Livescribe Echo (review): slimme pen met iPhone- en iPad-applicatie

Review van de Livescribe Echo, een slimme pen die je papieren notities omzet in een digitale variant.

“Give the gift they really need”. Met deze slogan probeert Livescribe ons over te halen om een Smartpen cadeau te geven tijdens de feestdagen. Livescribe maakt pennen waarmee je je notities altijd digitaal bij de hand hebt op je iPhone of iPad. Denk je nu: “Dit is veel vaker vertoond”, dan zou je wel eens ongelijk kunnen hebben. Gangbare digitale pennen slaan alleen notities op, terwijl de Livescribe Echo tegelijk een audio-opname maakt en bij elke notitie het bijbehorende audiofragment razendsnel bij de hand heeft, ook als je de notitie een halfjaar geleden hebt gemaakt. Daardoor hoef je alleen nog maar steekwoorden op te schrijven.


livescribe penStel, je moet iemand interviewen of notulen maken bij een vergadering. Hoe nauwkeurig je ook notities maakt, er gaan altijd nuances verloren. Hoe werd iets ook alweer gezegd? Was iedereen het eens, of klonken er ook proteststemmen? Een paar dagen na het gesprek is het lastig om alle details nog te herinneren. Hetzelfde geldt voor studenten die een college bijwonen: soms wordt een grapje gemaakt of tussen neus en lippen iets gezegd, dat later bij het tentamen erg belangrijk blijkt te zijn. Livescribe is nuttig voor studenten/scholieren, journalisten, juristen, ondernemers, verkopers, projectmanagers en andere mensen die veel moeten communiceren en gesprekken goed willen vastleggen. Leg je een memorecorder op tafel tijdens een gesprek, dan komt dat wat paranoia over waardoor mensen niet meer openhartig willen praten. Met de Livescribe Echo kun je onopvallender gesprekken vastleggen, terwijl je ondertussen gewoon aantekeningen maakt. De pen heeft een 3,5 mm headsetaansluiting waarmee je de opnames meteen kunt afluisteren, zonder anderen te storen.

echo_penWe schreven een flinke tijd geleden al eens over Livescribe toen het product nog maar net op de markt was. Livescribe heeft gaandeweg steeds meer verbeteringen doorgevoerd. De eerste pen, de Livescribe Pulse, werd al snel vervangen door een beter exemplaar: de Livescribe Echo, die we in dit artikel bespreken. Sinds een paar maanden is de Livescribe-software volledig in het Nederlands te gebruiken. De iPhone-app Pencast Player is inmiddels als universele app (ook geschikt voor iPad) en de fabrikant introduceerde Livescribe Connect voor het rondsturen van notities en audio naar Facebook, Google Docs, Evernote en meer.

In De Wereld Draait Door was een tijdje geleden een demo van de Livescribe Echo te zien:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Voordat de notities op je iPhone staan, moet je echter wel iets doen. Je moet eerst Livescribe Desktop-software installeren op je Windows-pc of Mac. Sluit je daarna de pen aan op de computer, dan zullen de gemaakte notities automatisch worden gedownload. Livescribe Desktop kan er vervolgens voor zorgen dat de notities ook op je iPhone, op je online opslagruimte, in Google Docs, in Evernote of bij één van de andere ondersteunde diensten terechtkomen. Dit is dus een proces in twee stappen. Wat je ervoor terugkrijgt, is een stapel digitale notities met audio-opnames die je makkelijk en papierloos kunt archiveren. De papieren notitieblokken kun je weggooien na gebruik, omdat je alles toch al digitaal hebt.

livescribe-echo-2Er zitten op de pen ook nog wat aardigheden, zoals een piano en een kaartspelletje. Maar eerlijk gezegd: die heb ik na één keer proberen niet meer bekeken. Wel laat Livescribe daarmee zien, dat je met een weinige knopjes op de Livescribe Echo redelijk veel kunt doen. Bij ingebruikname van de pen moet je eerst de tijd instellen en eventuele software-updates installeren. De Echo is slanker dan zijn voorganger, maar is nog steeds behoorlijk zwaar in vergelijking met een goedkope plastic balpen. Mensen zien meteen dat je geen gewone pen in handen hebt. Een rubberen coating op de pen zorgt voor extra grip. Bij het maken van notities schrijf je normaal met inkt op papier. Een minuscule camera in de pen (vandaar de hoge prijs van de Echo) registreert het vrijwel onzichtbare stippenpatroon op het papier, waardoor elke locatie op de pagina uniek geadresseerd kan worden. Het eindresultaat is een pencast, waar je doorheen kunt ‘luisterbladeren’ door op genoteerde steekwoorden te tappen. Je kunt de pencasts naar andere mensen sturen, die ze via de website of desktopsoftware kunnen bekijken en beluisteren. Dit is gratis, ook voor mensen die de pen niet hebben gekocht. Je ziet de notities in beeld verschijnen terwijl je naar de opname zit te luisteren, waardoor het rondsturen van een pencast ook handig is om mensen bij te praten, die niet bij een vergadering aanwezig konden zijn.

livescribe-echo-1Over aardigheden gesproken: er zijn veel meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht ziet. Je kunt bijvoorbeeld een Sudoku-rooster tekenen en de pen begrijpt dat je een Sudoku-puzzel wilt oplossen. Op dezelfde manier kun je Mastermind of Galgje spelen. Sommige apps zijn gratis, andere kosten geld. Ben je van plan om veel apps te installeren, dan kun je het beste een Echo-pen met 8GB geheugen aanschaffen, want met 2GB is het geheugen van de pen snel vol, zeker als je een paar woordenboeken aanschaft. Persoonlijk had ik geen behoefte aan het installeren van apps. Want wie heeft nog extra pen-apps nodig, als je al een iPhone hebt. De batterijduur van de pen was voor mij geen probleem: de stand-by-tijd is een paar maanden en als je de pen elke dag gebruikt heb je voldoende aan het wekelijks aansluiten (en daarbij meteen opladen) van je pen op de computer.

Accessoires en notitieblokken

Gangbare kritiek bij dergelijke digitale pennen is dat je dure notitieblokken moet kopen, voorzien van een uniek patroon. Bij Livescribe hoeft dat niet. Je kunt het speciale notitiepapier ook gewoon thuis op je eigen printer afdrukken, als deze 600 dpi aankan. Zelf vond ik de notitieblokken prettiger in gebruik, in plaats van losse blaadjes. Ze zien er mooi uit (een beetje in Moleskine-stijl) en zijn praktisch. De schrijfblokken zijn overal te koop, bijvoorbeeld bij Media Markt of online bij winkels als Wehkamp en Misco.nl. De prijs van de schrijfblokken valt mee: voor 13 euro heb je een pak van vier kleine schrijfblokjes en voor 19 euro heb je vier schrijfblokken in A4-formaat. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt, met een lederen pennenhoes voor de Livescribe-pen of een groter etui waar ook de meegeleverde accessoires zoals headset en reservevullingen in passen. Ik heb het Pro-pakket gebruikt, dat bestaat uit een 8GB pen, een luxe schrijfboek en een headset. Hiervoor ben je zo’n 300 euro kwijt maar je kunt ook voor 100 euro een losse pen op de kop tikken.

livescribe-accessoires
Enkele accessoires: zelfklevende blaadjes, een lederen pennenhoes en Moleskine-achtige boekjes.

Pencast Player

Omdat we een website over de iPhone zijn, kunnen we de mogelijkheden van de Pencast Player natuurlijk niet overslaan. Dit is een app waarmee je je smartpen-notities kunt lezen, audio-opnames beluisteren en interactieve pencasts kunt bekijken. Je ziet alle pencasts die je hebt geüpload naar je MyLivescribe-account. Met één account heb je vanaf alle apparaten toegang tot de notities. Je kunt de notities opslaan als PDF-bestand of als pencast, een interactief filmpje die je op je website of op je Facebook-pagina kunt publiceren.

De mobiele app is niet heel erg uitgebreid. Je kunt je eigen pencasts bekijken, meest bekeken en hoogst beoordeelde pencasts van anderen downloaden of bladeren door de diverse categorieën. Maar veel bijzonders zit daar niet bij en omdat er geen rating aan de pencasts wordt gegeven download je regelmatig een handgeschreven krabbeltje waar je niets aan hebt. De software vond ik persoonlijk het zwakke punt van de Livescribe-oplossing. Als je eenmaal je pencasts op je iPhone hebt staan is dat best handig, maar het synchroniseren van de notities ging niet zo soepel als ik had gehoopt. Wil je bijvoorbeeld de pen op twee computers gebruiken (thuis en werk), dan moet je alle pencasts op beide computers inladen. Terwijl er een online opslagdienst is, waarmee alles zou kunnen synchroniseren!

livescribe-echo-3

Conclusie

livescribe-echo-4Een Livescribe-pen kan voordelen hebben als je vaak notities moet maken. Een laptop is zwaar om mee te nemen en een iPad is niet altijd handig genoeg om langere stukken te typen. Met Livescribe Echo heb je toch alle gespreksverslagen en notities in digitaal formaat op zak, terwijl je alleen de pen en een stuk papier mee hoeft te nemen. Met de Livescribe Echo heb je je notities meteen digitaal, al zijn er ook wel wat aandachtspunten. Allereerst het prijskaartje: vanaf zo’n 100 euro koop je een Echo-pen. Die prijs is wel te begrijpen, gezien de technologie die in de pen is verwerkt. Een digitale memorecorder kost ook al snel 100 euro en als je bedenkt dat je de Livescribe Echo ook als digitale memorecorder kunt gebruiken, is de prijs wel te rechtvaardigen. Maar het blijft een aankoop, die je weloverwogen moet doen. Een nadeel is dat de pen de notities niet rechtstreeks naar je iPhone kan sturen. Er is altijd een tussenstap nodig, waarbij je de pen op de computer aansluit.

livescribe-echo-5Bij dergelijke producten is er altijd een groep mensen die het héél erg ziet zitten en een groep mensen die er niets van moet hebben. Kijk maar naar de Jawbone Up: sommige mensen schaffen deze digitale armband enthousiast aan, terwijl anderen er hatelijk op reageren. De pen krijgt van mij het cijfer 8 omdat het écht een handige oplossing is voor het vastleggen van gesprekken en omdat ik geen losse memorecorder meer nodig heb. Maar door de software trek ik een punt af van het cijfer, omdat het toch minder gebruiksvriendelijk is dan je zou verwachten. Misschien ben ik als Mac-gebruiker verwend, maar ik zou het erg prettig vinden als de pen gewoon alle notities meteen naar de desktop stuurt, ongeacht op welke computer ik de pen aansluit. Het omslachtige dubbel downloaden als je twee computers gebruikt en het feit dat je een extra tussenstap moet maken om de pencasts op de iPhone te krijgen, zijn twee punten die Livescribe kan verbeteren.

Info: Livescribe Echo

livescribe-echo-6

  • Fabrikant: Livescribe
  • Product: Livescribe Echo
  • Te koop via: Mediamarkt
  • Prijs: afhankelijk van opslagcapaciteit: een pen van 2GB kost ca. €120, 4GB kost ca €200
  • Cijfer: 7

Lees de 12 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »