Vodafone

Vodafone verlaagt snelheid mobiel internet van 3600 kbit/s naar 256 kbit/s (Update 4)

Vodafone heeft vanaf 17 november de snelheid van Zorgeloos Internet Blox verlaagd. Zorgeloos Internet Blox daalde 93% in snelheid naar 256 kbit/s. Vodafone iPhone Super Sim zal op de oude snelheid van 3600 kbit/s blijven werken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

VodafoneVodafone heeft de snelheid van Zorgeloos Internet op de mobiele telefoon drastisch verlaagd. Voorheen kon je met Vodafone Zorgeloos Internet Blox internetten met een sneheid van 3600 kbit/s downstream en 384 kbit/s upstream. Maar iPhoneclub-tipgever Stephan ontdekte vandaag dat Vodafone de snelheden van mobiel internet op telefoons drastisch heeft verlaagd naar 256 kbit/s (een afname van 93%). Op de webpagina over Zorgeloos Internet Blox is nu te lezen: Vodafone levert een snelheid tot wel 256 kbit/s voor downloaden en 64 kbit/s voor uploaden (afhankelijk van je toestel).”


Vodafone hanteert nog wel de Fair Use Policy, waarbij je niet meer dan tienmaal het gemiddelde gebruik mag overschrijden. We gaan er vanuit dat de lagere datasnelheden alleen gelden voor nieuwe abonnees en dat bestaande abonnees van Zorgeloos Internet Blox gewoon op 3600 kbit/s kunnen blijven internetten. Op de website Bellen.com (zie tabel hieronder) is nog te zien hoe de situatie voorheen was:

Snelheden mobiel internet, (c) Bellen.com

De iPhone-abonnementen van T-Mobile ontbreken in dit overzicht. Na de aanpassing van Vodafone is het mobiele internetaanbod van T-Mobile (ca. 2000 kbit/s bij de speciale iPhone-abonnementen) ineens een stuk aantrekkelijker geworden.

De hoogste snelheid voor mobiel internet op de gsm krijg je momenteel bij:

 1. Debitel: 3600 kbit/s, maar door de datalimiet van 40MB per maand praktisch onbruikbaar.
 2. T-Mobile iPhone-abonnement: 2000 kbit/s, geen datalimiet maar wel maatregelen bij excessief oneigenlijk gebruik.
 3. T-Mobile Web’n’Walk Plus: 1000 kbit/s, na 2GB wordt de snelheid verlaagd naar 384 kbit/s.

Uit de tabel blijkt ook dat je met Telfort Surf&Mail Onbeperkt en met T-Mobile Web’n’Walk Standaard nu beter af bent dan bij Vodafone: je krijgt bij beide aanbieders een hogere snelheid voor een vrijwel gelijke of zelfs lagere prijs.
Ben, Hi, KPN en Rabo Mobiel scoren ten opzichte van de nieuwe Vodafone-snelheden nog steeds onder de maat met hun aanbiedingen voor mobiel internet.

Vodafone verkoopt ook nog steeds de Vodafone Super SIM, een speciaal SIM-only abonnement voor iPhone-bezitters. De snelheid daarvan is gekoppeld aan Zorgeloos Internet BLOX.

De afdeling Telefonische verkoop heeft ons vanmorgen het nieuws bevestigd. Er is een interne e-mail rondgestuurd over de snelheidsverlaging waarin wordt gesproken dat de snelheidsverlaging vanaf 17 november zal ingaan voor nieuwe abonnees *en* verlengingen. Voor bestaande abonnees wijzigt er voorlopig niets aan de voorwaarden. De nieuwe snelheid is volgens de interne e-mail meer marktconform en zal dus worden verlaagd van 3,6Mbit/s naar 256 kbit/s met een uploadsnelheid van 64kbit/s.
Inmiddels hebben we ook de eerste antwoorden binnen van de afdeling Corporate Affiars/Persvoorlichting:
 • Per wanneer geldt de downloadsnelheid?
  Met ingang van 17 november zal de downloadsnelheid van de Zorgeloos Internet BloX veranderen naar 256 kbps
 • Geldt de snelheidsverlaging uitsluitend voor nieuwe of ook voor bestaande abonnees?
  De wijziging geldt voor nieuwe abonnees en retentieklanten (red: verlengingen) die vanaf 17 november 2008 een VF abonnement afsluiten. Voor bestaande abonnees met een Zorgeloos Internet BloX verandert er niets aan de download snelheid.
 • Geldt de snelheidsverlaging ook voor de iPhone SupersSIM?
  Nee, de wijziging geldt niet voor de Supers SIM abonnementen voor iPhone. De download snelheid voor dit abonnement blijft ongewijzigd.
 • Geldt de verlaging van de download snelheid ook voor abonnees die hun abonnement verlengen?
  Ja, de wijziging geldt ook voor klanten die hun abonnement verlengen en vanaf 17 november een VF abonnement afsluiten. Echter voor abonnees die een Super SIM abonnement van Vodafone verlengen geldt deze verlaging niet.

Op onderstaande vragen, komen we, zoals beloofd, zo spoedig als mogelijk terug.

 • Waarom de verlaging van de downloadsnelheid?
 • Zullen er ook aanvullende abonnementen met een hogere downloadsnelheid worden aangeboden?
 • Zal er ook een ‘tussen-abonnement’ worden geïntroduceerd?
Vodafone-woordvoerder Joost Galema heeft gereageerd op onze aanvullende vragen. Galema wil benadrukken dat de snelheid van Vodafone Zorgeloos Internet Blox nu meer marktconform is en dat er qua internetervaring voor de doorsnee gebruiker die ‘af en toe naar nu.nl surft en zijn/haar e-mail checkt’ niet zoveel wijzigt. Wel geeft Vodafone eerlijk toe dat het downloaden nu wat langer zal duren, maar op onze vraag of de streamingervaring (YouTube op iPhone of HTC Touch HD of andere smartphones) niet ook enorm verminderd zei Galema dat ‘Vodafone overtuigd is van de technische kwaliteiten van het Vodafone-netwerk en dat dit niet of nauwelijks merkbaar zal zijn“.

Joost Galema bevestigde verder tegenover ons dat er binnenkort een nieuw Zorgeloos Internet-abonnement zal worden geintroduceerd met een hogere snelheid om die doelgroep (opnieuw) te bedienen, zoals ze bijvoorbeeld nu ook een Vodafone iPhone Super SIM-abonnement hebben voor iPhone 3G-gebruikers. Wanneer dat nieuwe data-abonnement zal worden geïntroduceerd was op dit moment nog niet bekend.

Als laatste vroegen we waarom Vodafone niet heeft gekozen voor deze drastische verlaging naar 256 kbit/s en niet voor een meer geleidelijke verlaging naar bijvoorbeeld 768 kbit/s of 512 kbit/s, maar Vodafone heeft besloten dat deze aanbieding (nogmaals) marktconform en een goede prijs/kwaliteitsverhouding biedt.

Vodafone heeft donderdag 20 november om 18:00 uur een nieuw persbericht uitgestuurd waarin de aangekondigde snelheidsverlaging compleet wordt teruggedraaid. De aangeboden snelheid voor mobiel internet op mobiel en pda blijft dus bij het oude: 3,6 Mbit/s (3600 kbit/s). Zie ons nieuwe artikel: Vodafone houdt datasnelheid op 3,6 Mbit/s

Snelheidsverlaging Vodafone Zorgeloos Internet

Meer info: Vodafone, kosten Zorgeloos Internet Blox. Tabel is (c) Bellen.com.

Tipgever: Stephan, met dank!

 • 18-11, 03:00 uur: Toegevoegd: screenshot bewuste Vodafone-pagina
 • 18-11, 10:00 uur: Toegevoegd: reactie afdeling Telefonische verkoop
 • 18-11, 10:13 uur: Op verzoek van T-Mobile de term ‘excessief’ gebruik vervangen door ‘oneigenlijk’, zoals het ook in de voorwaarden staat vermeld.
 • 18-11, 12:40 uur: Reactie Corporate Affairs Vodafone toegevoegd
 • 18-11, 13:45 uur: Reactie Vodafone-woordvoerder Joost Galema toegevoegd.
 • 20-11, 19:00: Vodafone blijkt de aangekondigde snelheidsverlaging terug te draaien na publieke druk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

139 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.