App Lijst: De beste iPhone-games van Q1 2012 (januari – maart)

Dertien keer hebben we een iPhone-spel uitgeroepen tot Game van de Week in 2012 en dat bekent dat we je een uitgekiend overzicht van de 13 beste iPhone-games van het 1e kwartaal van 2012 kunnen presenteren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Beste iPhone iPod touch games 2012 deel 1 headerHet eerste kwartaal van het jaar zit erop. De eerste drie maanden of dertien weken van 2012 zijn alweer achter de rug. Dat betekent dat we in onze vaste rubriek de iOS game-update al dertien keer de kans hebben gehad om het leukste spel van de week tot de Game van de Week uit te roepen. Dat hebben we gedaan. En daarom presenteren we hier: het eerste deel van de beste iPhone-games van 2012. Dertien games die we iedereen van harte aanbevelen.

Week 1: Super Crate Box

Beste games 2012 Super Crate Box iPhone iPod touch iPadHet Nederlandse Super Crate Box was vanaf het najaar van 2010 een populaire culthit op de pc en slaat ook op de iPhone, iPod touch en iPad in als een bom. In het spel heb je het hoofddoel kratten te verzamelen, maar het aardige is dat de gameplay eigenlijk niet helemaal om de kratten draait. Je speelt een hoopje pixels dat tegenstanders kapot moet schieten. Als zo’n tegenstander je aanraakt, leg je het loodje en prijkt het Game Over-scherm. Maar als je ze laat lopen, dan vallen ze de onderkant van het level uit en komen ze in een gevaarlijkere gedaante terug. Dat wordt kratten verzamelen: die leveren niet alleen punten op, maar ook willekeurige wapens waarmee je de tegenstanders aankan. Super Crate Box is chaos. Je speelt het spel na een tijdje in trance en red je jezelf zowat onderbewust uit de meest penibele situaties.
Downloaden: Super Crate Box (€1,59, universele app)

Week 2: Run Roo Run

Beste games 2012 Run Roo Run iPhone iPod touchRun Roo Run draait om superkleine levels van slechts één scherm groot. Het spel telt er maar liefst 420, onderverdeeld in 20 werelden met 15 gangbare levels en 6 extreme levels per wereld. Elke wereld introduceert een nieuw onderdeel in het spel. Het begint onschuldig met een band zodat je wat verder kan springen, maar wordt al snel complexer met blazers die je doen zweven, punten die getimed uit de grond komen en bijzonder listige combinaties daarvan. De extreme missies vergen een werkelijk pixelperfecte timing waarop je op het scherm drukt om Roo te laten springen. Als je even niet oplet, poog je hetzelfde level klakkeloos 30 keer achter elkaar en dat komt omdat Run Roo Run je meteen weer in de actie zet. Dat houdt het spel heerlijk vlot en maakt het ook verleidelijk om na dat ene lastige extreme level, weer even een makkelijk level in een volgende wereld te halen. Alleen: het blijft nooit bij één level. Nooit.
Downloaden: Run Roo Run (€0,79)

Week 3: Puzzlejuice

Beste games 2012 Puzzlejuice iPhone iPod touch iPadPuzzlejuice is een optelsom van Tetris, match-3 en woordspellen. Zomaar drie gigantisch populaire concepten. Er vallen vormen van vier blokken in een speelveld die je op kleur moet neerzetten. Als drie of meer vlakken aan elkaar dezelfde kleur hebben, kan je erop tikken en veranderen ze in letters. Hoe meer letters bij elkaar, hoe makkelijker het is om er een Engels woord van te slepen. Het maken van woorden haalt in de Easy modus omliggende blokken weg waardoor het scherm lekker opgeruimd wordt. In de Hard stand, zorgen alleen woorden van vijf letters of meer voor een knal door het veld. Een goed puzzelspel kan je zowel in trance lang achter elkaar spelen als in korte, krachtige sessies en Puzzlejuice voldoet aan beide wensen. Het ene moment dreigt het beeldscherm te vol te raken, het volgende moment maken we een woord waardoor de toren instort, er een combo ontstaat en er weer ademruimte is. Heerlijke momenten.
Downloaden: Puzzlejuice (€1,59, universele app)

Week 4: Triple Town

Beste games 2012 Triple Town iPhone iPod touch iPadWat een vernuftig spelletje! Je hebt een veld van 36 vakjes waarin je een zo waardevol mogelijk dorp moet bouwen. De truc is dat je daarin altijd bouwruimte houdt. Drie naast elkaar geplaatste graspollen van één vakje groot leveren één struik van één vakje op. Drie struiken leveren een boom op, drie bomen een rood huisje. Drie rode huisjes? Een groot huis. Het spelletje zou niet zo uitdagend zijn als er geen beren waren, maar die zijn er wel. Die lopen op de lege bouwruimte die in je dorp aanwezig is. Zo moet je constant puzzelen waar je een pol neerzet en waar je een beer laat. Ook dat laatste is belangrijk, want een dode beer levert een grafsteen op en drie grafstenen bij elkaar betekent een kerk. Hoe meer grote gebouwen je maakt, hoe meer punten je ervoor krijgt. Triple Town combineert het match-3 van Bejeweled en het dorp bouwen van sim-spelletjes. Samen is het een inventieve, dodelijk verslavende combinatie.
Downloaden: Triple Town (gratis, universele app)

Week 5: Ghost Trick

Beste games 2012 Ghost Trick iPhone iPod touch iPadIn Ghost Trick speel je een net overleden man… heus. Aan jou de taak om er als geest achter te komen waarom je overleden bent, door van het ene levenloze object naar de ander te gaan. Dit doe je door complexe oorzaak-gevolg puzzels op te lossen, waarin je verschillende objecten moet beheksen om de omgeving te beïnvloeden. Omdat je alleen naar objecten die bij jou in de buurt kunt springen, zul je moeten puzzelen om van punt A naar punt B te gaan: zo spring je bijvoorbeeld van een magnetron naar een fiets, laat je deze fiets naar rechts rollen en spook je daarna verder in een honkbalknuppel. Ondertussen ontpopt er een verhaal gevuld met mysteries, goed geschreven dialoog en vloeiend geanimeerde personages.
Downloaden: Ghost Trick: Phantom Detective (gratis, universele app)

Week 6: The Lost City

Beste games 2012 The Lost City iPhone iPod touchThe Lost City bewijst dat een puzzelspel op de iPhone en iPod touch mogelijk is zonder dat het snelle, losse puzzels met een maximale score van drie sterren voorschotelt. Het is een avonturenspel waarin je een geheime stad ontdekt en ontrafelt en waar je binnen no-time wordt ingezogen. Een licht verhaal (jij bent de enige die gelooft in de stad die de seizoenen kan veranderen) zet de deur open naar puzzels waarvoor je de hersenpan mag aanzwengelen. Geen ‘vind 35 objecten op dit scherm’-opdrachten, maar echte puzzels waarvan elementen terugkomen in weer andere ontdekkingen en puzzels. The Lost City komt van de ontwikkelaar van The Secret of Grisly Manor en is bij de release even razend succesvol in de lijst met 25 best verkochte apps. Terecht. Het is een heerlijk avontuur om je even in te verliezen.
Downloaden: The Lost City (€0,79)

Week 7: Beat Sneak Bandit

Beste games 2012 Beat Sneak Bandit iPhone iPod touch iPadBeat Sneak Bandit is een actiespel dat je geheel uitvoert op het ritme van de muziek. Letterlijk. Alle klokken in de wereld zijn gejat door Duke Clockface en jij infiltreert als spion allerlei huizen om ze terug te pakken. Dat doe je door waar dan ook te drukken. Je loopt automatisch trappen op, je verandert automatisch van richting als je tegen een muur aanloopt en je glipt zo ook langs bewakers. Als je het maar op de maat doet. De prachtig gestileerde, cartoonachtige levels hebben een eigen ritme waarop je moet functioneren en kennen bovendien een patroon waarmee de gaten tussen de verdiepingen vallen. Het is geen makkelijk spel. Een beetje frustratiebestendig moet je daarom wel zijn. Beat Sneak Bandit is een van de meest memorabele spelconcepten die je op de iPhone zult spelen.
Downloaden: Beat Sneak Bandit (€2,39, universele app)

Week 8: Fairway Solitaire

Beste games 2012 Fairway Solitaire iPhone iPod touchFairway Solitaire is in de basis een spelletje (zenuw)patience. Je draait een kaart open waarmee je kaarten met een waarde van één hoger of één lager mag omdraaien op tafel. Die kaart neem je dan op je stapel en zo kan je de volgende kaart weer omdraaien, en zo de volgende. Maar: FairWay Solitaire maakt er een pretpakket van. Het kleedt het spel aan met een cartoonesk golfthema waarbij de golfbanen worden geterroriseerd door marmotten. Dat vertaalt zich in kanskaarten tijdens het spel, vermakelijke commentaren tijdens de potjes, geinige tussenfilmpjes en ontspannen natuurgeluiden en tijdens het spelen. Er zijn maar liefst 66 toernooien met elk 3 of 6 banen, waarbij elke baan een andere kaartencompositie heeft. Elke baan heeft bovendien een ‘par’ niveau dat bepaalt hoeveel kaarten je aan het einde van de rit mag overhouden. Zo is het golfthema geen pure opsmuk, maar maakt het het al zo aanstekelijke kaartspelletje vriendelijker, vlotter en veel te verslavend.
Downloaden: Fairway Solitaire (gratis)

Week 9: Draw Something

Beste games 2012 Draw Something iPhone iPod touchNet na de lancering ging alles technisch fout bij de betaalde en de gratis versie van Draw Something deze week, maar we bleven het online tekenspelletje oppakken. Een van de drie woorden kiezen, die uittekenen met alle fantasie die je hebt en dan maar hopen dat de ander het raadt: het is een wereldconcept. Charadium II deed het al eerder, maar die gooide er een strenge puntenlimiet tegenaan en gaf de helft van het woord al weg terwijl de tekening van je tegenspeler nog maar op de helft was. Draw Something heeft dan wel geen Nederlands woordenboek; we vinden het op lange termijn vriendelijker en leuker om te spelen. We kopten al vroeg dat Draw Something het nieuwe Wordfeud was en daar staan we nog steeds achter.
Downloaden: Draw Something (€0,79)

Week 10: Kids vs Goblins

Beste games 2012 Kids vs Goblins iPhone iPadHoewel Kids vs Goblins alleen draait op de iPhone 4S en dan nóg met moeite, overtuigt het in alles. In prachtige, sfeervolle natuuromgevingen vecht je met drie kinderen tegen allerlei gespuis om je heen. Dat gebeurt niet om beurten, maar loopt zonder onderbrekingen door en is tóch geheel te behappen. Dat komt door de uitmuntende besturing waarin je lijntjes sleept van de kinderen op tegenstanders, en waarin je speciale spreuken activeert door die direct van een kind naar een doelwit te ‘lijnen’. Tevens kan je een doelwit aantikken om hem met alledrie de kinderen tegelijk aan te vallen. Hoewel het scherm van Kids vs Goblins zo nu en dan volstaat met ogres, goblins en dwergen, is de actie goed te overzien. Kids vs Goblins is een pakkend en prachtig actiespel waarvoor je al snel valt.
Momenteel niet in de App Store te verkrijgen vanwege problemen op de nieuwe iPad

Week 11: Chaos Rings II

Beste games 2012 Chaos Rings II iPhone iPod touchSquare Enix durft. In een App Store gevuld met kleine spelletjes van 79 eurocent, brengt zij een rollenspel uit dat net zo goed zou passen op de Nintendo 3DS of Playstation Vita. Met een prijs: je betaalt voor Chaos Rings II namelijk €14,49 en dan is de app niét universeel. Je kruipt in de huid van Darwin, een jonge huurling die opeens het lot van de wereld op zijn schouders moet dragen. Door op zijn Final Fantasy’s door de wereld te reizen met handlangers, vechten en ontdekken, groeit je personage gestaag en ontrafel je langzamerhand een jaren oud mysterie. Het gevechtssysteem wordt naarmate je verder komt steeds verder uitgediept, waardoor je bij iedere beurt steeds meer moet nadenken over hoe je aanvalt of verdedigt. Je bent werkelijk tientallen uren bezig voordat je alles uit Chaos Rings II hebt gehaald. Chaos Rings II is uitgebreider en interessanter geworden dan het bejubelde eerste deel en dat is een prestatie van formaat.
Downloaden: Chaos Rings II (€14,49)

Week 12: Angry Birds Space

Beste games 2012 Angry Birds Space iPhone iPod touchNa drie delen en tientallen uitbreidingen op Aarde te hebben rondgeslingerd, hebben de Angry Birds hun toevlucht naar de ruimte gemaakt en dat is precies de wending die de serie nodig had. Angry Birds Space schotelt je opnieuw verschillende soorten vogels voor die je kan katapulteren richting stellages vol groene varkens. Maar die vogels zijn wel even net wat onvoorspelbaarder geworden in de zwaartekrachtvelden om de verschillende planeten heen. Dat levert leuke taferelen op. Zo kan het voorkomen dat een vogel drie rondjes om een planeet zweeft voordat ie schade aanricht. Naast de zestig normale levels kan je ook nog extra Danger Zone-levels kopen. Dat zijn waarschijnlijk de grootste uitdagingen die je in de serie tegenkomt. Om je nagels bij af te bijten en je vingers bij af te likken. Angry Birds Space is verfrist, verfraaid en verdraaid goed.
Downloaden: Angry Birds Space (€0,79)

Week 13: Swordigo

Beste games 2012 Swordigo iPhone iPod touch iPadSwordigo is een platformer met een zij-aanzicht en schildpadden die langskruipen. Daarin doet het spel meteen een beetje denken aan Super Mario. De sfeer, geluiden van de hoofdpersoon en algehele setting van het spel neigen meer een beetje naar een ándere grote Nintendo-game: The Legend of Zelda. Swordigo is een platform- én avonturenspel, waarin je verkent, puzzelt, springt, aanvalt en ontdekt. In je tocht stuit je op nieuwe vijanden, nieuwe gebieden en nieuwe wapens die je in specifieke situaties kan gebruiken. Vooral het vernuft waarmee het spel in elkaar steekt, is geweldig. Het verrast met bijzondere uitdagingen en puzzels die geheel natuurlijk in het spel zijn verwerkt. In elk gebied is wel wat te ontdekken en dat maakt ook het rondzwerven in het spel tot een leuke bezigheid. Swordigo bedient niet alleen Nintendo-fans: het is een van de beste avonturenspellen die je op de iPhone kan spelen.
Downloaden: Swordigo (€1,59, universele app)

Liever een game spelen met een sociaal randje? Zie ook onze App Lijst: De 15 beste sociale multiplayer-games voor de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2012, 1:05
Categorie Games
Onderwerpen applijst, gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.