App Lijst: De 15 beste sociale multiplayer-games voor de iPhone

Uitgekeken op Wordfeud en Draw Something? Er zijn nog veel meer leuke sociale multiplayer-games voor de iPhone en iPod waar je makkelijk aan verslaafd kan raken - en iPhoneclub.nl zet ze voor je op een rij.

Top 15 sociale games voor de iPhone iPod touchWordfeud gaf het voorschot vorig jaar, maar het kan niet anders of 2012 wordt hét jaar van de sociale games op de smartphones. Multiplayer-spelletjes die je online tegen een ander kan spelen, maar dan wel geheel wanneer het jou uitkomt: er komen al bijna weer te snel teveel uit om door de bomen het bos te kunnen zien. iPhoneclub zet de vijftien beste en leukste sociale games op een rij. Één aanrader die iedereen moet proberen, vier games in de gevestigde orde en tien tips die je waarschijnlijk zelf nog niet kende. PLUS: deel hier je nickname om medespelers te vinden!

iPhoneclub.nl aanrader: Word On

15 sociale games iPhone Word OnHet Nederlandse woordspel Word On kwam pas vorige maand uit. Het spel baseert zich op Scrabble en dus ook Wordfeud, maar gooit het hele spelidee van letters aanleggen op een spelbord overhoop en is daardoor een stuk vlotter om te spelen. Je begint elke beurt met een plankje van zeven letters met hun eigen waardes. Daarmee moet je een zo waardevol mogelijk woord neerleggen op de balk erboven. Als je dat hebt gedaan, komen de punten bij je score op en wie de meeste punten heeft als alle letters op zijn, wint. Maar nu komt het: het balkje is voorzien van speciale lettervakjes. Sommige geven dubbele of driedubbele letterwaardes aan de letter die erop ligt. De donkerblauwe vakjes zijn interessanter: de letters die je daarop legt, worden de bonusletters van de tegenstanders. Als de tegenstanders beide bonusletters gebruikt in zijn volgende woord, krijgt ie extra punten. Als dat niét het geval is, gaan er punten af. Zo ontstaat een steekspelletje van enerzijds goede, waardevolle woorden neerleggen en anderzijds de tegenstander opzadelen met lastige letters. Het spel heeft een chatfunctie, een strakke oranje layout en draait veel meer dan Wordfeud om het maken van mooie woorden. Word On heeft ons volledig in zijn greep.
Downloaden: Word On (gratis)

De gevestigde orde

Wordfeud

15 sociale games iPhone WordfeudHet woordspel dat de hype van sociale games ontketende, is niets anders dan online Scrabble met een Nederlands woordenboek. Een twijfelachtig Nederlands woordenboek, waarin je bijvoorbeeld werkwoorden zonder -n op het eind op het speelbord kan neerleggen. Toch komt de populariteit niet uit de lucht vallen: elkaar verrassen met leuke woorden en slimme zetten op het spelbord, terwijl je ondertussen ook nog met de tegenstander chat, is een verslavende bezigheid. Wordfeud is zo mainstream geworden, dat zelfs KPN er zelfs een televisiereclame aan wijdde om haar nieuwe interbundels te promoten. “Kaas, voor vier-en-zestig punten?!”
Downloaden: Wordfeud (gratis)

Draw Something

15 sociale games iPhone Draw SomethingHet online tekenspel Draw Something verovert de wereld. Het werd 10 miljoen keer gedownload in anderhalve maand, om een week later al 20 miljoen keer te zijn gedownload. En nog een week later 30 miljoen keer. En waarom? Omdat het zo fantastisch leuk is. Elke beurt bestaat uit drie zetten. Eerst kijk je hoe je medespeler jouw vorige tekening raadt, dan raad jij de tekening van je medespeler door een Engels woord te maken en tenslotte kies jij welke opdracht je uittekent. Die de medespeler weer moet raden natuurlijk. Voor elke goed geraden tekening krijg je munten waarmee je nieuwe kleuren kwasten kan kopen. De betaalde versie heeft veel meer opdrachten dan de gratis variant en kent geen reclame.
Downloaden: Draw Something (€0,79)
Downloaden: Draw Something Free (gratis)

Charadium II

15 Sociale games iPhone Charadium IIJe kan het tekenspel Charadium II op twee verschillende manieren online spelen. Live tegen andere spelers, waarbij een hele groep online spelers zo snel mogelijk het in beeld uitgetekende woord moet raden, of via het in dit artikel belichte beurtensysteem. Net als in Draw Something teken je voor een tegenstander en moet je ook de tekeningen van de tegenstander raden. Hoe langer je over het raden doet, hoe meer letters je al krijgt voorgezegd en hoe minder punten het raden ervan oplevert. Charadium II heeft in tegenstelling tot Draw Something een Nederlands woordenboek en een chatfunctie.
Downloaden: Charadium II (€1,59)
Downloaden: Charadium II Free (gratis)

Ticket to Ride Pocket

15 Sociale Games iPhone Ticket to Ride PocketEen van de leukste bordspellen van de laatste jaren is ook een van de leukste sociale games op de iPhone en iPod touch. Spelers krijgen opdrachtkaarten met daarop treintrajecten die ze moeten aanleggen in de Verenigde Staten. Een traject bestaat uit routes van stad naar stad, die elk hun eigen kleur hebben. Door die kleurkaarten te sparen, koop je stukken route waarvoor je punten krijgt. Ook het behalen van de opdrachten levert een smak punten op. Het venijn zit hem erin dat je eerder dan je tegenstanders bepaalde, benodigde stukken routes wegkaapt. Omdat je geen idee hebt van elkaars opdrachtkaarten, blijft Ticket to Ride Pocket tot op het laatste moment spannend. Omdat een beurt héél snel voorbij is, is het wel handig om van tevoren even met je tegenstanders af te spreken wanneer je er even voor gaat zitten.
Downloaden: Ticket to Ride Pocket (€1,59)

Tien tips voor meer sociale games

Blocker

Blocker iPhone iPod touchEen diep strategische variant op 4-op-een-rij, waarin spelers om beurten blokken in het veld schuiven. De speler die als eerst een lijn heeft gemaakt tussen de drie verschillende kleurpunten op het bord, wint. Het lastige is dat nieuwe blokken oudere blokken verschuiven. En dan zijn er ook nog punten op het veld waarin drie blokken bij elkaar, elkaar opheffen en verdwijnen. Listig!
Downloaden: Blocker (gratis)

Carcassonne

Carcassonne iPhone iPod touchHet befaamde bordspel waarin spelers gezamenlijk een stad uitbreiden door nieuwe tegels aan te leggen en individueel punten verdienen door hun horigen op tactische plekken neer te zetten. Op de iPhone een stuk vlotter dan op een tafel, omdat spelers niet om elke tegel met elkaar in discussie gaan. De prijs is aan de hoge kant.
Downloaden: Carcassonne (€7,99)

Caylus

Caylus iPhone iPod touchGoede bordspellen en de zogenaamde asynchrone multiplayer-stand gaan hand in hand, zeker als het een diepgaand spel als Caylus betreft. In dit spel probeer je de koning voor je te weinnen door als aannemer zo’n groot mogelijk deel van een nieuwe vestigingsstad voor je rekening te nemen. Dat doe je door te investeren in eenheden, grondstoffen en gebouwen produceren. Caylus won prijs na prijs en is ook digitaal steengoed.
Downloaden: Caylus (€3,99)

Dominion

Dominion iPhone iPod touchEr zijn veel Risk-games voor de iPhone en iPod touch, maar amper varianten die je in je eigen tijd online kan spelen. Dominion vervult die behoefte en heeft behalve een wereldkaart ook kaarten waarin je kan dobbelen voor de verovering van Australië, Europa, Azië en Afrika. Maximaal vijf spelers kunnen meedoen aan de spannende veroveringsslag.
Downloaden: Dominion (€1,59)

Hero Academy

Hero Academy iPhone iPod touchGeen bordspel maar een echte game, dit Hero Academy. De spelers krijgen elke beurt een zwik nieuwe eenheden en speciale krachten die ze op het spelbord moeten zetten en activeren. Doel is om de diamanten op het bord toe te eigenen en te vernietigen, maar daarvoor zal je ook de tegenstanders eenheden moeten belagen. Keuzes maken dus. En genieten van de vrolijke beelden.
Downloaden: Hero Academy (gratis)

New World Colony

New World Colony iPhone iPod touch iPadNew World Colony heeft hetzelfde zeshoekige speelbord als Kolonisten van Catan en leent ook behoorlijk bij het spel. Je verovert grondstoffen door je te vestigen op gebieden van die grondstoffen, maar daarna gaat het verder. Je krijgt punten voor het bebouwen van je gebied en voor het veroveren van terrein ten koste van je tegenstander. Spannende mix tussen bouwen en veroveren.
Downloaden: New World Colony (€1,59)

Nummi

Nummi iPhone iPod touch iPadDeze in Nederland gemaakte online variant op Rummikub doet precies wat het moet doen. Je verzamelt cijfers op je plankje totdat je met minstens 30 punten op tafel kan komen, daarna kan je cijfers toevoegen, weghalen en ergens anders aansluiten om nieuwe cijferreeksen te maken. Wie het eerst door zijn cijfers heen is, wint het spel.
Downloaden: Nummi (gratis)

Poker Pals

Poker Pals iPhone iPod touch iPadGooi poker en Scrabble op een hoop en je krijgt Poker Pals; een spel waarin je met kaartenreeksen (three of a kind, full house, straight) moet uitkomen op het bord. Aan de hoeken liggen jokers, die je bijzonder handig kan inzetten voor de betere combinaties. Maar je begint in het midden. Een leuke en snelle strijd.

Downloaden: Poker Pals (€0,79)
Downloaden: Poker Pals Free (gratis)

Social Chess

Social Chess iPhone iPod touch iPadHoe kan het nobele schaakspel in deze lijst ontbreken? Social Chess is een fraai uitgevoerd spel om online in je eigen tijd mee te schaken. Het is wel even wennen, schaken met lange tussenpozen. Zo zal je elke keer weer even goed moeten kijken wat de gevaren waren en wat je bedachte strategie was. Een chatfunctie houdt het luchtig.
Downloaden: Social Chess (gratis)

Tigris & Euphrates

Tigris en Euphrates iPhone iPod touch iPadDe zwaarste kost van alle multiplayer-games in deze lijst. Spelers bouwen een beschaving op aan de hand van vier leiderfiguren waarmee je op verschillende manieren kan ontwikkelen. En dat niet alleen: zodra jouw land aan dat van een tegenstander grenst, barst er een gevecht los waar sowieso een leider door sneuvelt. Aan het eind bepaalt je minst sterke leider de eindscore…
Downloaden: Tigris & Euphrates (€3,99)

Medespelers vinden?
Bij wijze van hoge uitzondering kun je de reacties onder dit artikel aangrijpen om je nickname in de verschillende games te delen. Houd het wel overzichtelijk in één reactie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2012, 20:30
Categorie Games
Onderwerpen applijst, draw something, game, multiplayer, wordfeud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.