Zijn opnames van een concert onmogelijk op de volgende iPhone?

Een nieuw patent van Apple wijst op infrarood-signalen die de Camera van de iPhone of iPod touch van buiten kunnen beïnvloeden. Zo kan de iPhone dienen als tourgids door een stad.

Infrarood-techniek-headerDe kop boven dit artikel is minder suggestief dan het lijkt. PatentlyApple meldt dat Apple gisteren een nieuw patent heeft ingediend, waarin illegale opnames maken van voorstellingen of films wel eens écht onmogelijk kan worden. Het bedrijf uit Cupertino legt octrooi op een techniek waarmee infrarood-signalen van buitenaf de functionaliteit van een camera kunnen beïnvloeden. Gelukkig worden er ook positievere voorbeelden van het gebruik gegeven.


Dit is hoe de beoogde techniek werkt. Je opent de Camera-app op de iPhone. Vervolgens zoekt de iPhone niet alleen naar het beeld voor zich, maar ook naar infrarood-signalen in de buurt. Die signalen bevatten gecodeerde data en kunnen het gedrag van de camera beïnvloeden. In een concertruimte bijvoorbeeld, kan de iPhone een signaal oppakken waardoor het beeld op zwart gaat en je een waarschuwing leest dat je hier geen opname mag maken. Het klinkt misschien als een doemscenario, maar dit is wat Apple zelf heeft vastgelegd in een tekening:

Infrarood-techniek-voor-de-iPhone-patent-optreden

Een ander mogelijk gebruik volgens Apple is het maken van een tour op de iPhone. Daarmee zou je bijvoorbeeld extra (audio- of video-)informatie kunnen ontvangen als je voor een schilderij staat in een museum. Steden kunnen zo een virtuele stadsrondleiding maken door infrarood-signalen uit te zenden bij historische gebouwen en plekken. Een winkel met biologische producten kan je alles vertellen over de herkomst van voedsel. En zo zijn er meer voorbeelden te bedenken.

De techniek is mogelijk ook geschikt voor Augmented Reality. Als elke iPhone zelf infrarood-signalen uitzendt, bedenkt dan eens wat dat kan doen als je met de iPhone-camera actief op een druk plein de omgeving scant. Wie er allemaal niet op zit te wachten, kan misschien weer wat opgeluchter ademhalen na het zien van onderstaande tekening. De infrarood-functie lijkt uit te schakelen:

Infrarood-techniek-voor-de-iPhone-opties

Het is niet bekend of we iets van dit patent gaan terugzien en wanneer. Apple dient het ene na het andere patent in.

Via PatentlyApple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.