‘Geen geïntegreerde simkaart in iPhone, wel in iPad 3G’

Volgens de Sunday Telegraph is Apple gezwicht voor de kritiek van telecomoperators tegen de plannen om de iPhone te voorzien van een geïntegreerde simkaart. De iPad daarentegen zou wel een geïntegreerde simkaart krijgen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4 simkaartjesHet protest van de telecomoperators tegen het plan van Apple om toekomstige iPhones te voorzien van een geïntegreerde simkaart lijkt reeds zijn vruchten te hebben afgeworpen. De zondageditie van de Daily Telegraph meldt vandaag ‘te hebben begrepen’ dat Apple de plannen gestaakt heeft. Afgelopen vrijdag meldde de financiële krant Financial Times op basis van bronnen binnen de telecomwereld dat operators dreigden om met de subsidiëring van iPhones te stoppen als Apple de plannen zou doorzetten, met als gevolg een hogere aanschafprijs van het toestel.


Afgelopen maand werd duidelijk dat Apple samen met het in Nederland gevestigde bedrijf Gemalto zou werken aan een geïntegreerde simkaart die de losse simkaartjes zou moeten vervangen. Hierdoor zou het eenvoudiger worden om van provider te wisselen en bovendien zou Apple de toestellen rechtstreeks naar de klant kunnen distribueren, zonder tussenkomst van de provider. Met name dit laatste zorgde voor grote bezwaren bij de operators, die vreesden hierdoor de macht te gaan verliezen aan de consument. Deze zou dan een iPhone kunnen kopen zonder zich te hoeven binden aan een langdurig contract met een operator.

Een ‘senior’ bron bij een telecomoperator zei hierover het volgende:

Apple heeft lange tijd geprobeerd om steeds hechtere relaties te bouwen en de operator buiten te sluiten. Maar deze keer zijn ze met de staart tussen de benen naar de tekentafel teruggestuurd.

Zoals we in het artikel van afgelopen vrijdag al stelden, wordt het idee van een geïntegreerde simkaart wel officieel ondersteund door de GSM Association. Als Apple het niet doet, zouden er over een kleine twee jaar al toestellen van andere fabrikanten op de markt kunnen zijn, waarvan de simkaart niet meer verwisselbaar is. Er zijn ook operators, met name uit Europa, die het plan wél steunen. Voorlopig lijken de klagende operators in ieder geval hun zin te hebben gekregen.

Hoewel iPhones met een geïntegreerde simkaart (voorlopig) van de baan lijken, stelt The Telegraph dat Apple de iPad daarentegen wel van een geïntegreerde simkaart gaat voorzien. Volgens de krant komt Apple nog voor de Kerst of begin volgend jaar met een licht gewijzigd 3G-model van de iPad die voorzien is van een geïntegreerde simkaart. Apple heeft die mogelijkheid bij de iPad wel, omdat het apparaat niet door operators wordt gesubsidieerd.

Bron: The Telegraph

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.