Windows 8 ARM-tablets geen concurrentie voor iPad, wel voor Android

Microsoft heeft meer laten weten hoe Windows 8 op ARM eruit gaat zien. Hieruit blijkt dat vooral Android zich zorgen moet gaan maken. Microsoft gaat meer de Apple-kant op met een consistente Metro-interface en veel verplichtingen voor hardware en software.

windows 8 armMicrosoft heeft deze week een tipje van de sluier opgelicht over hoe Windows 8 er op ARM-processoren uit gaat zien. Hieruit blijkt dat tablets met Windows 8 vooral een bedreiging zullen worden voor Android en niet zozeer voor Apple. Een van de killerapps op Windows 8 ARM is Microsoft Office, die er nagenoeg hetzelfde uit zal zien als op de desktop. Andere Windows-apps bekend van de desktop zullen echter in eerste instantie ontbreken.

Microsoft wil juist dat apps worden geoptimaliseerd voor haar nieuwe Metro-interface. Het emuleren van Windows-aps zal niet mogelijk zijn. Hierdoor zal het moeilijk worden om de concurrentie aan te gaan met de iPad en de vele apps die zijn geoptimaliseerd voor gebruik met de tablet van Apple.

Een van de manieren waarop Microsoft zich zou kunnen onderscheiden is met Office. Voor de iPad zijn al onder meer QuickOffice, Documents to Go en Office² te krijgen, die Microsoft Office goed kunnen vervangen. Daarnaast heeft Apple zelf ook iWorks voor de iPad uitgebracht. Een groot probleem van Windows op ARM is dat Windows-applicaties op de desktop niet meer zullen werken. Deze zijn geschreven voor een x86-architectuur en zullen moeten worden aangepast. Hierdoor zullen veel apps ontbreken als Windows 8 op tablets verschijnt.

Qua gebruikerservaring zal Microsoft strenge afspraken maken met hardwarefabrikanten, iets wat ze nu ook al doet Windows Phone. Zo zal Microsoft op een Apple-achtige manier proberen te bepalen hoe apparaten met Windows 8 eruit gaan zien. De voordelen van Windows 8 op ARM is dat het een energiezuinig platform is en dat een consistente gebruikerservaring biedt, iets wat Apple ook biedt en Android op tablets een stuk minder. In eerste instantie zal Microsoft vooral proberen om na Apple de grootste te worden op tabletgebied, en hiervoor zal ze Android moeten verslaan. Het is nog niet bekend wanneer Windows 8 op de markt zal komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2012, 18:59
Categorieën Apple, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.