Toekomst iCentre en Dixons nog steeds onzeker, miljonair afgehaakt

De toekomst van iCentre en Dixons is nog steeds onzeker. Een van de financiers blijkt te zijn opgestapt, omdat de contracten met Apple niet in orde bleken.

De overname van de failliete BAS Group door Relevant Holdings leek rond te zijn, maar een betrokken financier is op het laatste moment afgehaakt. Daardoor is er nog steeds geen zekerheid voor de werknemers. Multimiljonair Michel Perridon (rijk geworden met Trust-computerspullen) zag op het laatste moment de financiering niet meer zitten. “Perridon liet de bruid achter bij het altaar”, beweert curator Jan Padberg in De Telegraaf.


Dixons filiaal

Perridon vindt dat hij genoeg redenen had om uit de deal te stappen. De contracten bleken niet op orde bij de verkoop. Daardoor vond hij het onverantwoord dat de curator zaken zou doen met Relevant.

Perridon:

Ik had het geld al overgemaakt, maar kreeg het advies van mijn advocaat om ervan af te zien.

Advocaat Raymond De Bok bevestigt dit:

De contracten met Apple bleken niet op het afgesproken tijdstip rond, en er was onduidelijkheid over het eigendom van de verzekeringsmaatschappij.

De verzekeringsmaatschappij waar De Bok het over heeft, is de garantieverzekeraar Harmony, die deel uitmaakte van de boedel. De koop van de winkels en de verzekeraar was al gesloten met de curator, maar vlak voor de kerst haakte financier Perridon af. “We hebben daardoor enkele zeer spannende dagen beleefd”, aldus curator Padberg. Vanuit Relevant Holding reageerde Henk Kamsteeg op de zaak: hij ontkent dat er iets aan de hand was, de zaken waren volgens hem gewoon op orde. Relevant Holding is ook eigenaar van de Phone House-keten. Zij zouden tussen de €10 en €15 miljoen hebben betaald om de winkels en verzekeraar over te nemen.

icentre zeist

Al eerder haakte financier af

Het is niet de eerste keer dat iCentre met een dergelijke situatie te maken heeft. In 2012 speelde een soortgelijke zaak. Zeepondernemer Bob Ultee wilde met zijn beursfonds iCentre in 2012 overnemen. Ultee verdiende zijn geld met de zeepwinkelketen Sabon. Met een grote plaatsing van aandelen wilde hij de financiering van de iCentre-overname rondkrijgen, maar huisbank SNS weigerde de plaatsing te doen.

De deal ging uiteindelijk niet door, waarna Ultee’s beursfonds en zeepimperium failliet ging en hij ook nog in de clinch kwam met zijn vrouw en schoonfamilie. Bob Ultee bleef berooid achter. Met iCentre liep het beter af: zij kwamen in handen van de BAS Group terecht en konden weer enkele jaren vooruit. Maar hoe het nu verder afloopt is ook voor iCentre onzeker.

Winkelvoorraad op orde… of toch niet?

Bronnen melden aan Quote dat het geld bijna op is, nu Perridon is afgehaakt. Volgens investeerder Henk Kamsteeg is er echter niets aan de hand: “De retailtransactie is al afgerond en betaald.” In de wandelgangen blijft het gonzen dat er nog steeds veel onzekerheid is, maar volgens Kamsteeg gaat het gewoon om een erg complexe doorstart met veel leverancier. Perridon was niet nodig voor de doorstart. Er zouden afspraken zijn gemaakt met 95% van de leveranciers, waaronder Trust. Ook zouden de contracten met Apple alweer rond zijn. Toch zijn veel producten, zoals MacBooks, nog niet op voorraad of hebben een lange levertijd.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.