Vodafone gaat iPhone-applicatie Vodafone People ontwikkelen

Vodafone gaat een iPhone-applicatie ontwikkelen voor Vodafone People, het centrale onderdeel van de nieuwe dienst Vodafone 360. De dienst komt vanaf december beschikbaar en Nederland is één van de landen waar het als eerste wordt uitgerold.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

patrick leenheersVodafone kondigde vandaag Vodafone 360 aan, een dienst die vanaf de kerst in acht Europese landen beschikbaar komt. Aanvankelijk was de link met de iPhone niet helemaal duidelijk, totdat Patrick Leenheers (hoofd internetdiensten van Vodafone) mij bevestigde dat Vodafone People ook als aparte iPhone-applicatie beschikbaar zal komen.

Er komt ook een Android-applicatie aan, waarvan de ontwikkeling al bijna klaar is afgerond. Vodafone People is één van de onderdelen van Vodafone 360, waarbij communicatie en sociale netwerkdiensten centraal staan. Het is straks mogelijk om informatie van Facebook, Google Talk en Windows Live Messenger te integreren in één adresboek, waarbij later ook Hyves, Twitter en StudiVZ zullen worden toegevoegd. Het samenbrengen van contact- en statusinformatie van meerdere sociale netwerken is op zich niets nieuws, maar Vodafone wil er flink op gaan inzetten: ze lanceren twee eigen Samsung-toestellen op basis van LiMo (Linux) en er wordt aan gewerkt om de dienst op zoveel mogelijk andere toestellen beschikbaar te krijgen.
vodafone

Wat mobiel internet betreft heeft Vodafone met Vodafone Live jarenlang gekozen voor een ‘walled garden’: mobiele gebruikers konden internetten, ringtones downloaden en informatie opzoeken, zolang ze dat maar deden binnen de muren van het eigen mobiele portal. Met Vodafone 360 komt daar verandering in: dit wordt een open dienst, waar mensen die nog geen gebruik maken van mobiel internet (zo’n 85% van de bevolking) het nut van inzien. Vodafone 360 krijgt een adresboek, een online winkel met bijvoorbeeld de mogelijkheid om DRM-vrije muziek en krantenartikelen aan te schaffen, waarbij je kunt afrekenen via je mobiele abonnement of op andere manieren. Er komt een applicatiewinkel die bij de lancering meer dan 1.000 applicaties bevat, aangevuld met muziek, games en kaarten (maps). Klanten van andere mobiele operators kunnen er ook gebruik van maken, al heb je wel een streepje voor als je één van de speciale 360-toestellen of bepaalde Nokia-toestellen gebruikt.

vodafone 360 h1Dat zit zo: wil je de volledige Vodafone 360-ervaring, dan zul je één van de twee Samsung-toestellen met 3D-display moeten kopen. Het eerste toestel is de Vodafone 360 H1 (zie foto) met 3,5 inch multitouch-scherm, 16GB geheugen, Wi-Fi en een 5 megapixel camera. Het tweede toestel is in meerdere kleuren leverbaar, maar nadere specificaties werden nog niet gegeven. Er komen vier Nokia Symbian-toestellen op de markt, waarop Vodafone 360 is voorgeïnstalleerd. Daarnaast zijn er 10 Nokia-toestellen waarop je de dienst handmatig kunt installeren. Gebruikers van overige toestellen kunnen alleen bepaalde componenten installeren. Voor de iPhone houdt dit in, dat je alleen gebruik kunt maken van Vodafone People, via de iPhone-applicatie die nog moet verschijnen. Het verband tussen de iPhone en Vodafone lijkt misschien wat ver gezocht, maar vergeet niet dat Vodafone in 12 landen de iPhone als officiële operator op de markt brengt.

Vodafone 360 wordt vanaf december uitgerold in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannie, Ierland, Spanje, Portugal, Italie en Griekenland. In 2010 volgen onder andere Frankrijk, Turkije, Roemenie, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en India.

Voor wie nog wat meer achtergrondinformatie wil weten: Patrick Leenheers vertelde dat Vodafone People is ontstaan uit Zyb, een mobiele netwerkdienst die Vodafone vorig jaar heeft gekocht voor €31,5 miljoen (dit wordt ook bevestigd door een eerder bericht op TechCrunch). De dienst van Zyb had ook al mogelijkheden om contacten te synchroniseren op meerdere apparaten, waarbij je tegelijk de statusinformatie en details van Facebook kunt raadplegen. Het gaat nog iets verder dan alleen kijken wat de laatste statusberichtjes zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook zien wie er in een vriendennetwerk zitten en welke foto’s zij gepubliceerd hebben. Met Vodafone People kun je straks bijvoorbeeld ook je locatieinformatie naar geselecteerde contacten sturen.

En dan nog iets: in Duitsland brengt Vodafone al de applicatie Vodafone Update op de markt, waarmee je kunt zien wat er op Twitter, Facebook en MySpace gebeurt.

Foto’s van de persbijeenkomst van vanmiddag zijn te bekijken op deze website.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2009, 22:29
Categorieën iDevices, Providers
Onderwerp Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.