Wikipedia Nearby toont belangrijke locaties in mobiele webbrowser

Wikipedia heeft voortaan een pagina waarop je kunt zien welke interessante locaties in de buurt zijn. Het is handig voor toeristen, maar ook voor mensen die foto's willen maken voor Wikipedia-pagina's.

wikipedia-nearbyWikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia, heeft een Nearby-pagina geïntroduceerd in je mobiele browser. Dit houdt in dat er artikelen worden getoond, gebaseerd op je locatie. Je hoeft hiervoor geen losse app te installeren. Loop je in een vreemde stad, dan blader je naar de Nearby-pagina om te zien welke bezienswaardigheden in de buurt belangrijk genoeg zijn om een eigen Wikipedia-pagina te verdienen. Sinds januari werkt de Wikimedia Foundation aan een gestructureerde manier om geografische coördinaten aan artikelen te koppelen. Ontwikkelaars kunnen via een API gebruik ervan maken. “Dankzij het geweldige werk van onze auteursgemeenschap heeft Wikipedia een gigantische hoeveelheid locatiedata kunnen koppelen aan de miljoenen artikelen”, vertelt Jon Robson, software engineer mobile bij Wikimedia Foundation. “Tot nu toe hebben we nog niet volledig geprofiteerd van die informatie”.


Wikimedia heeft met de locatie-informatie ook een ander doel. Aan de hand van je locatie kan Wikipedia laten zien welke artikelen nog een foto nodig hebben. De benodigde app daarvoor is onlangs uitgebracht. Mensen die moeite hebben met schrijven, maar wel bereid zijn om foto’s te maken, kunnen op die manier een bijdrage leveren aan de online encyclopedie. In maart maakte Wikipedia het mogelijk om foto’s te uploaden via een mobiele website. De Dichtbij-functie komt daarbij van pas, omdat Wikipedia denkt dat je eerder foto’s maakt van plekken die in de buurt zijn, dan dat je ervoor gaat reizen. Ook hoopt Wikipedia dat mensen sneller informatie gaan bijwerken, als ze zien dat de lokale informatie niet klopt, bijvoorbeeld wanneer een museum tijdelijk gesloten is.

Wikipedia Nearby is als betafunctie beschikbaar. Je bekijkt de pagina via het hoofdmenu op de mobiele website van Wikipedia. Als je toestemming geeft om je locatie door te geven krijg je een lijst van Wikipedia-artikelen bij jou in de buurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2013 om 9:59
Onderwerp
Categorie
Apps
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.