VN staat achter micro-usb als standaard voor mobiele telefoonladers

De International Telecommunication Union (ITU), onderdeel van de VN, staat achter een universele oplader voor mobiele telefoons. Ze kiezen net als de EU en de grote toestelfabrikanten voor micro-usb.

universele opladerApple heeft zich deze zomer al aangesloten bij de groep telefoonfabrikanten die voor één universele telefoonlader kiezen. Fabrikanten zoals Sony Ericsson, Nokia, Motorola en Samsung kozen daarbij voor het micro-usb-formaat. Het ging oorspronkelijk om een Europees initiatief, maar de plannen kunnen wel eens wereldwijd impact krijgen. De International Telecommunications Union (onderdeel van de VN) heeft zich namelijk ook achter micro-usb geschaard. Vanaf 2012 moeten de meeste telefoons geschikt zijn om via micro-usb op te laden. Eén aansluiting is goed voor het milieu: de EU schat dat overbodige telefoonaccessoires jaarlijks duizenden tonnen extra afval opleveren.

micro usb Voordeel voor de gebruiker is dat je straks aan één oplader genoeg hebt, maar het nadeel is dat huidige gebruikers van mobiele telefoons hun accessoires moeten vervangen. Docks, autoladers, reservebatterijen en andere accessoires die meerdere generaties toestellen meegaan, zijn straks niet meer te gebruiken. Motorola is een van de weinige toestelfabrikanten die nu met micro-usb werkt.

Om het praten over de nieuwe adapter makkelijker te maken heeft de International Telecommunications Union ook al een afkorting bedacht:

Every mobile phone user will benefit from the new Universal Charging Solution (UCS), which enables the same charger to be used for all future handsets, regardless of make and model.

Meer info: persbericht ITU
Via: Reuters
Foto: PiAir, CC Flickr

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2009, 20:47
Categorie Accessoires
Onderwerpen opladen, telecom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.