iphone-5c-scherm

iPhone 5c: het complete overzicht

De iPhone 5c is het vrolijke, kleurrijke toestel voor beginnende iPhone-bezitters. In dit overzicht lees je alles over de iPhone 5c: specs, functies, release in Nederland en meer.

iPhone 5c review

De iPhone 5c is een buitenbeentje in de line-up van Apple. Dit felgekleurde toestel van polycarbonaat was is verkrijgbaar in vijf kleuren. Toch mag je volgens Apple niet spreken van een budgettoestel. Wat heeft deze vrolijke 5c te bieden aan specs, functies en meer? Je leest het in dit overzicht! Wil je de iPhone 5c kopen, dan raden we je aan om naar nieuwe toestellen te kijken omdat de 5c geen updates meer krijgt. Een goed alternatief is bijvoorbeeld de iPhone SE.

iPhone 5c: alles wat je wilt weten

De iPhone 5c was verkrijgbaar in de vrolijke kleuren roze, geel, groen, wit en blauw. Voor al deze kleuren waren bijpassende hoesjes met gaatjespatroon verkrijgbaar. Je kon kiezen uit een 16GB en 32GB variant, die een jaar later werden vervangen door een instapmodel met 8GB opslag. Je kocht het toestel toen voor 399 euro, maar bij afsluiting van een iPhone 5c abonnement kreeg jee telefoon er vaak gratis bij.

iPhone 5c in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPhone 5c specs:

  • Gemaakt van polycarbonaat in de kleuren wit, blauw, geel, groen en roze.
  • Bijpassende kleurrijke hoesjes verkrijgbaar.
  • Vooral bedoeld voor nieuwe iPhone-gebruikers.
  • Voorzien van A6-processor en 8 megapixel camera.
  • Geschikt voor alle 4G-netwerken in Nederland

iPhone 5c in Nederland

De iPhone 5c was sinds september 2013 te koop in de Verenigde Staten, Duitsland en enkele andere grote landen. Op 25 oktober 2013 waren Nederland en België aan de beurt, waarbij gelijktijdig ook de iPhone 5s op de markt verscheen. Vanwege de gekte in Oberhausen een jaar eerder kozen we er in 2013 voor om naar de VS te vliegen om ons reviewtoestel al vroegtijdig te kunnen aanschaffen en testen.

iPhone 5c prijzen in Nederland

De iPhone 5c is niet meer in de Nederlandse Apple Store verkrijgbaar. Wil je nog een iPhone 5c kopen, dan raden we aan om voor een refurbished model of een nieuwer model te kiezen, zoals de iPhone SE. Bekijk daarvoor de iPhone SE abonnementen.

Dit zijn de iPhone 5c prijzen die Apple hanteerde:

  • 8GB iPhone 5c: 399 euro (later verschenen)
  • 16GB iPhone 5c: 599 euro
  • 32GB iPhone 5c: 699 euro

Zoals je ziet gaat het hier niet echt om een budgetmodel.

iPhone 5c blauw

iPhone 5c abonnementen

Er zijn nauwelijks meer iPhone 5c abonnementen af te sluiten, omdat de meeste providers dit toestel hebben vervangen door nieuwere modellen zoals de iPhone SE en iPhone 6s.

De iPhone 5c is nog wel te updaten naar iOS 9, maar zal geen toekomstige updates meer krijgen. Je mist dus de nieuwe functies in iOS 10, iOS 11 en verder. Heb je nog een (tweedehands) iPhone 5c op de kop getikt die je wilt gebruiken, dan kun je het beste een sim only erbij afsluiten. Je bent dan flexibeler wat je abonnement betreft.

Bedenk bij het afsluiten van een abonnement of je voor 1-jarig of tweejarig gaat.

iPhone 5c review

Hieronder lees je de conclusie van ons iPhone 5c review:

Dit is de conclusie van ons iPhone 5 review:

De iPhone 5c is geen krachtpatser. Het binnenwerk is grotendeels gebaseerd op de iPhone 5, met een aantal verbeteringen. Nieuwe functies zoals de vingerafdrukscanner en M7-bewegingschip ontbreken in de iPhone 5c. Maar voor mensen die voor het eerst een smartphone kopen, hoeven al die futuristische functies niet zo. Die willen gewoon een goedkope, gemakkelijk te bedienen smartphone. Wie dan voor Apple kiest, kiest voor zekerheid: een grote en actieve gebruikerscommunity, veel apps, geen gezeur over malware, goede bouwkwaliteit en een gloednieuw toestel dat de komende drie, vier jaar nog gewoon updates zal krijgen.

iPhone 5c specs

Het meest opvallende van de iPhone 5c is de plastic behuizing. Door te kiezen voor goedkopere materialen en bestaande componenten lukte het Apple om de prijs van de iPhone te verlagen. Daarmee konden ze beter concurreren met Android-toestellen in het middensegment. De behuizing van de iPhone 5c is eigenlijk gemaakt van polycarbonaat, een stevige kunststof die eerder werd gebruikt bij de iPhone 3G. Of zoals Apple uitlegde: “prachtig, schaamteloos plastic”. De iPhone 5c was in vijf kleuren verkrijgbaar, met bijpassende hoesjes en wallpapers. De binnenkant is voorzien van een stalen frame, waardoor het toestel stevig aanvoelt.

In het dagelijks gebruik deed de 5c niet onder voor de iPhone 5, waar het toestel grotendeels op gebaseerd is. De 5c bevat dezelfde A6 processor met 1GB werkgeheugen, 8 megapixelcamera en verbeterde FaceTime-camera aan de voorkant.

Het scherm heeft een schermdiagonaal van 4-inch en een resolutie van 1136 bij 640 pixels. Binnenin vind je een batterij die iets meer capaciteit heeft dan die van de iPhone 5. Het toestel is ook ietsje zwaarder en groter. Het voordeel is dat je de 5c zo’n anderhalve dag kunt gebruiken, voordat hij weer aan de lader moet. Heb je een tweedehands exemplaar gekregen of gekocht, dan zal de batterijduur iets minder zijn geworden.

iPhone 5c als camera

De 5c is duidelijk niet gericht op de zakelijke gebruiker, maar op jonge mensen die graag foto’s delen op sociale media en druk zijn met multimedia. Het toestel beschikt daarvoor over twee camera’s: 8 megapixels met ledflitser aan de achterzijde en 1,2 megapixels aan de voorzijde. Met de frontcamera kun je videobellen met FaceTime, terwijl je met de hoofdcamera panoramafoto’s kunt maken, filmen in 1080p en HDR-foto’s schieten.

iPhone 5c en 4G-netwerken

De 5c is intern grotendeels gelijk aan de iPhone 5, maar er is één groot verschil: het toestel ondersteunt meer LTE-banden, waardoor het geschikt is voor alle 4G-netwerken in Nederland en België. Daarmee is het een echt internationaal toestel. Alle providers hebben inmiddels hun 4G-netwerken opgetuigd, zodat je er op de 5c ook gewoon gebruik van kan maken.