarkt. De applicatie toont een lijst met verschillende tomatensoepen in dezelfde supermarkt, die elk zijn voorzien van een prijs en een beoordeling. Groen is beter dan gemiddeld, geel is gemiddeld en rood is minder dan gemiddeld. Je eigen tomatensoep wordt getoond in een gele, groene of rode balk. In twee verschillende tabbladen worden aanverwante producten geselecteerd op score en op prijs. Onder het laatste tabblad zie je welke producten in zijn soort goedkoper zijn dan gemiddeld, gemiddelde kosten hebben en welke het duurst zijn. Exacte prijzen worden echter niet vermeld.

Boodschapp is niet zozeer een app om prijzen mee te vergelijken. Je kan de supermarkten namelijk niet direct naast elkaar leggen. Met een knop rechtsboven kan je wel schakelen tussen de Albert Heijn, C1000 en Jumbo, maar daarna zie je alleen de tomatensoepen die in die winkel verkrijgbaar zijn.

Waar Boodschapp zich met name op richt, is het tonen van voedingswaarden van de producten. Door een item te selecteren, zie je op een overzichtspagina meteen hoeveel calorieën je met een portie van het voedingsmiddel naar binnen krijgt. Daaronder toont een kleine grijze balk hoeveel procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid dat is. Weer daaronder staan verschillende knoppen als Energie, Zout, Zuiver, Vet, Verzadigd vet en Suiker. Aan de kleur van de knoppen zie je meteen of het product een gezonde hoeveelheid van een type biedt. Daarbij hanteert het dezelfde kleuren groen, geel en rood. Als je drukt op een knop, krijg je een kleine uitleg te zien en staat uitgeschreven of een product bijvoorbeeld gemiddeld veel of weinig zout biedt. De waarde zuiver staat overigens voor het aantal ingrediënten en E-nummers in het product. Hoe minder, hoe zuiverder het product. Scroll helemaal naar onderen op de pagina en je ziet ook de exacte hoeveelheden van elk soort weergegeven.

Boodschapp gebruikt 8 tot 16 criteria van voedingswaarden om tot een beoordeling van een product te komen. Die criteria staan in dit PDF-bestand.

Momenteel doet de app nog wat karig aan. Niet alle producten van een van de supermarktketens die we scannen, werken. Ook in de productenlijst in het hoofdmenu ontdekken we lang niet alle etenswaren (onder bijvoorbeeld ‘broodbeleg’) die we in de supermarkt aantreffen. Daar is echter een goed excuus voor: tot 1 maart verkeert de app in betafase, wat betekent dat onderdelen nog worden getest, aangepast en verbeterd.

Een optie die we graag zouden zien, is dat je bepaalde producten kan opslaan voor later gebruik. Als je een tomatensoep vindt die een hogere beoordeling krijgt en betere voedingswaarden biedt, wil je die onthouden. Dat is niet iets waar de app je nu al mee helpt. Het zou natuurlijk wel kunnen dat de mogelijkheid verschijnt in een van de abonnementsvormen vanaf 1 maart dit jaar. Hoe die er precies gaan uitzien en wat ze zullen kosten, is onbekend.

Downloaden: Boodschapp (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2012, 12:33
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerpen albert heijn, boodschappen, c1000, mumbojumbo, producten, supermarkt, vergelijking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.