Zo kunnen accessoires en apps HealthBook nog slimmer maken (opinie)

Hoe kan Apple Healthbook naar voren schuiven als een gezondheidsplatform, waar allerlei apps en accessoires op kunnen inhaken? Een verkenning.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Healthbook iconVolgens de laatste geruchten denkt Apple na over één groot gezondheidsplatform, waar de iWatch en apps zoals Healthbook slechts een deel van zullen uitmaken. Apple heeft zijn zinnen gezet op de complete gezondheidsmarkt en wil je op iedere mogelijke manier helpen je conditie in de gaten te houden. Maar hoe willen ze dit exact doen? Het is nog niet naar buiten gelekt, maar we kunnen nu al bedenken hoe Apple de HealthBook-app wellicht nog slimmer kan maken dan we nu al denken.

Het gerucht: platform vergelijkbaar met App Store

Een anonieme topman aangehaald door Reuters spreekt over één groot gezondheidsplatform van Apple. De plannen hiervan lijken nog niet definitief: Apple overweegt dit op het moment alleen. We weten in elk geval het volgende:

De bron spreekt over een platform vergelijkbaar met de App Store, waar naast gezondheidsapps ook hardware en andere accessoires worden aangeboden. De topman baseert zich op gesprekken met een Apple-bestuurslid.

Met andere woorden: we weten alleen dat Apple apps en hardware centraal wil stellen bij het platform, dat voornamelijk bestaat om je gezondheid als gebruiker in de gaten te houden. Hoe Apple dit allemaal samen wil brengen in één platform is onduidelijk, maar: de veelbesproken geruchten over de iWatch en de vele bestaande fitness- en gezondheidsapps geven een idee van de mogelijkheden.

Healthbook als verzamelplek

healthbook-weibo-1Door de App Store na te bootsen voor een fitnessplatform, heeft Apple één plek waar alle benodigde apps en accessoires verkocht en aangeboden kunnen worden. Wil Apple alles zo graag op één plek, dan lijkt het ook vrij logisch om alle informatie verzameld over je gezondheid ook op één plek te brengen. Apple’s gezondheidsplatform zou niet alleen lijken op de App Store, maar ook op bijvoorbeeld iBooks: één plek waar je fitnesstrackers, apps en andere hulpmiddelen haalt én gebruikt.

Geruchten wijzen op een nieuwe app in iOS 8 die perfect aansluit op berichten over Apple’s gezondheidsplatform: Healthbook. Volgens eerdere berichtgeving zal Healthbook informatie over je gezondheid verzamelen, zodat je in één app kunt zien hoe je ervoor staat. Screenshots laten zien hoe Healthbook inzicht biedt in je hartslag, slaap, bloedglucose en hydratatie in de gaten kan houden. Tot nu toe gingen we er voornamelijk van uit dat Apple de iWatch en M7-coprocessor in de iPhone 5s zou gebruiken om deze informatie te verzamelen. Healthbook zou echter ook genoeg informatie los kunnen trekken uit andere, bestaande gezondheidsapps en accessoires.

Apps met Healthbook verbinden

De App Store is gevuld met apps die je conditie in de gaten houden en bijvoorbeeld je dagelijke sportactiviteiten kunnen loggen. Apple kan de strijd aangaan met deze apps door bijvoorbeeld een concurrent voor RunKeeper of Moves in de Healthbook-app te implementeren, maar er is nog een mogelijkheid. Door een speciale Healthbook-API beschikbaar te stellen, zouden ontwikkelaars hun gegevens door kunnen sturen naar Healthbook. Dit is positief voor zowel ontwikkelaars van sportapps als voor Apple. De ontwikkelaars worden niet uit de markt gewerkt door een in iOS geïntegreerd alternatief, terwijl Apple ontzettend veel geavanceerde applicatiegegevens in Healthbook kan verzamelen. Bestaande app-gebruikers zouden op hun beurt niks aan hun dagelijkse ritueel hoeven te veranderen. Zij kunnen nog steeds in een hardloop-app hun laatste activiteiten opslaan, maar kunnen deze data tegelijkertijd inzien in HealthBook.

Gecertificeerde accessoires

iWatch Todd HamiltonWe horen tot nu toe vooral over één fitnessaccessoire dat Apple op de markt wil brengen: de iWatch. Het Apple-horloge zou niet alleen de concurrentie aangaan met bestaande smartwatches, maar zich ook grotendeels richten op de gezondheidsindustrie. Ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat bijvoorbeeld je hartslag wordt bijgehouden, om te worden doorgegeven aan de Healthbook-app in iOS 8.

Maar wil Apple het laten bij enkel een iWatch? De bron van Reuters spreekt over een platform waar ook hardware op wordt aangeboden, wat doet vermoeden dat er andere accessoires op de planning staan. Apple lijkt in dat geval twee keuzes te hebben: eigen accessoires maken of andere fabrikanten aan de mouw trekken. Dat laatste zagen we Apple afgelopen jaar meermaals doen, bij bijvoorbeeld de productie van bijvoorbeeld gamecontrollers die iOS ondersteunen. Ook de nieuwe iBeacon-technologie, die in winkels wordt gebruikt om locatiespecifieke informatie te tonen, is afhankelijk van hardware gemaakt door andere bedrijven. Het lijkt de meest aannemelijke strategie voor Apple, mits het gezondheidsplatform dit jaar al live moet gaan. Heeft Apple meer eigen accessoires op de planning staan, dan wordt dat akelig goed verzwegen. Naast een iWatch hebben we enkel gehoord over EarPods die je hartslag in de gaten houden, maar dit gerucht werd onlangs ontkracht.

Betrekt Apple andere accessoiremakers bij Healthbook, dan zal dit waarschijnlijk gebeuren via het Made for iPhone-programma (MFi). Fabrikanten kunnen een product gelicenseerd bij Apple maken tegen betaling, en krijgen daarmee toegang tot speciale hardware en documentatie. In de door Apple gedeelde informatie zou staan uitgelegd hoe fabrikanten een accessoire met Healthbook voor iOS 8 laten communiceren. Hierdoor zouden bijvoorbeeld de weegschalen van Withings je gewicht doorgeven aan Healthbook, terwijl activiteitentrackers van bijvoorbeeld Fitbit of Jawbone doorgeven hoeveel je op een dag hebt gelopen.

Jawbone Up24

Door het MFi-programma te combineren met fitnessaccessoires kan Healthbook er ineens ontzettend veel apparaten bij krijgen. Dit kan alleen wel een slecht effect hebben op de huidige prijs van veel apparaten: fabrikanten moeten extra betalen om deel uit te maken van Apple’s MFi-programma, een bedrag dat in veel gevallen direct effect heeft op de verkoopprijs. Dit betekent dat een fitnessband, smartwatch, fietscomputer of andere accessoires met Healthbook-ondersteuning wel eens duurder kunnen worden.

Context

Door fitnessinformatie van apps en accessoires in Healthbook te verzamelen, zie je in één oogopslag je huidige conditie op één plek. Dat is makkelijker, maar heeft nog een ander voordeel: omdat één app al die verschillende informatie verzamelt, is het ineens mogelijk om data met elkaar te combineren. Je hoeveelheid stappen gemeten door de M7-coprocessor kan opeens worden gecombineerd met bijvoorbeeld je slaappatroon in de SleepCycle-app of je gemeten hartslag van de iWatch. Apps en apparaten die normaal niks met elkaar te maken hebben, komen dan in Healthbook samen om beter met elkaar samen te werken. Dat kan leiden tot nieuwe inzichten. Blijk je slecht te slapen? Dan kan Healthbook met behulp van verschillende bronnen zien waar dat wellicht aan ligt. Daarmee kan iOS 8 inzicht bieden in je gezondheid zoals nog niet wordt gedaan in de vele losstaande apps, die vaak op slechts een select aantal manieren data verzamelen. Een iPhone-app zoals Moves vertelt je alleen hoeveel je hebt gelopen, gerend en gezwommen, terwijl Healthbook je kan vertellen hoe gezond je bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2014, 15:58
Categorie Apple
Onderwerpen healthkit, iwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.