Wat kost een Chinese iPhone-kloon?

In China is het eenvoudig om een nep-iPhone te kopen. Dergelijke toestellen kosten maar $40 aan onderdelen en liggen voor $100 tot $150 in de winkel. Een gouden handel!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

lg arenaBij elke nieuwe iPhone en iPod rekent iSuppli altijd precies uit hoeveel de componenten kosten. Zo bleek de nieuwe iPod shuffle (winkelprijs €75) maar €16,50 aan onderdelen te bevatten. De New York Times heeft op dezelfde wijze de kosten van een typische ‘shanzai’ (namaaktelefoon) geanalyseerd en komt op $40 aan onderdelen.

Zo’n telefoon wordt meestal voor $100 tot $150 verkocht, dus de handelaren maken er flinke winst op – misschien nog wel een grotere marge dan de echte toestellen. Het artikel bespreekt verder de werkwijze van de fabrikanten en handelaren die dergelijke telefoons op de markt brengen.

De shanzhai-markt breidt zich in rap tempo uit. De toestellen worden geëxporteerd naar Rusland, India, het Midden Oosten, Europa en de VS. Fabrikanten van neptoestellen kunnen snel op trends reageren. Ze zitten ook de gewone Chinese telefoonmakers in de weg, omdat ze geen belasting en andere heffingen betalen. Op tv worden de telefoons in informercials aangeboden onder de slogan: “hetzelfde uiterlijk, slechts eenvijfde van de prijs”. Het toestel op de foto hierboven is trouwens een ‘nette’ namaak: de LG Arena.

Meer info: New York Times

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 21:14
Categorie iDevices
Onderwerp namaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.