Review: Bose Mobile In-Ear Headset

Review van de Bose In-Ear Headphone, een set oordopjes van Bose waarmee je goede geluidskwaliteit en een de mogelijkheid om te bellen in één product vindt. Ze kosten €129 per stuk. Te duur of hun prijs meer dan waard?

bose mobile in-earGizmodo publiceerde onlangs een artikel, waarin ze uitleggen waarom je voor minder dan 100 dollar geen fatsoenlijke oordopjes kunt kopen. De kwaliteit van een oordopje hangt samen met het aantal drivers (de belangrijkste component) en de technische eigenschappen daarvan. Het geluid dat uit een setje €10 kostende Sennheisers komt is nu eenmaal niet te vergelijken met Shure SE420 oordoppen van $400.

Oordopjes van een paar honderd euro liggen buiten het budget van de meeste mensen. Bose heeft een nieuwe set iPhone-oordopjes uitgebracht met een prijs van ‘maar’ €129 die ook sublieme kwaliteitsgeluid beloven. Dat lijkt een goede prijsklasse: duur genoeg om kwalitatief goede componenten te bevatten en de prijs is voor de meeste kopers nog net te overzien. De Bose Mobile In-Ear Headset is net op de markt verschenen, vandaar een review.


Bose bracht in oktober 2006 voor het eerst compacte oordopjes op de markt. Dit is inmiddels de vierde versie, waarin eerdere klachten over het losraken van de siliconen eargels en oordopjes die uit het oor vielen tijdens actieve sporten, zijn opgelost. Deze nieuwe headset is bedoeld voor mensen die goede geluidskwaliteit zoeken en er ook mee willen bellen.

Verpakking en compatibiliteit

Bose levert met de Mobile In-Ear Headset een reeks hulpstukken mee: drie verlengstukjes voor mensen die een ander toestel hebben, drie sets siliconen eargels, een optioneel nekkoord en een opberghoes. Daarnaast natuurlijk de gebruikelijke zaken: een handleiding, garantiebepalingen en een stukje papier met aanwijzingen hoe je de verlengstukken moet gebruiken. Er is geen adapter nodig voor de iPhone en enkele toestellen met 3,5 mm aansluiting van BlackBerry, LG en Motorola. Met de adapter kun je toestellen van Nokia, Palm, LG, Samsung en Motorola gebruiken (zo te zien zijn dat toestellen met een 2,5 mm hoofdtelefoonaansluiting). Met een iPhone ben ik helemaal klaar voor gebruik. De opberghoes is nogal fors uitgevoerd en niet zo geschikt om de headset dagelijks mee te slepen, maar je kunt er wel mooi alle losse meegeleverde onderdelen en documentatie in opbergen.

[flickr]set:72157622501743682[/flickr]

Uiterlijk en functionaliteit van de headset

De Bose Mobile In-Ear hoofdtelefoon heeft een opvallend zwart/wit kabeltje, met aan de ene kant de goudkleurige plug die in je iPhone gaat (ook geschikt voor eerste generatie iPhone), halverwege een verdikking met hologram (om namaak tegen te gaan), nog iets hoger een klikknop om de telefoon op te nemen en aan het andere einde de oordopjes zelf. Ik ben gewend om de standaard iPhone-oordopjes en de in-ear oordopjes van VModa te gebruiken. Deze oordopjes van Bose zijn toch wat anders van vormgeving. Ze zijn een compromis tussen de in-ear oordopjes die je gehoorgang volledig afsluiten (waardoor je verkeersgeluiden niet meer goed hoort) en de loshangende oordopjes van Apple, die makkelijk uit je oor vallen. De eargels zijn zo vormgegeven dat ze precies in je oor passen, met een uitpuilend gedeelte dat richting je gehoorgang gaat (maar niet zo diep als de meeste andere in-ear oordopjes). De Bose-oortjes zijn asymmetrisch, zodat je links en rechts niet moet verwisselen. De standaard voorgeïnstalleerde maat M is voor mij precies goed. In de verpakking vind je ook de maten S en L.

De eargels van andere oordopjes laten wel eens makkelijk los, waardoor je een stuk siliconengel uit je gehoorgang moet vissen. Door de constructie van deze eargels is de kans wat minder groot. De inline-microfoon met knop voor het opnemen van telefoongesprekken zit vlakbij je rechter oor en functioneert op dezelfde manier als de iPhone-headset van Apple: eenmaal klikken om een gesprek op te nemen, de muziek te pauzeren of om te schakelen van muziek luisteren naar een telefoongesprek, tweemaal klikken voor volgend nummer en driemaal klikken voor het vorige nummer. Halverwege de headset zit ook nog een klem om de headset aan je shirt vast te maken. Mensen die last hebben dat de headset steeds rondslingert, bijvoorbeeld tijdens het sporten of autorijden, kunnen het nekkoord bevestigen, zodat je de oordopjes snel even kunt uitdoen en ze toch altijd binnen handbereik hebt. Dit nekkoord werd ook al bij eerdere uitvoeringen geleverd en werd geïntroduceerd nadat kopers van de eerste versie hadden geklaagd dat de oordopjes wel erg snel uit het oor vielen.

[flickr]set:72157622377122547[/flickr]

Geluidskwaliteit

Ik ben geen audiofreak, die alleen genoegen neemt met oordopjes van een paar honderd euro, maar ik kan wel de geluidskwaliteit van een goed en een slecht oordopje onderscheiden. De kwaliteit is hoorbaar beter dan de oordopjes van Apple (maar dat mag ook wel, voor die prijs). Bose schijnt erom bekend te staan dat ze nogal wat nadruk leggen op goede basweergave, maar bij deze oordopjes is het geluid ook op hoge en middenfrequenties goed. Door de constructie met de oorgels hebben mensen in je omgeving ook minder last van stampende muziek, terwijl je tegelijk de geluiden uit je omgeving nog steeds een beetje hoort. Als iemand iets tegen je zegt, zul je echter wel de oordopjes moeten uitnemen: je hoort wel dat iemand iets zegt (of dat iemand claxonneert), maar je kunt het niet goed verstaan.

Bij het zien van de Bose In-Ear Headphones kreeg ik het idee dat de metalen roostertjes aan de buitenkant waren bedoeld voor één of andere vorm van ruisonderdrukking (een specialisme van Bose). Maar dat blijkt niet zo te zijn: dit zijn TriPort airducts (ventilatie-openingen), een vinding die de geluidsbereik zou moeten verbeteren. Met deze constructie zorgt Bose ervoor dat de lage tonen uit zo’n compacte headset toch goed klinken.

Conclusie

Iedereen heeft zo z’n voorkeuren als het om oordopjes gaat. Er zijn mensen die een hekel hebben aan Bose of alleen genoegen nemen met €500 kostende oordopjes van Ultimate Ears. Heb je wat realistischer wensen, dan zijn de oordopjes van Bose best een aardig compromis tussen de echte in-ear modellen die je behoorlijk ver in je gehoorgang moet klemmen en de oordopjes die losjes in je oor hangen. De siliconendopjes van Bose hebben een betere pasvorm dan de standaard meegeleverde oordopjes van Apple en leveren een stuk beter geluid. Eigenlijk zijn deze oordopjes in bijna elk opzicht een veilige middenweg: qua prijs, geluidsweergave en vormgeving. Ze zien er niet zo stoer uit als de V-Moda Vibes die ik eerder gebruikte en de zwart/witte kabel zal voor sommige gebruikers misschien ook even schrikken zijn, maar ik denk dat je er geen miskoop mee hebt.

Bose In-Ear Headset

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2010
Categorie
Accessoires
Lees de 59 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »