Voormalig CFO van Apple koopt af voor $3,5 miljoen

Voormalig CFO Fred Anderson ontloopt een rechtszaak door 3,5 miljoen dollar aan de SEC te betalen. Ook Steve Jobs gaat vrijuit, maar jurist Nancy Heinen is de zondebok.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

money.gifVoormalig topman Fred Anderson heeft een dealtje met de Securities and Exchange Commission gesloten. Daarmee ontloopt hij een rechtszaak, die wel tegen voormalig hoofd juridische zaken Nancy Heinen zal worden gevoerd. Beiden speelden een rol bij het antidateren van aandelenopties in 2000 en 2001. Ook CEO Steve Jobs profiteerde daarvan, maar hij zal waarschijnlijk niet worden vervolgd.

Heinen keurde in oktober 2001 notulen goed, waarin 7,5 miljoen opties aan Jobs werden toegekend, terwijl hij ze pas in december 2001 daadwerkelijk ontving. De bijeenkomst in oktober, waarvan Heinen de notulen goedkeurde, zou zelfs niet eens hebben plaatsgevonden. Door de truc kreeg Jobs de opties voor een veel lagere prijs, waardoor hij meer winst kon maken.
Heinen en Anderson keurden ook optieplannen goed voor andere Apple-topmensen, waaronder zijzelf. Opties werden op 31 januari 2001 uitgegeven, maar de toewijzingsdatum werd op 17 januari 2001 gezet, toen de koers veel lager lag. Volgens de advocaten van Heinen wordt zij als zondebok aangewezen, terwijl ze alleen maar opdrachten opvolgde. Heinen verliet Apple in mei 2006, toen er intern een onderzoek naar de optieplannen van start ging. Op dat moment wist niemand precies waarom Heinen wegging. Er werd gespeculeerd over ‘lekker cashen’ en meer tijd doorbrengen met gezin en vrienden.
Vorig jaar december kwam het onderzoeksrapport uit, waarin de conclusie werd getrokken dat er ‘onregelmatigheden waren’, maar dat Jobs zich niet bewust was van de gevolgen van de boekhoudtruc.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 16:09
Categorie Apple
Onderwerpen apple, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.