Ik Zoek Baas: honden en poezen vinden op de iPhone

·

Ik Zoek Baas blaffertje TaraTara is klein van stuk en kan niet met kinderen, katten of andere honden overweg. Ze heeft weinig vachtverzorging gehad en mag alleen dieetvoer eten. Al negen maanden wacht Tara in het asiel van Spijkenisse op een nieuw baasje en die komt naar niet. Maar nu gloort er hoop voor de blafgrage vietvoeter. Stichting Dierenbescherming heeft in samenwerking met verschillende asielen de iPhone-app Ik Zoek Baas uitgebracht. Daarin kunnen honden, katten, konijnen, vogels en overige diersoorten zich profileren voor potentiële nieuwe baasjes.

Per diersoort verschijnt er een lijst van aangeboden dieren uit verschillende asielen. Als je naar beneden scrollt, wordt de lijst vanzelf aangevuld. Er is een groot aantal filters waarop je dieren kan selecteren, zoals ‘kan bij andere honden’, ‘wordt graag aangehaald’ en ‘speciale zorg’. Per filter kun je aangeven wat je wensen zijn en zo kan je nauwkeurig naar resultaten zoeken. Bij de meeste dieren staat dan ook een uitgebreide beschrijving. Toen we meermaals zochten naar een hond die met kinderen onder de acht jaar samen kan, sloot de applicatie echter herhaaldelijk af. Daar ligt een verbeterpunt.

Behalve de dieren kun je ook zoeken op locatie. Op een kaart zie je dan aangesloten dierenasielen in de buurt. Klik op een asiel en je krijgt een lijstje met contactgegevens. Helaas zijn de dieren en asielen niet gecombineerd. Wel kan je een postcode bij filters instellen, waarna er wordt gezocht naar dieren in de buurt.

Ik Zoek Baas is een gratis applicatie. Tara mag zich dus verheugen op een groot potentieel bereik. Als ze die niet wegblaft, tenminste.

Downloaden: Ik Zoek Baas (gratis)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

9 reacties

 1. door Ron Dol

  LEUK!
  Hoewel ik de noodzaak voor mobiele toegang niet helemaal zie, is elke aandacht voor thuiszoekende huisdieren mooi megenomen.
  Websites met soortgelijke functionaliteit zijn al een poosje populair een een zegen voor de asielen (weet ik als oud-asielbeheerder).

  Voor zo ver ik weet is de Dierenbescherming een vereniging (met leden dus) en geen stichting, maar dat terzijde.

  Beantwoorden Quote

 2. door n1mber

  Leuk idee…maar app is nog niet optimaal. Als ik een hond wil zoeken die bij kinderen onder de 8 jaar kan, stopt de app ermee.

  Beantwoorden Quote

 3. door Zjories

  Vinden ze het heel gek dat niemand dat beest komt ophalen? Niet goed met kinderen, katten en andere honden. En ook nog speciaal voer nodig. Dan koop ik liever een gezonde pup.

  Beantwoorden Quote

 4. @n1mber:

  Origineel geplaatst door n1mber
  …Als ik een hond wil zoeken die bij kinderen onder de 8 jaar kan, stopt de app ermee.

  Dat is voor je eigen veiligheid. ; )
  Honden en jonge kinderen is eigenlijk geen goed idee.

  Een hond ziet een kind niet zoals hij een volwassene ziet: kinderen tot circa 10 jaar zullen door een hond zelden als ranghoger worden erkend. …
  Eén van de rechten die volgens de natuur van de hond hoort bij het ranghoger zijn, is dat je het recht hebt om een ranglagere te corrigeren wanneer deze zich niet houdt aan de regels die horen bij de rol van de ranglagere. In de ogen van de hond is het bijvoorbeeld volstrekt “ongepast” wanneer een ranglagere dominante gebaren maakt naar een ranghogere. Dominante gebaren zijn onder andere alle gebaren van bovenaf: over de hond heen hangen, over zijn kop en/of rug aaien, omhelzen (!) en dergelijke. Ook ongepast is het wanneer een ranglagere een “prooi” (eten, botje, speeltje) van de ranghogere zou willen afpakken.

  Beantwoorden Quote

 5. door Fedor Roovers

  Deze app geeft mij een schuldgevoel. Ik kan nooit al die diertjes adopteren.

  Beantwoorden Quote

 6. door Rens

  Leuk initiatief maar crash crash crash

  Beantwoorden Quote

 7. door Runaque

  Origineel geplaatst door Karel-Wilem
  @n1mber:Dat is voor je eigen veiligheid. ; ) Honden en jonge kinderen is eigenlijk geen goed idee.Een hond ziet een kind niet zoals hij een volwassene ziet: kinderen tot circa 10 jaar zullen door een hond zelden als ranghoger worden erkend. … Eén van de rechten die volgens de natuur van de hond hoort bij het ranghoger zijn, is dat je het recht hebt om een ranglagere te corrigeren wanneer deze zich niet houdt aan de regels die horen bij de rol van de ranglagere. In de ogen van de hond is het bijvoorbeeld volstrekt “ongepast” wanneer een ranglagere dominante gebaren maakt naar een ranghogere. Dominante gebaren zijn onder andere alle gebaren van bovenaf: over de hond heen hangen, over zijn kop en/of rug aaien, omhelzen (!) en dergelijke. Ook ongepast is het wanneer een ranglagere een “prooi” (eten, botje, speeltje) van de ranghogere zou willen afpakken.

  Niet alleen dat, een hond heeft ook niet graag dat geschreeuw en gegil dat kinderen wel eens durven voorbrengen, honden waarderen het spontane gedrag van kinderen ook niet en dat kan een hond als een bedreiging aanzien met alle gevolgen van dien.

  Maar de uitleg die je erbij geeft is wel waar, maar er moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen kleine gezelschapshonden en grote honden. Kleine hondjes die een stuk kleiner zijn dan bijvoorbeeld een kind van 5 zal het kind wel sneller als een hogere rangorde aanzien en een Duitse scheper niet.
  Uiteindelijk is elke hond ook anders en moet je ook niet een hond adopteren omdat hij er “lief en schattig” uitziet, maar je moet er rekening mee houden dat de hond totaal onhandelbaar is geworden en slecht of zelfs niet meer af te richten is, ook hoe ouder de hond is hoe moeilijker het is om hem te vormen om in jouw gezin mee te laten draaien en hem erin thuis te laten voelen.

  Beantwoorden Quote

 8. door Jazzamataz

  Origineel geplaatst door Zjories
  Vinden ze het heel gek dat niemand dat beest komt ophalen? Niet goed met kinderen, katten en andere honden. En ook nog speciaal voer nodig. Dan koop ik liever een gezonde pup.

  Juist dit soort beestjes moet je een kans geven. Lijkt me een prima hond voor de wat oudere mensen.

  Beantwoorden Quote

 9. door Mark

  Honden en kinderen kunnen weldegelijk goed met elkaar omgaan. Een vriend van mij heeft een pitbull en hun kindje van 1,5 jaar kan er alles mee doen inclusief oren trekken ed. Als een hond niet met kinderen om kan gaan dan hadden de ouders gewoon sowieso al geen hond moeten nemen omdat ze zelf al niet goed met een hond om kunnen gaan en opvoeden.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.