Dossier: iPhone 5

Laatst bijgewerkt:

iphone 5 zwart witDe iPhone 5 werd op 12 september 2012 aangekondigd door Apple. De grootste vernieuwingen zijn het grotere 4-inch scherm en de aanwezigheid van een Lightning-connector. Het toestel heeft ook een snellere Apple A6-processor ten opzichte van z’n voorgangers. De iPhone 5 is in Nederland deels geschikt voor 4G (LTE) vanwege de frequentiebanden die operators gebruiken. 4G op de iPhone 5 werkt landelijk bij T-Mobile en op drukke locaties ook bij KPN en Vodafone.

iPhone 5 nog beperkt verkrijgbaar

Apple verkoopt de iPhone 5 inmiddels niet meer. In oktober 2013 is de iPhone 5 vervangen door de iPhone 5c en iPhone 5s. Bij enkele webwinkels zijn nog kleine voorraden van de iPhone 5 te vinden, maar deze zullen gaandeweg op raken. Als tweedehands toestel is de iPhone 5 nog erg populair, omdat hij technisch gezien nog prima een paar jaar mee kan.

iPhone 5 alle kanten

iCulture test de iPhone 5

Drie iCulture-redacteuren testten de iPhone 5 en noteerden hun bevindingen met het grotere scherm, de snellere processor, de betere camera en de prestaties van de software. We richtten ons daarbij op de normale gebruiker, die benieuwd is hoe de iPhone 5 presteert ten opzichte van de iPhone 4s en die benieuwd is of het zin heeft om te upgraden.

Lees verder: Review iPhone 5: groter, sneller, lichter, dunner, duurder

iPhone 5 heeft 4-inch scherm

4-inch Retina iPhone 5Het 4-inch scherm in de iPhone 5 heeft een resolutie van 1136 bij 640 pixels, met een pixeldichtheid van 326 ppi. Dit betekent dat de iPhone 5 een Retina-scherm heeft. Het scherm is in breedte niet veranderd, maar is juist wat hoger. Dit zorgt er ook voor dat er op het iconenscherm van de iPhone een extra rij voor app-iconen is. De apps van Apple zijn ook geoptimaliseerd. Hierdoor zie je bijvoorbeeld in de mail-applicatie meer e-mails en is er in de Kalender-app ruimte om een volle werkweek te laten zien.

Ontwikkelaars moeten apps die in de App Store staan optimaliseren voor het nieuwe 4-inch scherm. Doen ze dit niet, dan verschijnen er zwarte balken aan de onder- en bovenkant van het beeld. Sinds 1 mei 2013 zijn ontwikkelaars verplicht de iPhone 5-resolutie te ondersteunen.

Apple maakt voor het nieuwe 4-inch scherm gebruik van een nieuwe technologie, die het mogelijk maakt om de touchsensoren van de iPhone te integreren in het scherm. Hierdoor is er een schermlaag minder nodig, waardoor het touchscreen dunner wordt.

Nieuw uiterlijk voor iPhone 5

iPhone 5 liggendDe iPhone 5 is volgens Apple de dunste iPhone die tot nu toe op de markt is gebracht. Hij is 7,6 millimeter dik, waardoor hij 18 procent dunner is dan de iPhone 4S. Daarnaast is hij 20 procent lichter. De glazen achterkant van de iPhone 4S is vervangen met een tweekleurige aluminium achterkant en de iPhone ziet er een stuk langwerpiger uit door het nieuwe 4-inch display. De audio-aansluiting zit voortaan aan de onderkant van de iPhone, vlak naast de speakers en lightning dockconnector. De zijkant van de zwarte iPhone 5 is donkerder dan de antenneband van de iPhone 4S.

iPhone 5 heeft nieuwe ‘lightning’ dock connector

In de iPhone 5 zit voor het eerst de Lightning-dockconnector. Hierin kun je een nieuwe 8-pins connector aansluiten, die er op twee verschillende manieren in past. De Lightning-connector is 80 procent kleiner dan de 30-pins connector. De nieuwe adapter zou volgens Apple ook duurzamer zijn dan de vorige dockconnector.

Door de introductie van een nieuwe iPhone-aansluiting werken veel van je oude accessoires niet meer. Een nieuwe adapter van Apple maakt het echter mogelijk om alsnog een 30-pins-aansluiting in je iPhone 5 te steken.

Lightning Dockconnector

iPhone 5 heeft 8-megapixelcamera met panoramamodus

De iPhone 5 heeft een 8-megapixelcamera die in grote lijnen hetzelfde is als de camera in de iPhone 4S. Softwareverbeteringen zorgen er echter voor dat de camera onder slechte lichtomstandigheden duidelijkere foto’s schiet. De camera is ook in staat om beelden van 1080p te filmen. Omdat de iPhone 5 is voorzien van een microfoon vlak onder de camera, wordt geluid bij het filmen goed opgevangen. De lens is gemaakt van saffierkristal, wat ervoor zorgt dat hij beter bestand tegen krassen is. Volgens Apple maakt de iPhone 5 ook 40 procent sneller foto’s dan de iPhone 4S, dankzij de A6-processor.

iOS 6 maakt het mogelijk om met de iPhone 5 Panorama-foto’s te maken vanuit de Camera-applicatie. Hierbij beweeg je de iPhone van links naar rechts, om een breder beeld vast te leggen. Tijdens de presentatie van de iPhone 5 liet Apple een panoramafoto van 28 megapixel zien. De iPhone 4S ondersteunt ook de panoramafunctie.

Panorama iPhone 5

Facetime HD-camera in iPhone 5

Aan de voorkant van de iPhone 5 zit een Facetime HD-camera. Hiermee kun je videogesprekken voeren met beelden van een resolutie van 720p. De stabiliteit van de camera en de gezichtsherkenning zijn allebei verbeterd.

Snelle A6-processor in de iPhone 5

apple-a5-closeupDe iPhone 5 maakt gebruik van een snellere Apple A6-processor. De CPU hiervan is volgens Apple twee keer zo snel als de Apple A5, die je in de iPhone 4S vindt. Ook heeft de A6 twee keer zoveel grafische rekenkracht (GPU). De A6 is in staat om sneller apps te openen, sneller bewerkingen op te slaan en om mooiere games te draaien.

4G LTE-ondersteuning in de iPhone 5

Een nieuwe draadloze ontvanger in de iPhone 5 is voorzien van HSPDA+-, DC-CDHSDPA- en LTE-antennes. De iPhone kan automatisch wisselen tussen de antennes die op dat moment het beste signaal hebben, om op deze manier optimaal bereik te bieden.

Verschillende providers zijn wereldwijd inmiddels bezig met het uitrollen van 4G-LTE netwerken, die zullen werken met de snellere LTE-antenne van de iPhone 5. In Nederland zijn verschillende providers momenteel ook druk bezig met de uitrol. Over het algemeen wordt de niet-ondersteunde 800 MHz-frequentie gebruikt. In 2012 vond er een grote frequentieveiling plaats in Nederland, waarbij de frequenties voor 4G ook werden geveild.

T-Mobile gebruikt de 1800Mhz-frequentie van de iPhone 5 voor 4G in Nederland vanaf de zomer van 2013. De operator maakte in december 2013 bekend dat het 4G-netwerk, dat op 18 november 2013 officieel van start ging, inmiddels ruim een kwart miljoen gebruikers telt. T-Mobile gebruikt als enige ook de 1800 MHz-frequentie die geschikt is voor de iPhone 5. KPN en Vodafone gebruiken deze frequentie alleen in drukke gebieden, waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. iOS 7 of hoger is hierbij vereist. Eind 2014 moet een meerderheid van de T-Mobile-klanten toegang hebben tot het 4G-netwerk.

KPN wil dat in december 2013 80% van Nederland 4G-dekking heeft. In het voorjaar (uiterlijk eind maart) van 2014 moet het 4G-netwerk uiteindelijk landelijk dekkend zijn. Vodafone neemt iets langer de tijd. De operator heeft op 5 augustus 2013 het 4G-netwerk officieel opengesteld en biedt momenteel vooral 4G-dekking aan in (delen van) de Randstad. In het voorjaar van 2014 moet de dekking verder uitgebreid worden binnen (en deels buiten) de Randstad, waarna in april 2015 volledige dekking geboden kan worden.

Het juiste iPhone 5-model voor Nederland is GSM-model A1429.

Meer informatie: Dossier: 4G voor iPhone en iPad.

Amerikaanse iPhone 5 werkt niet op Nederlands 4G-netwerk

Kies je ervoor om de iPhone 5 uit de Verenigde Staten te importeren, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Er zijn drie verschillende versies van de iPhone 5: de GSM-modellen A1428 en 1429 en het CDMA-model A1429. Deze iPhones makken alledrie gebruik van andere andere LTE-banden. Om een Nederlandse iPhone 5 te gebruiken, heb je een GSM-model nodig. Koop je de Amerikaanse A1428 iPhone 5, dan heb je een iPhone die niet de LTE-band ondersteunt die in Nederland wordt gebruikt. Hierdoor kan deze iPhone 5 niet op Nederlandse 4G-netwerken gebruikt worden. Op Apple’s site staat een overzicht van welk iPhone-model werkt op welke LTE-banden.

Aankondiging iPhone 5 op 12 september

apple eventDe iPhone 5 werd aangekondigd tijdens een speciaal persevenement op 12 september 2012. Tijdens het evenement werden ook een aantal andere producten aangekondigd, waaronder de nieuwe iPod nano en iPod touch. Apple deed ook de EarPods uit de doeken. Verder werd bekendgemaakt dat iOS 6 vanaf 19 september beschikbaar zou zijn voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, derde generatie iPad en vierde generatie iPod touch. De presentatie van Apple op 12 september 2012 is online terug te kijken. Dit kan via de volgende links:

Nu kijken: Apple iPhone 5 keynote (directe link voor iOS)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!