Pas op: downgraden van watchOS 2 beta niet mogelijk

Wees héél voorzichtig met de beta van watchOS 2: heb je deze testversie geïnstalleerd, dan kun je op een later moment niet downgraden naar een stabiele versie van watchOS.

time-travel-apple-watchos-2Van plan om de beta van watchOS 2 te installeren? We raden je aan om daar dan eerst héél goed over na te denken. Er is op het moment namelijk geen duidelijke manier om later weer te downgraden. Je zit daarom vast aan de buggy betaversie van watchOS 2 totdat Apple uiteindelijk een stabiele versie uitbrengt.


De beta van watchOS 2 brengt dezelfde ‘gevaren’ met zich mee als beta’s van bijvoorbeeld iOS of OS X. Het is een testversie van Apple, die nog vol zit met bugs en andere kleine problemen. De batterijduur kan hierdoor ook veel korter zijn dan normaal en sommige apps werken niet zoals je normaal van ze verwacht. Bij iOS en OS X heb je echter altijd de keuze om later weer te downgraden. Het is soms een wat moeizaam proces, maar je kunt in het ergste geval altijd je iPhone, iPad of Mac terugzetten naar de laatste stabiele softwareversie.

Lees ook: iPhone-batterij door iOS 9 beta sneller leeg: hoe kan dat?

Bij de Apple Watch is dit echter niet mogelijk. Je kunt de Watch niet in een speciale herstelmodus (DFU) zetten, zodat je een eerdere versie van watchOS kunt installeren. Downgraden vanuit iTunes is sowieso niet mogelijk, omdat de Apple Watch niet door iTunes wordt gezien. Watch-bezitters zeggen dat ze op supportforums dat ze alles al hebben geprobeerd: het verwijderen van het beta-voorzieningsprofiel, de Watch terugzetten naar fabrieksinstellingen en het terugzetten van eerdere backups. Op geen enkele manier lukt het ze om te downgraden naar watchOS 1 of watchOS 1.0.1.

Vast aan iOS 9-beta door watchOS 2

wallpaper-ios-9-iphone-ipadVoor het gebruik van je Apple Watch met watchOS 2, moet er op je iPhone iOS 9 geïnstalleerd staan. Omdat het niet mogelijk is om te downgraden naar watchOS 1.0.1, zitten Apple Watch-bezitters daarom ook vast aan de iOS 9-beta. Downgraden ze de iPhone naar iOS 8.3? Dan moet je volgens de Apple Watch-app upgraden voordat je de Watch weer mag gebruiken. Je Apple Watch is dus onbruikbaar tenzij je de iOS 9-beta blijft gebruiken.

Enige oplossing: terugsturen naar Apple

Op het moment is er maar één manier om je Apple Watch weer te downgraden naar watchOS 1.0.1: stuur hem naar Apple. Meerdere Watch-bezitters vertellen dat Apple het horloge wel kon downgraden. Verwacht echter niet dat ze het probleem ter plekke voor je oplossen, want winkelpersoon stuurt de Watch door naar een technische afdeling. In sommige gevallen moesten Watch-bezitters hiervoor bijbetalen.

Een bezoekje aan de Apple Store kan voor Nederlandse en Belgische Apple Watch-gebruikers echter een stuk lastiger zijn. De Apple Watch is hier nog niet officieel te koop. Personeel is daarom nog niet getraind om in dit soort situaties te helpen. Een ritje naar Duitsland, Frankrijk of een ander nabijgelegen land waar de Apple Watch wordt verkocht, lijkt de enige uitkomst.

Wees altijd voorzichtig met beta’s

We zeiden het in ons artikel over de iOS 9-beta al: we hebben het hier over betasoftware. watchOS 2 is op het moment nog in een vroege testfase, wat bugs, problemen en vooral risico’s met zich meebrengt. Je moet er daarom altijd héél goed over nadenken of je een beta wel wil installeren. Deze testversies zijn eigen vooral bedoeld voor ontwikkelaars, die bijvoorbeeld hun apps alvast willen testen voor de volgende grote software-update.

Lees ook: Dossier watchOS

watchOS

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. watchOS heeft talloze functies, zoals wijzerplaten, apps, bediening van sensoren en nog veel meer. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!

watchOS

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.