WWDC 2012: Apple kondigt eigen kaartendienst Maps met volledige navigatie aan

Apple heeft de nieuwe kaartendienst Maps voor iOS 6 aangekondigd. De app toont volledige 3D-beelden van steden en laat je ook in de auto een route plannen. Via Siri kun je de bestemming met gesproken aanwijzingen invoeren.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

MapsApple heeft tijdens WWDC de nieuwe kaarten-app Maps laten zien. Hiermee vervangt Apple Google Maps, dat tot vandaag gebruikt werd in iOS. De app maakt gebruik van driedimensionale kaarten – genaamd Flyover – waardoor je de diepte van een stad kunt bekijken. De biedt een volledige navigatie-functie, waarmee je in de auto een route kunt plannen. Ook Siri heeft toegang tot Apple’s kaarten-app en de bijbehorende navigatie-functie, waardoor je onderweg bijvoorbeeld kunt vragen naar het dichtstbijzijnde tankstation.


Apple heeft voor de driedimensionale kaarten volledige steden gerenderd. Het is nog niet duidelijk welke steden precies te bekijken zijn in drie dimensies: het zou in ieder gaan om meerdere steden van over de hele wereld. Het is nog niet duidelijk of Maps ook offline beschikbaar zal zijn. Is dit niet het geval, dan zou je een driedimensionale kaart volledig via je mobiele datanetwerk moeten downloaden – iets dat flink wat MB’s kan verbruiken.

Navigatie en de 3D-kaarten in Maps zullen alleen beschikbaar zijn voor de iPhone 4S, iPad 2 en derde generatie iPad.

Navigatie Apple MapsDe navigatie-functie van Maps vertelt je wanneer je de bocht om moet, zodat je niet op knoppen hoeft te drukken in de auto. Daarnaast werkt navigatie ook vanaf het ontgrendelscherm van de iPhone, zodat je niet per ongeluk het scherm kunt aantikken. De functie is een stuk vollediger dan wat er nu via Google Maps op de iPhone mogelijk is. Je kunt in iOS 5 wel een route uitplannen, maar je moet dan zelf bijhouden wanneer je een bocht wil maken. Wil je een autorit uitstippelen, dan ben je vaak aangewezen op apps zoals Navigon of TomTom. Die laatste zou tevens verantwoordelijk zijn voor de navigatie-functie. Wanneer je gebruikmaakt van navigatie word je ook toegesproken door een Nederlandse stem.

Siri MapsOmdat Maps wordt ondersteund door Siri, kun je tijdens een reis aan Siri vragen hoe lang de rit nog duurt of waar het dichtstbijzijnde tankstation is. Of dat laatste direct ook al in Nederland zal werken is nog niet duidelijk: Siri gebruikt Yelp om locaties te vinden, iets waar de dienst in Nederland niet toe in staat is.

Maps is vanaf deze herfst samen met iOS 6 beschikbaar. Vandaag wordt er al een bèta-versie van iOS 6 uitgerold voor ontwikkelaars.

Google kondigde onlangs nog een eigen 3D-kaartendienst aan, die ook onder iOS werkt. Hiervoor lekten er echter al beelden uit van Apple’s kaarten-app.

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.