Blux Camera: foto-app helpt met juiste camera-instelling

Blux Camera is een uiterst gadget-achtige camera voor de iPhone en iPod touch, met een strakke en intuïtieve bediening. Helaas is de app minder goed op een ander belangrijk punt: de kwaliteit van de foto's.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Blux Camera iPhone bedieningZet je geluid aan tijdens het gebruiken van de nieuwe fotografie-app Blux Camera en je waant je even James Bond. Met clicks, zooms en scan-effecten die uit de speaker klinken en over het beeld bewegen, is Blux Camera een gadget op zichzelf. Zou je bijna vergeten dat de applicatie ook nog een verdienstelijke fotografie-app is. In een interface die zo weinig mogelijk schermruimte inneemt, kan je meteen aan het contrast, de helderheid, het kleurenfilter en de tint sleutelen voordat je een foto maakt. De app wil je daar zelf ook graag een handje bij helpen.

Linksboven zit hij: de knop naar de P.E.A.R. Technology, de grote trekpleister van Blux Camera. Een druk op de knop laat twee blauwe laser-lijnen over het scherm gaan, en constateert dan het land en het tijdstip waarin en waarop je de foto wil maken. Dan laadt het weergegevens van internet en dan volgt de laatste stap: de app vertelt je welke foto-instelling of welk kleurenfilter je het beste kan gebruiken. Hangt er een wolkenveld boven je woonplaats? Probeer de setting Cloudy. Of neem het kleurenfilter Shanghai, zodat de oranje bladeren beter naar voren komen. Het is tenslotte herfst met een temperatuur die daarbij past.

Blux Camera promo screenshotWe hebben na meerdere testen eigenlijk geen idee of Blux Camera zijn instellingen echt aanraadt op basis van de omstandigheden die de cameralens registreert, of dat hij gewoon alleen het weerbericht als uitgangspunt neemt. Een advies van de app is echter sowieso wel aardig: als je al honderden apps met kleurenfilters en -tinten hebt geprobeerd, is er nu een die misschien eens een ander idee aandraagt. Zo zie je het misschien ook nog eens anders. Het advies komt links bovenin beeld te staan en met een druk op, voert Blux de instellingen door. Met een knop rechtsonderin kan je de foto-instelling en het kleurenfilter los van elkaar veranderen met een tik.

Het is de enige statische knop in de interface van de app, die vooral om veegbewegingen draait. Centraal op het scherm zie je twee rondlopende schuiven waarmee je kan inzoomen en de warmte van de foto bepaalt. Met een veeg naar links of rechts, ontlok je verschillende opties in beeld, allebei de kanten voorzien van een overdreven water-effect als je hem tevoorschijn trekt. Rechts heb je twee tandwielen naast elkaar waar je doorheen kan scrollen voor het kleurenfilter en de foto-instelling (o.a. portret, macro, landschap, zonnig, bewolkt en papier). Links krijg je de beschikking over vier schuifknoppen: saturation, contrast, brightness en sharpness. Als je de foto-schietknop rechts even ingedrukt houdt, krijg je ook daar extra opties, zoals meerdere foto’s achter elkaar schieten, een stabilisator en een timer.

Met een veeg naar boven kom je in het overzicht van gemaakte foto’s waar je doorheen kan bladeren, met een veeg naar onderen bereik je de instellingen. Daar kunnen we aanraden aan te vinken om ook de originele foto, zonder alle filters en instellingen, op te slaan op het moment dat je de sluiter drukt. Blux Camera haalt namelijk niet het optimale uit de camera van de iPhone 5 en iPhone 4S. Alle foto’s die je ermee neemt, bevatten licht meer ruis dan met de normale camera-app op de iPhone, maar die met stevige kleurenfilters, maken het soms wel erg bont.

Hoe techy, hoe gadget-achtig en hoe intuïtief Blux Camera ook mag zijn, aan het punt waar je de app oorspronkelijk voor koopt, moet nog gesleuteld worden. Een nobele taak voor ontwikkelaar Blux Touch om de fotokwaliteit net zo hoog in het vaandel te dragen als de speelse bediening.

Downloaden: Blux Camera (€2,39)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2012, 16:22
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotofilters, fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.