AT&T wil iPhone op de zakelijke markt richten

AT&T wil de iPhone ook aan zakelijke gebruikers verkopen, maar analisten van Gartner en Current vinden dat onverstandig, net als concurrent Microsoft.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone_touchscreen.jpgAT&T is van plan om de iPhone niet alleen als toestel voor consumenten, maar ook als zakelijke telefoon aan te bieden. Maar analisten zien dat helemaal niet zitten en raden hun klanten sterk af om de iPhone in het bedrijfsleven te gebruiken. Ze gebruiken daarbij vrijwel dezelfde argumenten die een topman van Microsoft vorige week al noemde en die ook wel de FUD-strategie wordt genoemd.

AT&T schijnt druk bezig te zijn om de zakelijke backoffice klaar te maken voor ondersteuning en afrekening van diensten. Gartner-analist Ken Dulaney zal zijn klanten echter afraden om de iPhone zakelijk aan te schaffen. En dan gaat het niet eens om het speelse imago van de iPhone, maar vanwege het track record van de fabrikant. Ook al heeft Apple een fantastische reputatie met de iMac, Macbooks en iPods, het maken van een telefoon is wel even iets anders. Het is daarom onverstandig om de eerste versie van de telefoon van een nieuwkomer te kopen; het risico is te groot voor bedrijven.
Volgens Dulaney heeft de iPhone ook een aantal andere tekortkomingen voor zakelijk gebruik. Bijvoorbeeld het feit dat de batterij niet verwisselbaar is; een slechte keuze bij een apparaat dat op meerdere processoren draait en daardoor meer energie gebruikt dan telefoons met een enkele processor. Bellen tijdens het autorijden is eveneens lastig, omdat er geen knoppen op zitten. Dulaney denkt dat de iPhone dezelfde obstakels oproept als een bedrijfsbrede overstap naar het Mac-platform: het is cool, het is kwalitatief goed, maar bedrijven kiezen toch liever voor Windows Mobile of BlackBerry omdat daarmee veel meer toepassingen mogelijk zijn.

Avi Greengart van Current Analysis ziet de iPhone ook niet zitten als zakelijk apparaat. De iPhone draait op een afgeschermde versie van Mac OS X en bedrijven kunnen geen eigen applicaties daarvoor maken. Bij andere mobiele besturingssystemen kan dat wel. Omdat de iPhone nog niet beschikbaar is, zouden er nog wel zakelijke toepassingen aangekondigd kunnen worden, maar dat is niet te verwachten en het is niet genoeg. Bedrijven zouden wel gek zijn om hun personeel een telefoon te geven, die eigenlijk het meest geschikt is voor muziek en filmpjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 16:11
Categorie Achtergrond
Onderwerp Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.