Review: Adapt Active Carholder voor iPhone

De Active Carholder voor iPhone van Adapt is een houder die je met een zuignap aan de autoruit bevestigt. In dit review wordt gegeken of de constructie voldoet en of je tijdens het autorijden goed zicht op het scherm hebt.

Adapt Active CarholderTijdens het autorijden wil je graag goed zicht op het scherm van de iPhone. Eén van de fabrikanten die daar een oplossing voor verzonnen heeft, is Adapt. Zij hebben een actieve autohouder ontwikkeld, die je met een zuignap op de autoruit kunt plakken. Actief wil zeggen, dat je gelijktijdig de iPhone kunt opladen via de 12 Volt-aansluiting in de auto. Deze Adapt Active Carholder voor de iPhone onderwerpen we aan een review.

Verpakking

De Active Carholder wordt geleverd in een blisterverpakking. Binnenin vind je vier onderdelen: een zuignapconstructie, een cradle met vaste kabel, een sigarettenaanstekerplug en een ronde schijf. Deze schijf bevat aan één kant een zelfklevende sticker om in de auto aan het dashboard vast te plakken. Omdat de meeste gebruikers geen egaal oppervlak hebben en hun dashboard niet willen ruïneren, zul je de autohouder meestal rechtstreeks op het raam bevestigen met de zuignap.

De verpakking van de autohouder. De zuignapconstructie.

Uiterlijk

Het accessoire is helemaal uitgevoerd in zwarte kunststof, met alleen op de cradle een logo van Adapt. Adapt is nogal een veelzijdig merk: ze brengen ultramobiele pc’s (zogenaamde UMPC’s) uit maar ook simpele accessoires zoals deze carholder. Het geheel voelt stevig aan. De zuignap is voorzien van een hendel: nadat je de zuignap zelf tegen het raam hebt gedrukt haal je de hendel over, waarna deze vacuüm trekt. Kleine kans dat de houder daarna nog van het raam valt.

De inhoud van de verpakking. De constructie van cradle en houder.

Constructie

Maar voordat je de zuignap op het raam plakt, zul je de juiste hoek moeten instellen. Er zijn twee draaiknoppen zichtbaar, die je moet losdraaien. Daarna buig je de houder in de gewenste stand waarna je de knoppen weer vastdraait. Als laatste ‘hang’ je de cradle aan de houder. Vanuit de houder loopt een kabel met een krinkelsnoer. Deze mondt uit in een standaard usb-aansluiting. De meegeleverde sigarettenplug heeft ook een usb-aansluiting. Er bestaan ook normale stroomadapters voor het elektriciteitsnet met zo’n usb-aansluiting, maar die wordt in dit pakket niet meegeleverd. Mocht je in bezit zijn van zo’n adapter, dan kun je de iPhone hiermee ook thuis opladen aan de cradle. Je zult de zuignap dan bijvoorbeeld aan een spiegel of ander glad oppervlak moeten vastkleven.

iPhone in cradle. Achterkant van de cradle.

Gebruik

Het handige van zo’n actieve autohouder is dat je niet alleen goed zicht hebt op het scherm, maar dat je de iPhone gelijktijdig kunt opladen. Daarbij moet je er rekening mee houden dat de kabel onderaan de cradle niet afneembaar is, waardoor je ook wanneer je niet wilt opladen een kabel over je dashboard ziet lopen. Het plaatsen van de iPhone in de cradle is de eerste keer wat stroef; de iPhone zit maar voor 2/5e deel in de cradle geklemd, maar omdat deze aan de zijkanten stevig klemt en ook nog op de Dock Connector rust, is er geen kans dat de iPhone er tijdens een wilde rit uitvliegt.
Wel is de knikverbinding wat merkwaardig: je kunt de iPhone in allerlei standen draaien (zelfs in onlogische standjes zoals je hier ziet), maar het is minder makkelijk om de iPhone rechtopstaand wat naar links te kantelen, zodat je vanaf de bestuurderspositie beter zicht hebt op het scherm. Misschien heb ik aan de verkeerde knoppen gedraaid en lukt het anderen in één keer, maar ik was toch een behoorlijke tijd aan het draaien en knikken om de iPhone in de gewenste stand te krijgen.

De zijkant van de Active Carholder. De scharnierpunten zijn goed te zien.
De schroef waarmee je de cradle vastdraait. De cradle in gebruik.

Conclusie

Een actieve cradle is handig omdat je de iPhone tijdens het autorijden meteen kunt opladen. Telefoneren wordt op deze manier een stuk veiliger omdat je goed op het scherm kunt kijken (vergeet niet oordopjes of een headset gebruiken). De Active Carholder van Adapt is degelijk gemaakt, klemt de iPhone goed vast en zit rotsvast aan de autoruit. Minder handig is dat de niet-afneembare kabel altijd over het dashboard loopt en dat het wat moeite kost om de houder in de juiste stand te knikken. Na het vastdraaien van de twee draaiknoppen zit de iPhone echter stevig vast.

De kabel loopt over het dashboard. Het rode lampje brandt wanneer de iPhone wordt opgeladen.

Info

Meer foto’s van deze Active Carholder vind je op onze Flickr-pagina. Het accessoire is te koop bij verschillende webwinkels, waaronder Duiverman Automatisering, iPhone2You en iSupplies. Voor meer informatie over het product en verkoopadressen kun je ook op de website van Adapt kijken. De prijs van deze Active Carholder varieert per aanbieder van 49 tot 55 euro.

Lees de 8 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »