Nieuwe LiveScribe 3 smartpen werkt nauw samen met iOS

De nieuwe LiveScribe 3 smartpen heeft nauwe integratie met iOS.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

livescribe_3_pro
De LiveScribe Smartpen kennen we al van eerdere iCulture-reviews. Vandaag kondigde LiveScribe echter een nieuwe pen aan, die nauw samenwerkt met iOS. De LiveScribe 3 ziet eruit als een normale pen en is bedoeld voor mensen die de overstap naar digitaal nog niet helemaal hebben gemaakt. Terwijl steeds meer mensen tijdens vergaderingen hun iPad gebruiken voor het maken van aantekeningen, zijn er ook nog veel mensen die pen en papier willen blijven gebruiken. Voor die groep is er de nieuwe LiveScribe Smartpen.

livescribe 3 iphone ipad
De LiveScribe 3 is vanaf vandaag online te koop en zal de komende weken ook in gewone winkels verschijnen. Belangrijke verbeteringen: een slankere behuizing, betere integratie met iOS en een stylusbolletje waarmee je op het iPhone- en iPad-scherm kunt tekenen. Eerdere smartpens van LiveScribe waren meer gericht op de desktopgebruiker, waarbij je je notities in een nogal onhandige desktopapplicatie moest inlezen. Bij de voorlaatste LiveScribe-pen werd dat al verbeterd, met Wi-Fi-synchronisatie en integratie met Evernote. Bij de LiveScribe 3 maakt de fabrikant het nog makkelijker voor mensen die niet meer constant achter de desktop zitten.

livescribe smartpen boekjes

Het nieuwe model is meer gericht op mensen die altijd onderweg zijn en schrijfblokken en iPads gebruikt om notities te maken. Je kunt er gewoon mee schrijven, maar als je daarvoor de Dot Paper-notitieboeken gebruikt, dan worden ze automatisch gedigitaliseerd. Er is geen aan/uitknop, maar een draaimechanisme om de pen in te schakelen. Vergeet je de pen uit te schakelen, dan gaat ‘ie na 4 uur vanzelf uit. Wat opvalt is dat deze nieuwe LiveScribe ook geen display heeft, waarop je voorheen nogal onzinnige toepassingen kon doen: pianospelen en kaartspel bijvoorbeeld. Bij deze nieuwe pen is het display overboord gegooid om een wat ‘normalere’ pen te kunnen maken. Zelfs de usb-poort zit verborgen achter een rubberen dopje.

livescribe_3_usb_port

Dit dopje doet meteen dienst als schrijftip voor het iPad-scherm. De totale batterijduur is 14 uur actief schrijven (of langer, als je tussen door pauzeert). Dit is te danken aan Bluetooth 4, dat standaard aanwezig is op de iPhone 4S en nieuwere iPhones en dat ook wel bekendstaat onder de marketingnaam Bluetooth Smart. Ledlampjes geven aan wat de status van de pen is: blauw is verbonden met je iOS-apparaat via Bluetooth, groen is de kleur bij het inschakelen, rood bij het opnemen van audio. Net als voorheen koppelt de LiveScribe 3 handgeschreven notities aan opnames, zodat je bij het aantikken van een notitie meteen hoort wat er op dat moment gezegd werd. Ben je vergeetachtig, dan is er nu een Find My Pen-functie om de pen snel te kunnen terugzoeken in je tas.

Livesribe+ app

Met de LiveScribe+ app kun je je handgeschreven notities bekijken. Deze is alleen beschikbaar voor iOS 7 en werkt op de iPhone 4s en latere modellen (vanwege het gebruik van Bluetooth 4). De app laat zien welke notities je hebt gemaakt, maar doet dat niet realtime. Er is een vertraging van een paar seconden voordat de tekst in de app verschijnt. Heb je je iPhone of iPad niet bij de hand, dan kun je ook later de notities synchroniseren. De LiveScribe 3 kan tot 2GB aan notities bevatten, ongeveer 20.000 pagina’s. De handgeschreven teksten kun je vervolgens weer naar getypte tekst laten omzetten. Daarna hoef je ze alleen nog maar een laatste nabewerking te doen, bijvoorbeeld een iets andere opmaak of het corrigeren van een tekstherkenningsfoutje. Met de notities kun je vervolgens herinneringen, afspraken, contactinfo en andere items maken die je in iOS weer gebruikt.

Notities kun je voorzien van tags, om ze later makkelijk te kunnen herkennen. Ook kun je bepaalde notities als favoriet markeren of voorzien van een vlaggetje, als je er later nog eens naar moet kijken. De pencasts zijn redelijk uniek voor LiveScribe. Er zijn wel digitale pennen die notities kunnen omzetten en er zijn ook audiorecorders die een vergadering kunnen opnemen, maar de LiveScribe-pen kan allebei en stemt ze ook qua tijdstip op elkaar af. De pencasts kun je delen vanuit de app, maar de ontvanger zal wel de gratis LiveScribe+ app moeten hebben. Verder herkent LiveScribe+ telefoonnummers en URL’s, die vervolgens interactief worden: je kunt erop tappen om een nummer te bellen of een link te openen.

livescribe_plus_text

Verkrijgbaarheid LiveScribe 3

De LiveScribe 3 is in twee uitvoeringen verkrijgbaar: standaard voor $150 in zwart met chrome, een notitieblok met 50 pagina’s, een extra inktpatroon en een micro-usb-kabel. De duurdere LiveScribe 3 Pro ($200) is uitgevoerd in een donkerder kleur en wordt geleverd met een lederen smartpen-mapje, een notitieblok van 100 pagina’s en de gebruikelijke extra’s. Bij de Pro-versie zit ook 1 jaar Evernote Premium ter waarde van 45 dollar. De notitieboeken zijn bij allerlei winkels te koop, waaronder Mediamarkt en Wehkamp. Vier notitieblokjes met imitatielederen kaft kosten bijvoorbeeld €27 en voor twee A4-schrijfblokken in Moleskine-stijl ben je €38 kwijt. Wehkamp heeft momenteel afgeprijsde notitieblokken voor €14,99. Vanwege beperkte verkrijgbaarheid de eerstkomende tijd is de LiveScribe 3 voorlopig alleen verkrijgbaar bij Livescribe3.nl, meldt de Nederlandse distributeur ons.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2013, 16:44
Categorie Productiviteit
Onderwerp livescribe

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.