Dossier: iPhone 5c

iPhone 5c kleuren intro

De iPhone 5c is sinds september 2013 te koop in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en andere grote landen. Vanaf 25 oktober 2013 was de iPhone 5c ook in Nederland en België te koop. Dit dossier iPhone 5c geeft inzicht over het design en de prijzen.

De iPhone 5c is verkrijgbaar in de vrolijke kleuren roze, geel, groen, wit en blauw. De kleuren hebben bijpassende hoesjes. De iPhone 5c was leverbaar in 16GB en een 32GB-uitvoering, maar die modellen zijn vanaf de aankondiging van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus op 9 september 2014, niet meer leverbaar. De iPhone 5c 8GB is sindsdien het instapmodel onder de iPhones. Je koopt het toestel los voor 399 euro, maar door de propositie zijn abonnementsprijzen mogelijk nog aantrekkelijker:

Lees onze iPhone 5c review met alles over de bouwkwaliteit, snelheid, fotokwaliteit en andere aspecten van deze nieuwe en toch vertrouwde iPhone.

iPhone 5c geel

Releasedatum iPhone 5c

De iPhone 5c is sinds 25 oktober 2013 verkrijgbaar in Nederland en België. Enkele andere landen waren al een maand eerder aan de beurt. In de VS, Duitsland, Frankrijk en een aantal andere landen is de iPhone 5c sinds 20 september 2013 verkrijgbaar.

Uiterlijk iPhone 5c

iPhone 5c blauwHet meest opvallende van de iPhone 5c is de plastic behuizing. Door gebruik te maken van goedkopere en bestaande componenten uit de huidige iPhones kan Apple de prijs verlagen. Apple kan op deze manier beter concurreren met Android-toestellen in het middensegment, die vaak gratis bij een abonnement worden weggegeven. De behuizing van de iPhone 5c is gemaakt van polycarbonaat. Of zoals Jonathan Ive het in een video op de website zegt: “beautifully, unapologetically plastic.” Ook zijn er details aan het ontwerp gewijzigd, zoals de rondingen van de behuizing. De volumeknoppen aan de linkerkant van de iPhone 5 hebben plaatsgemaakt voor dunne langwerpige knopjes.

Er zijn vijf versies van de iPhone 5c: groen, wit, blauw, roze en geel. Een leuk detail is dat de standaard ingestelde achtergrond aansluit bij de kleur van je iPhone, al hebben alle modellen de beschikking over dezelfde achtergronden. Het scherm heeft net als de iPhone 5 een diameter van 4 inch en biedt 1136 bij 640 beeldpunten. De iPhone 5c is zwaarder dan de iPhone 5 (132 versus 112 gram) en heeft iets andere afmetingen.

In onderstaande video legt Jonathan Ive uit op welke manier Apple te werk is gegaan bij de ontwikkeling van de iPhone 5c. Onder andere kleur, geometrie, gewicht en gebruiksvriendelijkheid hebben een rol gespeeld.

Kleurrijke hoesjes

Apple heeft voor de iPhone 5c speciale hoesjes gemaakt in de kleuren wit, roze, geel, blauw, groen en zwart. Opvallend zijn de ronde gaten in de achterkant van de case. Op de website van Apple kunt je zelf een combinatie samenstellen van hoesje en telefoon, zodat je alvast kunt zien hoe de twee kleuren bij elkaar passen. De hoesjes zijn voor 29 euro te koop via onder meer de online Apple Store.

iPhone 5c hoesjes achterkant

Specificaties iPhone 5c

In het dagelijkse gebruik doet de iPhone 5c niet onder voor de iPhone 5. De iPhone 5c bevat dezelfde A6 processor, een 8 megapixelcamera en verbeterde FaceTime-camera aan de voorkant. Wel nieuw is dat de iPhone 5c veel meer LTE-banden ondersteunt, waardoor de iPhone 5c geschikt is voor 4G-netwerken in Nederland en België.

iPhone 5c groen

iPhone 5c draait op iOS 7

De iPhone 5c wordt standaard geleverd met iOS 7. De introductie van iOS 7 valt samen met de introductie van de iPhone 5c en iPhone 5s, maar iOS 7 is ook op oudere toestellen te installeren. Belangrijke nieuwe eigenschappen van het besturingssysteem zijn een compleet nieuw uiterlijk, het bedieningspaneel voor snelle instellingen, FaceTime Audio om elkaar te bellen en AirDrop om bestanden uit te wisselen. iOS 7 heeft meer dan 200 nieuwe functies. De belangrijkste hebben we op een rij gezet in ons dossier over iOS 7.

iPhone 5c iOS 7

Doelgroep iPhone 5c

Wie gaat de iPhone 5c kopen? Met de iPhone 5c richt Apple zich op mensen die voor het eerst een smartphone kopen, maar ook op mensen die een middenklasse toestel zoeken. In landen als China en India laat Apple nog veel marktaandeel liggen vanwege de hoge prijs. ZTE, Huawei en Xiaomi groeien razendsnel in China en zijn een bedreiging voor luxemerken zoals Apple, Samsung en HTC. Apple kan met de iPhone 5c een groter publiek aanspreken: mensen die bereid zijn iets meer te betalen voor een ‘echte iPhone’. Apple heeft wel vaker goedkopere uitvoeringen van producten uitgebracht. Bij de iPods verscheen een supergoedkope iPod shuffle zonder scherm en bij de iPad werd de iPad mini als budgetmodel uitgebracht. De iPhone 5c zal het goed doen in bijvoorbeeld China, Brazilië en andere opkomende markten, waar nog veel potentiële klanten zitten die Apple met de huidige iPhone niet zo gemakkelijk bereikt vanwege de prijs. De lagere prijs van de iPhone 5c brengt de iPhone binnen bereik van iedereen.

Tegenvallende verkopen, vooral nieuwe gebruikers

Ondanks dat valt de verkoop van de iPhone 5c wel tegen. De verkoop van het nieuwe toestel was minder succesvol is dan werd verwacht. Dat vertelde Apple CEO Tim Cook bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van 2014. Volgens Apple is de iPhone 5c wel vooral populair onder nieuwe iPhone-gebruikers, mogelijk vanwege de lagere prijs ten opzichte van de iPhone 5s. Ook had de iPhone 5c te lijden onder de iPhone 5s. Apple erkent dat men de aantrekkingskracht van dit toestel heeft onderschat.

Hoewel Apple geen harde cijfers bekend heeft gemaakt, blijkt uit verschillende andere cijfers wel hoe de vork echt in de steel zit. Apple-toeleverancier ProTek (onderdeel van Pegatron) zou volgens Chinese media in november 2013 de productie hebben verlaagd van 320.000 naar 80.000 stuks per dag, zo’n 75 procent lager dus. Bij fabrikant Foxconn zouden nog slechts 8000-9000 iPhone 5c’s per dag worden geproduceerd. Bovendien blijkt uit externe data op basis van het internetgebruik dat de iPhone 5s veel beter verkocht wordt. Waar de verhouding tussen beide toestellen eerder nog 2:1 was, is dat inmiddels toegenomen naar 3:1. Concrete cijfers over de exacte onderverdeling heeft Apple weliswaar niet vrijgegeven, maar Cook liet wel doorschemeren dat het verkooppercentage anders uitpakte dan werd verwacht. Bronnen binnen toeleveranciers melden dat Apple nog een fors overschot aan iPhone 5c-toestellen heeft. Het zou volgens schattingen gaan om meer dan 3 miljoen exemplaren.

apple-tumblr-blog

Recent is Apple via Tumblr een speciale campagne voor de iPhone 5c gestart. Onder de naam iSee5c publiceert Apple op dit blog allerlei kleurrijke en vrolijke reclamespots. Hoewel Apple het niet officieel heeft toegegeven, wijst alles op een gerichte reclamecampagne. De berichten en video’s verschijnen ook als gesponsorde posts op het dashboard van andere Tumblr-gebruikers. Het lijkt erop dat Apple zich hiermee richt op een nieuwe doelgroep. Tumblr is in de Verenigde Staten vooral populair bij jonge tienermeisjes.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!