WakeMate iPhone-polsband laat je beter slapen (review)

Review van de WakeMate-polsband, een polsbandje met bijbehorende iPhone-app waardoor je beter zou slapen. Deze polsband meet je bewegingen en wekt je op de juiste tijd.

wakemate iphoneDe WakeMate is een iPhone-polsbandje waarmee je beter zult slapen, beweert de fabrikant. We schreven er al eens eerder over, maar vlak nadat het polsbandje op de markt kwam traden er problemen op. De meegeleverde usb-lader bleek ondeugdelijk en het duurde even voordat de WakeMate weer leverbaar was. Inmiddels hebben we het bestelde exemplaar binnen en zijn we in de gelegenheid geweest om het een paar nachten te testen. Het idee is vergelijkbaar met de eerder besproken app Sleep Cycle, maar je hoeft hierbij de iPhone niet in bed te leggen. Bevalt het, zo’n slaappolsbandje met bijbehorende iPhone-app?


De WakeMate wordt geleverd in een nogal simpel plastic zakje. Je vindt daarin de polsband met ingebouwde accelerometer (bewegingssensor), een mini-usb-kabel en een handleiding. Voordat je kunt gaan slapen zul je eerst de gratis app moeten installeren. Daarna leg je via Bluetooth verbinding tussen polsband en iPhone.

WakeMate-polsband

Het polsbandje van WakeMate is gemaakt van een soort fleecestof. De elektronica zit verwerkt in het dikkere gedeelte. Echt mooi afgewerkt is het niet, zoals je op onderstaande foto’s kunt zien. De elektronica inclusief printplaatje en batterijpack is rechtstreeks zichtbaar en bevindt zich gevaarlijk dicht bij je pols. Omdat WakeMate al negatief in het nieuws is geweest vanwege kortsluiting van de lader was het wel zo verstandig geweest als ze dit wat netter hadden afgewerkt, met een afgesloten behuizing. Binnenin de armband zijn ook de mini-usb-lader en een miniscule schakelaar zichtbaar. Die schakelaar bevindt zich direct op het printplaatje, dus ook dat maakt niet zo’n heel afgewerkte indruk. Er is ook een groen lampje aanwezig, ter indicatie dat de polsband is ingeschakeld.

[flickr]set:72157626653499004[/flickr]

Voorbereidingen om te gaan slapen

Voordat je kunt gaan slapen zul je eerst opnieuw de pairing tot stand moeten brengen, telkens wanneer je wilt gaan slapen. Dit is een groot nadeel ten opzichte van standalone apps zoals SleepCycle, waarbij je de app opent, op een knop drukt en meteen in slaap kan vallen. Onlangs heb ik ook de app Sleep-as-an-Droid geprobeerd, die op dezelfde manier werkt en bovendien leuke grafiekjes oplevert.

Het steeds opnieuw koppelen van de polsband en de iPhone heb ik als nogal vervelend ervaren. Je bent ongemerkt steeds weer 2 minuten bezig met het tot stand brengen van de verbinding, terwijl je eigenlijk zou willen slapen. Bovendien moet je de app geopend houden terwijl je slaapt (de iPhone mag wel in slaapstand gaan, maar je mag de iPhone niet meer gebruiken voor andere apps). Ook dat is vervelend, want soms lig ik in bed nog wat te denken en wil ik plotseling nog even iets opzoeken. Dat mag niet.

Instellen van de app

In de app moet je aangeven hoe je wakker wilt worden. WakeMate werkt net als SleepCycle en al die andere slaapapplicaties volgens het principe, dat je gedurende de nacht diepe en minder diepe slaapmomenten hebt. Je geeft een timeframe aan waarbinnen je wakker wilt worden, bijvoorbeeld tussen 7:40 en 8:00 uur. De polsband detecteert je bewegingen, waaruit is af te leiden in welke slaapfase je je bevindt. Het product wacht het moment af dat je je in een lichte slaapfase bevindt en maakt je dan wakker. Het voorkomt dat je door een keihard rinkelende wekker uit een diepe slaap wordt gehaald en daardoor de hele ochtend met een kater (of niet zo fit gevoel) rondloopt.

In de app stel je met twee horizontale rolbanden aan hoe laat je wakker wilt worden. Qua design wijkt WakeMate daarbij af van de standaard tijdsinstelling van de iPhone, waarbij je met verticale rollers de tijd moet kiezen. Deze afwijkende manier is even wennen (en volgens mij niet handig). Je kunt ook het alarmgeluid en enkele andere zaken instellen (zie de screenshots hieronder).

[flickr]set:72157626653617806[/flickr]

Als het tijd is om wakker te worden, zal de WakeMate-app een alarmgeluid laten horen. Helaas werkt dit niet wanneer er oordopjes in de iPhone zitten, zo heb ik helaas moeten ervaren. Het is dus slim om de standaard iPhone-wekker ook in te schakelen, bijvoorbeeld een kwartier nadat de WakeMate je had moeten wekken, zodat je zeker weet dat je wakker wordt gemaakt. Maar dat is weer een extra handeling. Een ander punt is dat de bedenkers van de polsband niet het maximale eruit hebben gehaald. In plaats van een alarmgeluidje hadden ze ook kunnen zorgen, dat de armband gaat trillen, zodat alleen jij wakker wordt en niet je bedgenoot.

Batterijduur

De WakeMate hoeft maar eenmaal per week te worden opgeladen, dus dat valt mee. Wel moet je iPhone opgeladen zijn wanneer je begint te slapen, maar gelukkig valt ook hier de aanslag op de batterij mee. Nadat je op de knop ‘Sleep!’ hebt gedrukt wordt de Bluetooth-koppeling tussen polsband en iPhone verbroken en gaat de iPhone in slaapstand. Ondertussen detecteert de polsband nog wel je bewegingen, maar pas wanneer het bijna tijd is om op te staan, maakt de polsband pas weer verbinding met je telefoon.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is een belangrijk punt bij dit product. Het is immers de bedoeling dat je ‘gemakkelijk’ een polsbandje omdoet en er daarna geen omkijken meer naar hebt. Helaas is dat bij de WakeMate niet het geval. Je moet bij het slapengaan steeds de wektijd instellen en een koppeling tussen polsband en iPhone maken. Word je wakker, dan moet je opnieuw de WakeMate rebooten om te zorgen dat hij de data naar je iPhone stuurt. Dat zou niet zo erg zijn als je een grote knop hebt waarop je alleen maar hoeft te drukken. Maar bij de WakeMate moet je een minuscuul schakelaartje op het printplaatje omzetten om het rebooten voor elkaar te krijgen.

Bovendien gebeurde het me meermaals dat er geen goede meting was gedaan (de polsband kon geen data sturen), dat de app crashte, of dat er te weinig gegevens waren vastgelegd. De puntentelling die je vervolgens krijgt is wat onbegrijpelijk: een nacht waarin ik nauwelijks 4 uur had geslapen kreeg een score 58 (van maximaal 100) en een nacht waarin ik 6,5 uur had geslapen kreeg score 59. Je kunt ook een leaderboard bekijken om te zien wie de perfecte slapers zijn, maar dat vond ik persoonlijk niet veel toevoegen. Als je je slaapsessie hebt getagd (bijvoorbeeld ‘caffeïne’ of ‘stress’) kun je de resultaten bekijken. Je wordt daarvoor doorgestuurd naar een niet-geoptimaliseerde website, waar je moet pinchen om de grafieken te bekijken.

Conclusie

De WakeMate is een leuk idee en gezien de reacties die ik van veel mensen krijg is het een product dat veel mensen intrigeert. Maar persoonlijk vind ik niet dat dit polsbandje veel toevoegt ten opzichte van een slaapanalyse-app zoals Sleep Cycle. De app levert teveel problemen op, het feit dat je constant de polsband moet koppelen en rebooten is niet echt gebruiksvriendelijk en de afwerking is gewoon niet netjes. Het is alsof je tegen kale elektronica aankijkt. WakeMate zou moeten zorgen voor een veel beter afgewerkt product, dat meer foolproof is en minder problemen oplevert. De prijs van 60 dollar is te begrijpen gezien de hoeveelheid elektronica om je pols, maar WakeMate had moeten zorgen voor een product dat feilloos werkt, waarvan je niet wakker ligt over de vraag of je data uiteindelijk geladen kan worden.

Info: WakeMate

  • Ontwikkelaar: WakeMate
  • Product: WakeMate
  • Applicatie:
  • Te koop via: website fabrikant en App Store
  • Prijs: $59,95 (met gratis app)
  • Geteste versie: 1.53
  • Bestandsgrootte: 5,7MB
  • Cijfer: 4

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 mei 2011 om 19:04
Onderwerp
Categorie
Lifestyle

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.